Akciós vizsgálattal várják kedvenceinket a Ligeti Állatorvosi Rendelőben

10:32 | 2020 06. 11.

Kategóriák: Al kiemelt, Közélet

A Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelőben a koronavírus-járvány idején sem állt meg az élet. Alkalmazkodva az új helyzethez lehetőség adódott a gazdiknak telefonon megrendelni kedvencük féreghajtóját, kullancsirtóját vagy épp vitaminjait, tápjait, melyet összeállítva a rendelő munkatársai házhoz is szállítottak. Mindezek mellett a felelős állattartók a vörösvári dokik jóvoltából folyamatosan tájékozódhatnak az aktuális állategészségügyi hírekről is. 

Június 10-től pedig a Pilisvörösvári Ligeti Állatorvosi Rendelő bepótolja a koronavírus miatt késett, megszokott akcióját.

AKCIÓS SZÍVFÉRGESSÉG SZŰRÉS
(mikroszkópos vizsgálat és ELISA gyorsteszt)
-20% kedvezménnyel 8500Ft helyett 7000 Ft
+ 1 doboz Vectra vásárlás
és egyedi AJÁNDÉK!

Az akció június 10-től a készlet erejéig tart!

Mi a szív/bőrférgesség? 

A kutyák és macskák fertőződése egy szúnyogcsípéssel kezdődik. Ezt követően kb. 6 hónap alatt a fertőző lárva bejárja az állat szervezetét.

Többször átalakul közben, végül a tüdőben és a szívben válik kifejlett 10-20-30cm hosszú féreggé. Ezek a felnőtt férgek ontják magukból a kis lárvákat (mikrofiláriák), és akár 7 évig is elélhetnek így.

A fertőzött kutyát ezután megcsípi egy szúnyog, amelyben 2 hét alatt kialakul a fertőző lárva. Ez a szúnyog a következő gyanútlan kutyust megcsípi, és újabb fertőzés ered meg.

Hogyan tudhatjuk meg, hogy fertőzött-e kedvencünk?

Ha kutyusunk 6 hónapnál idősebb, vérvizsgálaton kell átesnie: a vérből 2 vizsgálatot végzünk, 1. vércsepp vagy Knott-teszt, 2. D.immitis ELISA gyorsteszt.

A kifejlett ivarérett nőstény férgek ún. mikrofilariákat ürítenek a véráramba, ezeket egy csepp vérből vagy dúsítási eljárással (pl. Knott teszt) mikroszkóp alatt vizsgálva lehet megtalálni. A bőr- vagy szívférgesség ez alapján nem különíthető el, mivel ezek a mikrofilariák még mikroszkóp alatt is azonosnak tűnnek. A két féreg elkülönítésére használjuk az ELISA gyorstesztet, amely akkor lesz pozitív, ha a beteg szervezetben legalább 2 ivarérett (nőstény) szívféreg van.

Ha ezek negatívak, elkezdhetjük a megelőző kezelést. 6 hónap múlva érdemes megismételni a vizsgálatot, hiszen a szúnyogcsípést követően 6-8 hónappal lehet legkorábban kimutatni, hogy fertőződött-e kedvencünk (praktikusan tehát az előző évi fertőződést tudjuk kiszűrni). Ha az eredmény akkor is negatív, akkor biztos, hogy nem fertőződött kutyusunk.

  • Ha a vércsepp/Knott-teszt pozitív, az ELISA negatív, akkor nagy valószínűséggel bőrférges a kutyánk.
  • Ha a vércsepp/Knott-teszt negatív, az ELISA pozitív, akkor van esélye, hogy szívférges a kutyánk. Ebben az esetben más gyártó ELISA tesztjével is meg kell ismételni a vizsgálatot, illetve a későbbiekben újabb tesztek elvégzésére lesz szükség, és annak pozitív eredménye esetén juthatunk megbízható diagnózishoz (PCR vizsgálat).

(Az esetleges pozitív eredmény esetén azonnal részletesen elmondjuk a további teendőket a gyógykezeléssel kapcsolatban.)

Ha 6 hónapnál fiatalabb kölyökkutyánk van, vagy az eredmény mindkét féregre negatív, akkor el kell kezdeni a megelőzést havonta cseppel, vagy tablettával.

FOGLALJON IDŐPONTOT:
PILISVÖRÖSVÁR
Ligeti Állatorvosi Rendelő
Pilisvörösvár, Kisfaludy u. 48.
+36 26 332 450
vagy
+36 30 924 1520

Bővebben olvashat a témáról a Ligeti Állatorvosi Rendelő honlapján>>>

Címkék: , , , , , ,