Árvíz a Dunakanyarban 2013 – Percről-percre

07:50 | 2013 06. 05.

Kategóriák: Közélet

Évtizedek óta nem tapasztalt méretű árvíz keletkezett Magyarországon a Duna vonalán, így a környéken is; Esztergom térségében és a Dunakanyarban egyaránt. A Varkapu.info folyamatosan nyomon követi az eseményeket! Tudósításunkat a következő napokban folyamatosan frissítjük!

Évtizedek óta nem tapasztalt méretű árvíz keletkezett Magyarországon a Duna vonalán, így a környéken is; Esztergom térségében és a Dunakanyarban egyaránt. A Varkapu.info folyamatosan nyomon követi az eseményeket! Tudósításunkat a következő napokban folyamatosan frissítjük!

A környéket érintő képe, információja, felhívása van az áradásról? Küldje el nekünk, és mi közzé tesszük!
varkapuinfo@gmail.com

Jelentkezzen önkéntesnek:
Tahitótfalu: ferenczy.barbara@tahitotfalu.hu
Solymári Vöröskereszt: judit.megyesi@voroskereszt.hu
Szentendre: ugyfelszolgalat@szentendre.hu; (26)300-407

2013. június 12.

15:45 – Az árvízi veszélyhelyzet miatt a munkák zavartalan folytatása és a biztonságos repülések érdekében továbbra is légtérhasználati korlátozás van érvényben az Esztergom és a déli országhatár közötti Duna szakasz mentén – közölte Farkas András, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának vezetője.

A nyugati országhatár és az Esztergom közötti folyószakasz mentén szerdán délelőtt 11 órától feloldották a tilalmat.

A korlátozást a honvédség és a katasztrófavédelem kérésére rendelték el még június 6-án, hogy az árvízi védekezés miatt szükséges repüléseket lehetőleg ne zavarják más gépek – mondta el a légügyi hivatal vezetője.

A korlátozás a Duna medrének középvonalától mindkét parton három-három kilométeres távolságban, 600 méter magasságig van érvényben. A légi kutató-mentő repülés, mentőrepülés, honvédelmi, rendészeti célból végzett repülés, valamint a Nemzeti Veszélyhelyzetkezelő Központ által a veszélyhelyzet elhárításában közreműködésre kijelölt repülés kivételével minden gépre vonatkozik. Így a többi között a sétarepüléseket, a sport- és hobbicélú repüléseket, illetve a mezőgazdasági munkákat végző járművek sem használhatják a légtér kijelölt részét.

A tilalom a Liszt Ferenc Repülőtér érkező és induló forgalmát nem érinti, a nemzetközi forgalom átrepülhet, és előzetes egyeztetés után mentesülnek a korlátozás alá tartozó területen lévő kisebb repterekre érkező és az onnan induló gépek is.

A hivatal szigorúan jár majd el a veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozás megsértőivel szemben, rájuk akár 100 millió forintos bírságot is kiszabhatnak – hívta fel a figyelmet Farkas András.

A légügyi hivatal vezetője közölte azt is: a vadállomány megvédése érdekében kiemelten figyelnek a gemenci erdő környékére, az állatok elpusztulhatnak, ha a zaj miatt a vízbe menekülnek.

A tervek szerint a korlátozás pénteken este 21 óráig van érvényben. (MTI)

11:10 – Szerda reggeltől biztosítja a rendőrség a pilismarótiak hazatérését. A megnyitott utat egyelőre csak a helyiek használhatják.

Folyamatosan fokozott volt a rendőri jelenlét a kitelepítéssel érintett Pilismaróton. A rendőrök éjjel-nappal járőröztek, biztosították a hátrahagyott ingó- és ingóságok védelmét. A közrendvédelmi feladatokon túl rendőrök vezették fel a védekezésben résztvevő járműveket is. A településre bevezető utat egyelőre csak a pilismaróti lakosok számára nyitották meg. A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyiek a hazatérésüket követően is biztonságban érezzék magukat. (kemma.hu)

2013. június 11.

11:47 – A Mária Valéria hidat a gépjárművek is használhatják – tájékoztatta a kemma.hu-t a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvviője. 

A kemma.hu információi szerint az országba Esztergomnál belépők a Nagy-Duna sétányt még nem használhatják, más útvonalon irányítják be őket a belvárosba. (kemma.hu)

11:43 – A dunai árvíz miatt az országban csaknem 158 kilométernyi közúton van forgalomkorlátozás, ami 58 útszakaszt érint. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának reggeli tájékoztatása szerint Pilismarót, Dömös és Kisoroszi település közúton továbbra sem közelíthető meg.

Az 1-es úton teljes útzár van Győr és Gönyű, valamint Komárom területén. A 2-es út váci szakasza van lezárva, továbbá Dunakeszi mellett és Sződliget területén van teljes útzár. A 6-os út paksi szakaszán útszűkület van.

A 10-es úton teljes az útzár Dunaalmásnál, Nyergesújfalu több szakaszán, Tátnál, valamint Neszmély és Süttő között. A 11-es utat teljes szélességében lezárták Dunabogdánynál, Esztergom és Dömös között, illetve Esztergomban; Leányfalun, Tahitótfaluban és Szentendrén félpályás útzár van. A 12-es utat Nagymaroson és Verőcénél zárták le. A 14-es út Győr és Vámosszabadi között nem járható, az 55-ös úton pedig Bajánál és Pörbölynél van teljes útzár. (MTI)

11:35 – Kedd reggel a Suzuki újra elindítja a hétfőn leállított termelést esztergomi gyárában – mondta el a vállalat kommunikációs vezetője.

Ruska Viktória tájékoztatása szerint mivel a Mária Valéria hídon a gyalogos közlekedés megengedett, a szlovákiai dolgozókat busszal elviszik a hídig, ott gyalog átkelnek az autók elől lezárt Táncsis utcai felhajtón. A két műszakban dolgozó gyárban közel 800 szlovák állampolgár használja naponta az átkelésre a hidat.

A munkások a híd magyar oldalától ismét buszokkal jutnak el a gyárba. A gyárba az alkatrészek beszállítása és a kész autók elszállítása biztosított.

A megyei katasztrófavédelem szóvivője, Stolczenberger Klára az MTI-nek elmondta, az elöntött felhajtót addig nem lehet vízmentesíteni, amíg a víz a csatornahálózaton keresztül utánpótlást kap a Dunából.

Amint a vízállás lehetővé teszi, hogy szivattyúzással szárazzá tegyék az útszakaszt, a hidat megnyitják, addig homokzsákokból és pallókból készült útvonallal könnyítik meg a gyalogosok közlekedését. (MTI)

2013. június 10.

15:36 – A Pilis-Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesületének felhívása:

Segítséget szeretnénk kérni az Esztergomi Bogáncs Kutyaotthon számára! Az árvíz nem kíméli a menhelyeket, állatokat sem. Egyesületünk működési területén szerencsére nem árad a víz, de próbálunk segíteni más szervezeteknek. Az Esztergomi Bogáncs menhelyről ideiglenesen nálunk állomásozik például Skera. Pontosabban Timinél, 8. állatként. Egy másik helyen még 3 kutya kapott menedéket.

Az Esztergomi Bogáncs Kutyaotthont elöntötte a víz, hatalmas károk maradnak majd vissza az ár levonultával. Ha teheted, most nem a mi kutyáink részére kérünk, hanem őket segítsd, mert adományod segítségével meg tudják javítani a kenneleket, kifutókat! Köszönjük!
A honlapjuk: http://bogancsotthon.hu/

14:49 – A budapesti árvízvédekezés segítésére az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítására, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál felszabaduló töltött homokzsákokat egy 22 teherautóból álló konvoj szállítja az M1-es autópályán, rendőri felvezetés mellett. A nap folyamán várhatóak még további konvojok is, a vízügyi igazgatóság ezen útvonalon fokozott odafigyelését kér a közlekedőktől, valamint azt, hogy ne akadályozzák a konvoj előrehaladását. (kemma.hu)

12:04 – Munkában a Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület – tegnapi fotók Dunabogdányról

További képek a Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület Facebook oldalán látható>>>

11:29 – Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott hétfő délelőtti sajtóközleményében arról tájékoztatta a kemma.hu-t, hogy a Duna vízszintje egyre gyorsuló ütemben csökken.

Az érintett települések nagy részében már csak gátőrzés, illetve szivattyúzás folyik. Pilismaróton a védmű bordás megtámasztását végzi megközelítőleg 350 ember.

Esztergomban is “csak” a védművek ellenőrzése zajlik, illetve Kis-Duna sétány mellvédjén átszivárgó vizet szivattyúzzák vissza a Dunába.
Pilismarót és Dömös továbbra is csak erdei úton megközelíthető.
A védekezési munkálatok során az elmúlt egy hétben összesen több mint két millió homokzsákot építettek be a gátrendszerbe a hivatásosok és civilek. (kemma.hu)

10:34 – Almásfüzitő és Dunaalmás között 250 hektáron öntötte el az ártéri területet a víz, miután vasárnap alámosta az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét. Ember és lakóingatlan nincs veszélyben.

A 200 méteres szakaszon kiömlő víz miatt az 1-es főúton Almásfüzitő és Tata közötti, a 73 és a 74-es kilométer között 400 méter hosszan, 2-3 zsák magasságú nyúlgátat építettek. A Nyír Mentőcsoport az elárasztott területről egy őzgidát és egy őzsutát mentett ki. A búvárok kézben hozták ki az állatokat, később a nemzeti park szakemberei az őzeket a veszélyeztetett területtől távol szabadon engedték. A Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán lassú apadás kezdődött, kétezer ember dolgozik a gátakon, bordás megtámasztásokat, vízszivattyúzásokat védmű erősítéseket végeznek, valamint figyelőszolgálatot látnak el.(MTI)

10:24 – Több mint 185 kilométernyi országos közúton van forgalomkorlátozás a dunai árvíz miatt, ez 82 útszakaszra vonatkozik.

Győr-Moson-Sopron megyében 11, Komárom-Esztergom megyében 23, Pest megyében 31, Tolnában 3, Bács-Kiskunban 10, Fejér megyében pedig 3 szakaszon van korlátozás.

Az 1-es úton teljes útzár van Győr és Gönyű, valamint Almásfüzitő és Tata között, továbbá Komárom területén.

A 2-es út két váci szakasza van lezárva, továbbá Dunakeszi és Sződliget területén van teljes útzár.

A 6-os út paksi szakaszán útszűkület van.

A 10-es úton teljes az útzár Dunaalmásnál, Nyergesújfalu több szakaszán, Tátnál, valamint Neszmély és Süttő között.

A 11-es utat teljes szélességében lezárták Dunabogdánynál, Esztergom és Dömös között, Esztergomban, Visegrádon; Leányfalun és Tahitótfaluban pedig félpályás útzár van.

A 12-es utat lezárták Nagymaroson, Verőcénél, Verőce és Kismaros között pedig útszűkület van.

A 14-es út Győr és Vámosszabadi között nem járható.

Az 55-ös úton pedig Bajánál és Pörbölynél van teljes útzár. (MTI)

10:11 – Esztergomnál éjfélkor 802, hajnali 4 órakor pedig 797 centiméteren állt a Duna, Komáromnál pedig az elmúlt négy órában 9 centiméterrel, 816-ról 807 centiméterre csökkent a vízszint.
 

9:58 – Feljelentést tett Esztergom polgármestere rémhírkeltés miatt, mert több ezer aláírás nélküli papír került ki a lakosokhoz, hogy veszély esetén mit kell tenniük.

Erről Tétnyi Éva városvezető beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. A röplapokon leírták, hogy történik a kilakoltatás, és kinél kell jelentkezni, hogy ha homokzsákot szeretnének igényelni. Megadták a polgármesteri hivatal számát, hogy oda forduljanak segítségért. Emiatt pánikhangulat alakult ki – mondta Tétényi Éva.

Többen kipakolták bútoraikat, hogy elköltöznek, mások bedeszkázták ablakaikat és homokzsákokkal vették körül házaikat, üzleteiket, volt bank és más intézmény, amely szünetelteti szolgáltatásait.

A városvezető azt is kijelentette, már nem igaz, hogy nem tud együtt működni az állami szervekkel Esztergom. Erről a mai Népszabadság írt.

Tétényi Éva elmondta, valóban nem kellőképp történt az árvízi védekezés, de időközben a polgármester kérésre történt egy személycsere, illetve erőket csoportosítottak át a térségben.
(Klubrádió)

2013. június 9.

21:39 – Az elöntött és lezárt 11-es út (hvg.hu):

21:25A legfrissebb árvízi helyzetjelentés szerint a Duna áradása miatt a szentendrei Dózsa György úton a csatornafedeleken keresztül tör fel a víz. (pestmegyei-hirhatar.hu)

19:27 – Szentendre és Leányfalu között teljes az útzár a 11-es úton, mert átáztak az utat védő homokzsákok.

A hvg tudósítójának jelentése szerint vasárnap kora este a gyalogosok elől is lezárták a 11-es főutat Szentendre és Leányfalu között a Határcsárdánál, mert átáztak az utat védő homokzsákok. (hvg)

18:32 – Vasárnapi légifotók a megáradt Dunáról (Kemma.hu)

További fotókért katt ide >>>

18:24 – Jelenleg Komáromnál 831 centiméternél van a vízállás.

A szombat délutáni tetőzéskor 845 centiméter volt. Esztergomnál is megindult a lassú apadás, ott 811 centiméter jelenleg a vízállás, a tetőzés 813 centiméteren volt. (kemma.hu)

17:52 – Komárom-Esztergom megyében a vasárnap 16 órakor rögzített adatok szerint 173 rendőr vesz részt az árvízvédelem rendőrségi feladatainak ellátásában, 617 rendőr készenléti szolgálatot teljesít, egy órán belül bevonultatható szolgálati helyére.

Rendőrök biztosítják a segítők és a homokot szállító teherautók folyamatos közlekedését megyeszerte. Jelenleg Neszmély és Dunaalmás térségében folynak jelentősebb árvízvédelmi munkálatok.

Komáromban mintegy hat kilométer hosszan folyamatosan járőröznek a rendőrök, biztosítják a lezárt területeket. A védvonalak figyelésében a térségbe rendelt rendészeti szakközépiskolások is jelentős szerepet kaptak.
Esztergomban a közrend, a közbiztonság kiegyensúlyozott, az állampolgárok elmondása szerint megnyugtató a jelentős rendőri jelenlét.(kemma.hu)

17:40 – A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a védműveket a Szigetköz, Komárom-Esztergom megye, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségében.

A töltéseket vizsgáló, úgynevezett töltésfeltáró szakcsoportot rendelt ki a legfontosabb állami és az önkormányzati védművek kritikus szakaszainak vizsgálatára az Országos Műszaki Irányító Törzs, hogy ezzel is segítse az árvízi védekezést.

Az OMIT vasárnap délután közölt adatai szerint a területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a védműveket a Szigetköz, Komárom-Esztergom megye, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségében. Az MTI-nek küldött tájékoztatás szerint a védelem súlypontja továbbra is a Duna Budapest és Komárom közötti szakasza, ahol elsősorban a nyílt ártéren fekvő települések védelme a legfontosabb feladat, de kiemelten foglalkoznak a Margitsziget védelmével.

A Duna Budapesten várhatóan vasárnap késő délután-este 895 centiméter körüli vízállással tetőzik, ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordértéket.A tájékoztatás szerint jelenleg 807 kilométeres töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből rendkívüli az árvízi védekezés 191 kilométeren: Győr-Moson-Sopron megyében a Duna menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megyében és Pest megye Budapest feletti területén a Duna menti védvonalakon.

Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét, és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a rekord – áll a közleményben.(MTI)

16:35 – Jelenleg több mint 7 ezer katona dolgozik az árvízi védekezésben, a tartalékos állomány nélkül a honvédség nem tudna ilyen erővel és ilyen intenzitással részt venni a munkákban – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap Szentendrén, miután árvízi szemlét tartott a Dunakanyar legveszélyeztetettebb részein.

A miniszter azt követően, hogy bejárta Szentendrét, Leányfalut, Tahitótfalut és Dunabogdányt, úgy nyilatkozott: rendkívül lelkes és szervezett munkát tapasztalt, s mind az erők, mind az eszközök rendelkezésre állnak. Hende Csaba kiemelte: a 11-es főút mentén szinte mindenütt tartalékosokat lehet látni. Hozzátette: a fő figyelmet most a budapesti veszélyeztetett területekre fogják fordítani, vasárnap estétől a védekezés súlypontja oda helyeződik át. (MTI)

16:31 – Pilismaróton ezer emberrel védekeznek az árvíz ellen, növelik a bordás megtámasztások számát, de a szivárgó vizeket átengedik, hogy azok ne áztassák tovább a gátat – mondta a helyi védelem megbízott szóvivője.

S. Tóth Anikó tájékoztatása szerint a településen órák óta tetőzik a Duna. A védekezést Tóth Tibor mérnök ezredes, a Békés megyei katasztrófavédelmi szervezet vezetője irányítja. A munkában a katonaság mellett részt vesz a Hunor mentőcsoport és számos önkéntes.

Az Országos Roma Önkormányzat toborzásában 300 önkéntes dolgozott itt, őket éjjelre további kétszáz ember váltja fel. Vasárnap hajnalban a budapesti közlekedési vállalat buszvezetőiből álló, 200 fős csoport érkezett. A település üdülőövezetéből szombat délben 38 embert telepítettek ki, a területen korábban megszűnt az áramellátás. (MTI)

16:25 – Az árvíz miatt leáll a Suzuki

Az alkatrészek időben érkeznek és a kész kocsik kiszállításával sincs gond, ám a dolgozók közlekedése már nem megoldható az árvízi híd és útlezárások miatt, ezért hétfőn nem indul újra a termelés az esztergomi autógyárban, tájékoztatta lapunkat a Magyar Suzuki szóvivője, Ruska Viktória.

Különösen a párkányi híd lezárása érinti érzékenyen a gyárat, hiszen Szlovákiából is járnak át munkások a magyarországi telephelyre. Információink szerint a 3100 dolgozó később pótolja majd a kieső napi 740 autót, a termelés újraindítása a dunai árhullámtól függ. Egyelőre nem lesz csúszás az új SX4-es modell őszre tervezett európai piaci bevezetésében.

Tavaly két hónapon át kettőről egy műszakra álltak át az esztergomi Suzukinál, majd januárban ismét visszaálltak az eredeti munkarendre, idén március 4-én viszont ismét csak egy műszakban termeltek, mert jelentősen visszaesett a kereslet az európai autópiacon. (nol.hu)

16:19 – Folytatódik a védekezés Esztergomban a Csenkei hídnál, a Búbánatvölgyben is.

Ebben a városrészben egy idősotthon is van, de az üdülőövezetben sokan életvitelszerűen laknak. Már szombat délután megkezdték a védekezést, ahol a 600 méter hosszban kiépített gát átázott és megcsúszott, amelyet háttámlás megtámasztással erősítettek meg a szakemberek.

Esztergomnál tetőzik a folyó, a városban több mint 3 kilométeren védekeznek. A védművek elég magasak, de egy helyen a gát megcsúszott. A hidakon homokkal megrakott teherautók állnak, hogy ne vigye el őket a folyó. Az esővizet szivattyúkkal emelik át a Dunába, az árvízi zsilipkapukat ott is lezárták, hogy az áradó Duna ne öntse el a csatornarendszert. Alámosta a Duna vize az Almásfüzitő-Esztergom-vasútvonal töltését és elöntötte a 10-es út érintett szakaszát. Az útszakaszon kora délután 10-15 centiméteres ár hömpölyög.

Továbbra is három település, Pilismarót, Dömös és Kisoroszi megközelíthetetlen közúton, autóval. Az árvíz miatt 68 útszakaszon van korlátozás, ebből 53 teljes útlezárás, a többi félpályás korlátozás. Dömösnél már tetőzik a Duna, de folyamatos a védekezés. A védmű már teljesen elkészült, de ezt erősítik nap közben. Az árvízi védekezés ellenére megtartják az időközi választást a településen, így döntött a választási bizottság. A képviselő-testület azért oszlatta fel magát, mert nem tudtak együtt dolgozni a polgármesterrel.

A Dunakanyarban átszervezték a háziorvosi és a gyógyszertári ügyeletet. Több mint száz tisztiorvos, járványügyi felügyelő, biológus vesz részt az árvízi védekezésben. A rendkívüli árhullám miatt a veszélyeztetett területeken folyamatos a vezetékes ivóvízellátás felügyelete. Három településen, Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn továbbra is csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes vizet. (HirTV)

15:32 – Az MTI megbízható forrásból úgy tudja, hogy a Szigetmonostorhoz tartozó Horányban élőknek kell elhagyniuk üdülőjüket, illetve a házukat, mert a Szentendre felőli részen egy magas partot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé.

Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan hány embernek kell elhagynia az otthonát, mert a regisztrációs pontoknál jelenleg is ellenőrzik a létszámot. A házukat elhagyni kényszerülők zöme rokonokhoz megy, többeket a helyi iskola fogadja be. (MITI, Origo)

14:44 – A megyei katasztrófavédelem szóvivője tájékoztatása szerint alámosta a víz az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét, és 10-15 centiméter vastagságban elöntötte a mellette futó 10-es főutat.

Stolczenberger Klára közölte, hogy a víz a 10-es út melletti szántóföldre folyik, így emberéletet és lakóházakat nem veszélyeztet.

Százötven embert azonnal a helyszínre irányítottak és megkezdték a védekezést. A vasutat és a közutat korábban lezárták a forgalom elől.

A Magyar Honvédség a Facebookon azt írta, négy PTSZ-M lánctalpast, két szállítóhelikoptert és 95 katonát lokalizációs töltések megerősítésére vezényeltek az Almásfüzitő és Dunaalmás közötti területre. (MTI)

13:27 – Tahiban a Kárpátaljáról érkező önkéntesek és a környékbeli segítők pihenhetnek, Szentendrén pedig huszonöt olyan polgárőrt helyeztek el, aki más településről érkezett a helyi árvízi védekezéshez.

Átmeneti szállást nyitott a Református Szeretetszolgálat a katasztrófavédelem kérésére az árvíz miatt Szentendrén és Tahiban – közölte a szervezet szóvivője vasárnap az MTI-vel. Gilicze Réka tájékoztatása szerint Tahiban a Kárpátaljáról érkező önkéntesek és a környékbeli segítők pihenhetnek, Szentendrén pedig jelenleg huszonöt olyan polgárőr van, aki más településről érkezett a helyi árvízi védekezéshez. A szentendrei ideiglenes szállás 110 főig bővíthető, így a továbbiakban is fogadja a segítőket.

A szeretetszolgálat további két “segítőpontot” is nyit, onnan folyamatosan szállítja az élelmet az árvízi védekezésben részt vevő embereknek, és ugyanezeken a helyeken várja a felajánlásokat is. Dunaalmáson a fogyatékosok otthonában, Leányfalun a szeretetotthonban várják a további adományokat. (MTI, Hirado.hu)

13:23 – A rendkívüli dunai árhullám tetőzése Esztergom alatt jár – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap délben, hozzátéve, az előrejelzések szerint a Duna Budapesten vasárnap este 895 centiméter közeli vízállással tetőzik, ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordot.

A közlemény szerint a Budapest feletti térségben 20 helyszínen alakított ki központi homokzsáktöltő-telepeket, ahol rendelkezésre áll az állami védvonalakon és az önkormányzatoknál felmerülő igények azonnali kielégítésére szolgáló tartalék.
A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a Szigetköz, Komárom-Esztergom megye, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségét.

Az OMIT azt írta: a védelem súlypontja a Duna Budapest és Komárom közötti szakasza, ahol elsősorban a nyílt ártéren fekvő települések védelme a legfontosabb feladat, de kiemelten foglalkoznak a Margitsziget védelmével, és megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az árvizet kizárják a mellékágból.
A tájékoztatás szerint jelenleg 807 kilométeres töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből rendkívüli az árvízi védekezés 191 kilométeren: Győr-Moson-Sopron megyében a Duna menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megyében, és Pest megye Budapest feletti területén, a Duna menti védvonalakon.

Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét, és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a rekord – áll a közleményben.(MTI)

13:13 – Pilisszentiváni Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület 0 órától reggel 8 óráig dolgozott  a Margitszigeten.

Éjfélkor érkezett váltásunk a szigetre, ahol az irányítási ponttal történő egyeztetést követően az új szektorokra osztott Margitsziget 3-as szektorát kaptuk feladatul folyamatosan figyelemmel kísérni. A zsákolások a szakaszunkon már rendben voltak, így a feladatunk a buzgárok, vízcsőtörések, átázások felderítése volt. A sziget főútja, a Grand Hotel és a Rózsakert közötti terület felmérését és folyamatos figyelemmel kísérését fél óránként jelentettük az irányítási pontnak. Mentőszerünkkel személyszállítást folytattunk a Palatinus Strandhoz, ahol még komoly zsákolásai munkák folynak még! Reggelig több átázást és egy csőtörést is észleltünk valamint a Grand Hotel pincelejárójába kezdett szivárogni a víz. Polgárőreink és Tűzoltóink a munkálatokat követően fáradtan, de szerencsésen hazaért, ahol gyors váltást követően már útnak is indult következő váltsunk a Margitszigetre.(Pilisszentiváni Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület)
 

13:10 – Az Únyi patak teljesen eltűnt. Egy férfi szerint már apad, a rutinosabbak viszont azt mondják, amíg visszafelé mozog a víz, vagyis vissazduzzasztja a patakot, szó sincs apadásról.(444.hu, Fotó: Botos Tamás)

13:04 – Árvízhelyzet Tahitótfaluban (MTI / Mohai Balázs):

12:53  – Fokozott védekezés folyt vasárnapra virradó éjszaka Esztergomban és Pilismaróton, az elkészült védműveket erősítették és homokzsákokat töltöttek – tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Stolzenberger Klára elmondta: Pilismaróton világítást építettek ki, hogy éjjel is erősíthessék a védvonalat, itt a honvédség erői dolgoznak. A többi érintett településen feltörő vizek megszüntetésével, szivattyúzásokkal, a gátak megtámasztásával és figyelőszolgálattal töltötte az éjszakát a gátakon lévő csaknem 1500 ember.
A megyei katasztrófavédelem legfrissebb adatai szerint szombaton Pilismarótról, Nyergesújfaluról és Dunaalmásról 96 embert kellett kitelepíteni, így a korábbi kitelepítésekkel együtt összesen 144 ember várja, hogy az ár elvonultával visszatérhessen otthonába.
Ivóvíz-korlátozás van érvényben Pilismaróton, Dömösön és Neszmély bizonyos részein, nincs vezetékes gáz Neszmély, Nyergesújfalu és Koppánymonostor kisebb területein.(MTI)

12:42 – Adománygyűjtés Solymáron

2013. 06. 09. Vasárnap 13:00-18.00 között és
2013. 06. 10. hétfőn 12:00-18.00 között.

Cím: Solymár, Dózsa György út 1.

Tartós élelmiszereket, tisztítószereket várunk.

Köszönjük szépen! (Solymár Vöröskereszt)

12:00 – Pilismaróton folytatja az árvízvédekezési munkát a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet és a HUSZÁR Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőszervezet.

A két mentőcsoport negyedik napja van bevetésen.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Operatív Törzsének utasítására vasárnap kora hajnalban Győrből Pilismarótra települt át a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet. A csapatok feladata a települést körbevevő depónia homokzsákokkal történő megerősítése. A feladatot nehezíti, hogy az állomány a magas vízállás miatt mellesnadrágban kénytelen dolgozni.

A HUNOR és a HUSZÁR együtt dolgozik a honvédség és a rendőrség erőivel, valamint Budapesti Közlekedési Központ szakembereivel és a BKV önkénteseivel.(katasztrofavedelem.hu)

11:56 – Egy robbanóanyagot tartalmazó ködgyertyát találtak az árvízi védekezéshez vitt homokban Leányfalunál vasárnap délelőtt – közölte a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje.

Németh-Zsohár Agnieszka százados tájékoztatása szerint a két kilogrammos magyar gyártmányú pirotechnikai eszköz az árvízi védekezéshez szállított homokból került elő a Móricz Zsigmond úton, egy benzinkút mellett. A töltőállomáson tartózkodó két embernek, illetve a környéken lévőknek el kellett hagyniuk a helyszínt, amelyet négyszáz méteren egy időre le is zártak. A ködgyertyát a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték – tette hozzá a kommunikációs tiszt.(MTI)

11:54 – Két helyen is megcsúszott a nyúlgát vasárnapra virradóra Budakalásznál, ezért az árvízvédelem kénytelenek volt beavatkozni – közölte a település polgármestere az MTI-vel.

Rogán László (Fidesz) elmondta: a Barát-pataknál egy kétméteres szakaszon, míg a Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Központnál (a település mélyen fekvő részén) jelentősebb mértékben megcsúszott a nyúlgát. Több száz homokzsákkal kijavították, megerősítették a gátakat, s még sűrűbben járőröznek, hogy időben észleljék az esetleges szivárgásokat, csúszásokat – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint éjszakáig még 5-10 centiméternyit emelkedhet a Duna vízszintje Budakalásznál, ahol most 890 centimétert mérnek.

A budakalászi védművek 950, illetve 1050 centiméter magasak, s 6-7 kilométer hosszan húzódnak. Mivel a jelenlegi 890 centiméteres vízoszlop 5-10 centiméterrel nőhet éjszakáig, bíznak abban, hogy a város nem kerül veszélybe – közölte a polgármester. (MTI)

11:43 – Sikerült bejutni a tiltott zónába. Tudósítás a budakalászi hullámtérből, ahol már mindent elöntött a víz.

Óbuda után egyre több biciklistát látni, úgy látszik, akik kifényképezkedték magukat a Batthyány téren vagy a Lánchíd pesti hídfőjénél, komolyabb kalandra vágynak. De a Duna közelébe sem engedik a bámészkodókat, sőt Pünkösdfürdő után – a parttól már jóval beljebb – a Királyok útját is lezárták – a békásmegyeri Gát utca nemcsak Budapest határa, de igazából is gát, a Barát-pataktól védi a fővárost, a túloladalon már Budakalász kezdődik. Szombat délben már gyalogosan sem lehet megközelíteni, a rendőrök mindenkit visszafordítanak. Belépni csak hivatalos személyeknek lehet és az ott lakóknak: ha nincs lakcímkártyájuk, az ingatlan tulajdoni lapját kell megmutatniuk.

A Kedves utca a Megyeri-hídtól még innen fekszik, a kalászi gát kereszetezi. A Duna felé eső részén térdig ér a víz. Körülbelül ötvenen élnek a hullámtérben, vagyis azon a területen, ahol elvileg nem is állhatnának házak. Persze állnak. Most éppen térdig vízben.

Czapáry Veronika író két évvel ezelőtt vásárolta házát potom pénzért, most már tudja, hogy miért. “Az mondta az előző tulaj, hogy legfeljebb pár centire jöhet be a víz, mert ez a ház van a legmagasabban. Nem féltem annyira, tavaly nem volt semmi, úgy gondoltam, most sem lehet nagy gáz.” Veronika pár nappal ezelőtt, az index.hu videóján még kalandtúrának élte meg az áradást, szombat reggel óta viszont már nem tartja annyira viccesnek. “Akik ideköltöznek a környékre vagy a Lupa-szigetre, mindenki számol ezzel” – mondja, hozzátéve, hogy a lupaiak között sokkal nagyobb összatartás van, mint itt, ahol “a szomszédok alig állnak szóba egymással.” Tény, hogy az írónő elsősorban saját magára, illetve a Lupa-szigetiekre számíthatott, ám hiába rakták körbe a házát homokzsákokkal, a víz átszivárgott, s szombat délben már bokáig ért. Pénteken még sikerült néhány írót elcsalnia a könyvhétről, ők is segítettek, ám szombat reggel óta csak két ismerősre számíthat, aki viszont – az őslakosok többségéhez hasonlóan – viccnek tekinti az árvizet, mivel “a nevetés a legjobb gyógyszer”. Egyikük halat süt, s azt mondja: “a víz ellen úgysem tehetünk semmit, és hol van még a hétfő, amikorra a tetőzést várják!” A kedélyes főzőcskét mégis beárnyékolja, hogy reggel bejött a Duna. De addig kell sütni, amíg az áramot nem kapcsolják ki. Csöng a telefon. Kiderül, hogy a lenti házakban már egy méteres víz áll, de páran ennek ellenére sem költöznek, meghúzzák magukat az emeleten – nem értjük, miért.

Szóba kerül, hogy miért nem lehet itt mobilgát. “Hát azért, mert nincs rá pénz, és nem is lesz – zárja rövidre Máté. – Szentendrén 60 méter került 2 milliárdba, Budakalász éves költségvetése másfél milliárd forint”. A képviselő szerint most vagyunk (szombat koradélután) a 2006-os tetőzésnél, 860 centis a vízállás, a gát bírni fogja. “Nincs ok pánikra, szinte jól érzik magukat az emberek, jó kis közösségek kovácsolódnak, a jobbikos, az mszp-s, a fideszes mind együtt lapátolt, hordta a zsákot”.

Máté István a hullámtériekről szólva egyetért azzal, hogy aki ideköltözik, tudja, mire számíthat, együtt élnek ezzel, a házuk úgy van berendezve, hogy az áradás a legkisebb kárt tegye. “Itt nem látni parkettát vagy szőnyeget – mondja, majd Veronikát próbálja vigasztalni:  Nyugodjál meg, a második árvíznél már nem fogsz megijedni. Hidd el, ez a legkisebb probléma, meg kell nézni a Nyírséget, ahol a romos házakat vitte el az ár, azoknak az embereknek odalett az otthonuk. És ott munka sincs. Itt meg eleve úgy építették a házakat, hogy ne dőljenek össze”. A képviselő még hozzáteszi, hogyha nagyobb lesz a baj, tovább tudnak lépni. Kikapcsolják az áramot, vigyáznak az értékekre, s ha nagyon muszáj, evakuálják is a hullámtéren élőket.

Veronika biztosan nem lesz köztük. Szombat este, miután sikerült a macskákat elhelyezni, lezárta a házat, és Budapestre jött. A barátai fogadták be.(magyarnarancs.hu)

11:35 – Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli esztergomi sajtótájékoztatóján. Eddig hat megyéből összesen 1200 embert kellett kiköltöztetni.

A hét elején kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szólva közölte: a budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség, ami azt jelenti, hogy június 17-18-án apadhat 650 centiméter alá a Duna vízszintje, és hagyhatja el a víz a rakpartokat.

A miniszterelnök vasárnap a Dunakanyarban és Budapesten irányítja az árvízvédelmi munkálatokat – tájékoztatta a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t. Havasi Bertalan közlése szerint a Belügyminisztériumban egy vezetői értekezleten várhatóan este kilenc órakor elemzik a helyzetet, ezt a miniszterelnök sajtótájékoztatója követi.

Győrújfalunál és Komáromnál is csökkent a vízszint, Nagymaroson viszont ismét betört a Duna a Váci utcába, a víz több házat kerített körbe, a lakókat kimenekítették. Petrovics László, Nagymaros független polgármestere reggel azt mondta, hogy az előrejelzések szerint a településnél már tetőznie kellett volna a Dunának, ám a folyó tovább árad, most 750 centiméternél tart, és nem tudni, mekkora magasságnál “áll meg”.

Pilismarótot, Dömöst és Kisoroszit továbbra sem lehet közúton megközelíteni az árvíz miatt az Útinform vasárnap kora reggeli összesítése szerint. (Inforadio.hu)

09:10 – Gátszakadások a Dunakanyarban

Ismét betört a Duna a nagymarosi Váci utcába, ahol a víz három-négy házat kerített körbe, a lakókat kimenekítették. Petrovics László polgármester elmondta, hogy a vízbetörés a Váci út és a Csillag utca kereszteződésénél történt. A vízzel körbevett házak közül egyet szivattyúzással “tehermentesítettek”, a többiből kiköltözték a lakókat. Egy idős asszony hajnalban akkor észlelte a bajt, amikor már ingatlanja falainál állt a víz, őt az egyik rokonához vitték el.

Az előrejelzések szerint Nagymarosnál már tetőznie kellett volna a Dunának, ám a folyó tovább árad, most 750 centiméternél tart, s nem tudni, mekkora magasságnál “áll meg” – fűzte hozzá Petrovics László. Kitért arra, a település védművénél 170-180 rendvédelmi munkatárs dolgozik most, de már érkeznek a hajnalban pár órás alvásra elvonult helyiek is – mondta a polgármester.

Nagymaroson szombatra virradóra szintén a Váci úton tört be a víz, megdőlt az egyik kerítés. Az utcából akkor 30 embert kellett kimenekíteni.

A víz által körülzárt Kisorosziban vasárnap délre várják a legmagasabb vízszintet. Molnár Csaba, a település független polgármestere vasárnap reggel az MTI-nek elmondta, hogy dél körülre várják a Duna tetőzését, 886 centiméternél. Kiemelte, hogy az önkormányzati gátak tartanak, bár szivárgásokat több helyen észleltek, de ezeket tudják kezelni. Tájékoztatása szerint hajnalban megérkezett kishajóval Visegrádról a friss pékáru és tej, minden mással el vannak látva a boltjaik. Rendkívüli eseményt nem jelentettek.

Szentendréről vasárnap hajnalban 788 centiméteres vízállást jelentettek, a katonák és az önkéntesek egész éjjel dolgoztak. A legnagyobb gond most az Ady Endre úton van a település honlapján olvasható információk szerint. A homokzsákok alatt a víz szivárogni kezdett, ezért ellennyomó medencéket alakítanak ki végig a Dunakorzó északi végénél és a 11-es főút Pap-sziget felé vezető szakaszán.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vasárnap hajnalban azt közölte az MTI-vel, hogy Tahitótfalun, ahol szombaton az első védvonalat (amely mögött 50 lakóingatlan található) a víz átszakította, a második védvonal biztonságos megerősítésén dolgoznak.(MTI)

09:05 – A dunai árvíz miatt átszervezték a háziorvosi és a gyógyszertári ügyeletet a Dunakanyarban – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombat este az MTI-vel.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal folyamatos, megerősített ügyelet ad. A dunai árvízzel érintett 7 megyében összesen több mint száz tisztiorvos, közegészségügyi-járványügyi felügyelő, laboratóriumi munkatárs, biológus vesz részt a védekezési feladatokban.

Kifejtették: szombaton ki kellett költöztetni a Komáromi Járási Népegészségügyi Intézetet a Komáromi Polgármesteri Hivatalba. A Komáromi Selye János Kórházban az ápoltak kimenekítése esetén a betegek fogadására és ellátására, a katasztrófatervben foglaltaknak megfelelően felkészültek a környék kórházai, a kimenekítés és az egészségügyi szakszemélyzet átirányítását elrendelő határozatokat előkészítették.

Szob környékén az orvosi ügyelet ellátási területén kellett módosítani. A Dunai árhullám visszaduzzasztó hatása miatt az Ipoly vízszintje is elérheti azt a szintet, hogy Szobról az ügyelet 9 települést nem tud megközelíteni. Ezért a térséget ellátó öt háziorvos megosztva gondoskodik az ügyeletről. Hasonló módon biztosítják a gyógyszertári ügyeletet: a szobi és a vámosmikolai gyógyszertár vezetője is vállalta, hogy folyamatos, telefonos elérhetőséget biztosít és szükség esetén a gyógyszerigényeket kielégíti – írta az ÁNTSZ.

A rendkívüli árhullám miatt a veszélyeztetett területeken folyamatos a vezetékes ivóvízellátás felügyelete. Ennek kapcsán kiemelték, hogy három településen, Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn továbbra is csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet. Emellett újabb településen segítik zacskós vízzel a biztonságos ivóvízellátást, Dunabogdányban, ahol másodfokú ivóvíz-korlátozást rendeltek el, miután több kutat áramtalanítani kellett.

Az ÁNTSZ mindemellett ismételten felhívta a figyelmet az általános higiénés szabályok fokozott betartására.(MTI)

08:36 – Az Országos Műszaki Irányító Törzs vasárnap hajnalban azt közölte, hogy Tahitótfalun, ahol szombaton az első védvonalat (amely mögött 50 lakóingatlan található) a víz átszakította, a második védvonal biztonságos megerősítésén dolgoznak.

A Duna felső szakaszán, alsó-Ausztriában már apad a Duna, mindenütt a takarítási munkákat végzik. Itthon Győr-Moson-Sopron megyében vasárnapra szintén lassú apadás várható. Néhány centimétert csökkent a vízszint Komáromnál is, Esztergomnál várhatóan megindul az apadás, de Nagymarosnál még folyamatosan emelkedik a víz.(MTI)

2013. június 8

22:32 – A rendkívüli árvízi helyzet miatt 24 órás telefonos ügyfélszolgálat működtet az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség.

Az intézmény azt kéri, hogy ha valaki az árvízzel kapcsolatos rendkívüli eseményt, például a Duna szennyeződését észleli, rögtön hívja a 06-30-459-6018, vagy a 06-30-554-7537-es számot.(Inforadio.hu)

22:26 Az elmúlt négy napban 15 ezer embernek segített a Magyar Vöröskereszt a dunai árvízzel összefüggésben, az érintett megyékben. A védekezésben és az árvízi védekezésben résztvevők ellátásában 200 vöröskeresztes munkatárs és több mint 1700 önkéntes vett részt eddig. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet adománygyűjtő pontjain várja a lakossági felajánlásokat.

10 gyűjtőpontot hozott létre a Magyar Vöröskereszt az árvíz által érintett megyékben. A humanitárius szervezet ide várja a lakossági és céges felajánlásokat. Elsősorban tartós élelmiszerre, ásványvízre, kávéra, tisztító és tisztálkodási szerekre, takarókra, hálózsákokra, szúnyogriasztóra és naptejre van a legnagyobb szükség. A gyűjtőpontok pontos helyszíne és nyitva tartása ide kattintva megtekinthető, bővebb információ az adomany@voroskereszt.hu e-mailcímen kérhető.(www.voroskereszt.hu/)

22:07Árvízi védekezés Szentendrén (langlovagok.hu):

21:51- Nagy a baj a Dunakanyarban fekvő Pilismarót üdülőövezetében. A gát folyamatosan szivárog, az ott lakókat kitelepítették, szombat délután senkit nem engedtek a munkálatok közelébe, mert attól tartottak, hogy bármikor áttörhet a víz.

Orbán Viktor szombat reggel lényegében ezt jelölte meg a leggyengébb pontnak. A falubeliek mégsem izgatják magukat, ugyanis a történelmi falurész magasan egy dombon áll, amit még akkor sem érhet el a Duna, ha az ár magasba szökik. A part mentén élő szegényeket a Nógrádból és a Jászságból érkezett önkéntes romák mentették.

„Nők nem mehettek a gát közelébe, a férfiak is csak mentőmellényben dolgozhattak, a víz folyamatosan szivárog, egyik buzgár tör elő a másik után” – erről számolt be szombaton délután egy önkéntes, aki reggel óta a pilismaróti gáton dolgozott. A gátat civilek délutántól már nem közelíthették meg, így az újságírókat sem engedték a közelbe, csak a katasztrófavédelem és az önkéntes munkások dolgozhattak a falu üdülőtelepén, a rendőrök mindenkit feltartoztattak 1,5 kilométerrel a helyszíntől.

Az árvízvédelmi készültséget felügyelő miniszterelnök szombat reggel jelentette be „Pilismarót térségére oda kell figyelni”. Kora délután az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) már arról számolt be, mindenkit kitelepítettek az üdülő negyedből, 83 embernek kellett elhagynia a területet, akik közül 38-an életvitelszerűen éltek a telepen.

„Megyek ki a szőlőbe, még kapálok egy kicsit” – mondta késő délután a helyi templom gondnoka és nem ő volt az egyetlen Pilismaróton, aki nem pánikolt. A faluban nyomát sem látni az izgalomnak, a családok gyerekkocsival sétáltak az utcán, mások a közeli erdőben túráztak.

Pedig egész nap nagy volt mozgás, és az is idegeskedésre adhatott okot, hogy a faluba vezető, Duna mellett húzódó utakat lezárták a forgalom elől, a települést egyetlen – pár méter széles – erdei aszfaltozott ösvényen lehetett megközelíteni a hegyekből Pilisszentlélek irányából. Az ösvényt az erdészet nyitotta meg, mert korábban el volt zárva a forgalom elől.

A faluban azért nem idegeskedtek a lakósok, mert magát Pilismaróton egy pillanatig sem fenyegette veszély. A történelmi falu legalább két kilométerre fekszik a Dunától, és közel 15 méter a szintkülönbség. Így ha át is szakadna a gát, akkor sem érné el még a település szélén található házakat sem, nem beszélve a templom körüli házak legalább 30 méter magasban találhatók.

Ennek ellenére többen is azt mondták, az éjszaka lementek segíteni a gátépítéshez, fáklyákkal világítottak a munkagépeknek és az embereknek. Az üdülőtelepet inkább szegények lakják, a faluban tudni vélik, hogy a házak egy részét engedély nélkül húzták fel. A helyiek azt mondták, lent van egy gyerektábor, néhány ház és több faház, a településrész 6-7 utcából áll össze, ami leginkább a Balaton melletti falvakat idézi a víz közelségével. 

A falu felső részében lakók délután már nem térhettek vissza a gátra, őket is távol tartották az árvíztől, állítólag a katasztrófavédelem arra hivatkozott, hogy csak a hivatásosokra és az Országos Roma Önkormányzat által buszokkal hozott önkéntesekre tudnak figyelni, ha esetleg szakadna a gát. Délután viszont a Facebookon osztogatták a helyiek a reggel készített képeket a már elöntött üdülőkről, illetve a velük kezet fogó Orbán Viktorról (a miniszterelnök rövid látogatás tett a negyedben, majd gyorsan továbbutazott).

„Folyamatos szivárog a gát, újabb és újabb adag zsákokkal kell megerősíteni. Megsüpped, szivárog” – mondta a hvg.hu tudósítójának az egyik Jász-Nagykun-Szolnok megyéből a roma önkormányzat szervezésében érkezett önkéntes, akit pár órára felengedtek Pilismarótra ételt venni. Azt mondta, késő délután 30-40 centire volt a gát tetejétől a víz –a  tetőzést estére várták –, a helyiek által megosztott képeken pedig az látszott, hogy a gát túloldalán is állt már a víz az ártérben.

A hvg.hu tudósítója nem sokkal a kitelepítés után a település körül motorcsónakkal járőröző honvédokat látott, akiket Szolnokról rendeltek fel, hogy vigyázzák a hátra maradt értékre.

Madártávlatból, a református templom tornyából az látszott, hogy legalább 6-7 busz – köztük egy Nógrádból érkezett –, 4-5 katonai szállítójármű parkolt az üdülő negyed mellett, több dömper és markológép mozgott a telepen. A vízművet Pilismarót és Dömös között már korán ellepte az ár, a félig víz alatt álló ajtóban egy őr üldögélt csónakban. A vízmű körüli gondok miatt az összes utcai kútra kiírták, hogy csakis főzés után iható, még a fentebb lévő falurész lakóinak is zacskós vizet osztottak.

„Azért éjszaka gyakran ki fogok nézni. Ideges nem vagyok, mert sem 2002-ben, sem 2006-ban nem jött fel idáig a víz. Az öregek pedig azt mondják, valamikor tényleg olyan nagy volt az ár, hogy megközelítette a falut, de akkor is legalább 100 méterre volt a házunktól” – mondta a történelmi településrész legszélén élő férfi, aki jobb híján a Facebookon követte, mi zajlik a lentebb lévő üdülőövezetben.(hvg.hu)

21:45 – Árvízi védekezés Leányfalun (langlovagok.hu):

19:43 A Magyar Honvédség további 1100 katonát rendelt ki a Dunakanyarba az árvízi védekezéshez – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombat este az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az eddig bevetett erőkön felül szombat este 6 órától két váltásban további 1100 katona kezdte meg a munkát a Dunakanyar 9 településén. Ők 12 órás váltásokban kézi erővel építik a gátakat.

Emellett a védekezésben résztvevő katonák létszámát a honvédség az eddigi helyszíneken is változatlanul fenntartja, vagyis az új feladatokkal és létszámmal 20 helyszínen 5700 katona vesz részt az árvízvédelmi feladatokban. További 3900 honvéd pedig készen áll arra, hogy bevonják a védelmi munkálatokba – írta a HM. (InfoRádió / MTI)

19:30 – A Komárom-Esztergom megyei Dömös községben vasárnap megtartják az időközi választást, amelyen képviselő-testületet és polgármestert választanak – tájékoztat  a védekezést irányító alpolgármester.

Bartók László elmondta, a falu jól áll az árvízi védekezésben, melyet időben elkezdtek, munkagépekkel mintegy 300 méter hosszú gátat építettek. Az árvíz házakat nem veszélyeztet, kitelepítésre nincs szükség.

A település, Pilismaróthoz hasonlóan a 11-es út elöntése miatt közúton nem közelíthető meg, de erdei utakon Dobogókő felől elérhető, a helyközi járatok nem közlekednek.

Az árvíz miatt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat mindkét településen tájékoztatta a lakosságot, hogy vezetékes ivóvizet csak forralva ajánlott fogyasztani. Az érintett falvakban péntek estétől a biztonságos ivóvízellátás érdekében zacskós vizet osztanak.(MTI)

19:17 – Tetőzéssel köszönti a hajnalt Esztergom

Révkomáromnál 888 centiméternél megállt a Duna vízszintjének emelkedése, Párkánynál viszont tovább árad, éjszaka várható tetőzés, hajnalban pedig Esztergomban.(mno.hu)

19:11 – Megerősített létszámmal állnak helyt és ma egy terhes kismamát is mentettek a Nógrád megyei Palóc Mentőcsoport tagjai Esztergomban.

Tegnap délután három órától további három fő csatlakozott a Palóc Mentőcsoporthoz, így már tizenhatan vesznek részt a veszélyeztetett területek védekezési munkálataiban.

A „palócosok” mentettek ma meg egy terhes kismamát. Jelenleg a Palóc Mentőcsoport utánfutós quadjával végzik a védekezéshez szükséges homokzsákok szállítását Esztergom különböző védekezési pontjaira. Az egyik áteresztő ponton a rendőrség ahhoz kért segítséget tőlük, hogy egy helyi kismamát a Duna szemközti oldalán található szlovákiai településre, Párkányra szállítsanak át kórházba. Az ott található Mária Valéria hidat már lezárták a forgalom elől, a hölgy kórházba szállítását viszont csak ez úton lehetett megoldani. Az asszony az esztergomi hídfőnél nem tudott átkelni az áradás miatt, ezért a Palóc Mentőcsoport quaddal szállította őt át. A mentésben részt vett egy esztergomi és jászárokszállási tűzoltó is.(tuzoltoborze.hu)

19:01 – Árvízi védekezés Esztergomban (langlovagok.hu):

18:50 – Tíz házból 35 embernek kellett kiköltöznie Tahitótfalun, miután megcsúszott és egy szakaszon átázott egy gát a Tildy hídnál, jelentette be a Pest megyei katasztrófavédelem.

Most a védvonal erősítésén dolgoznak. Pest megyében délután 5 óráig 12 településen 432 ember kényszerült elhagyni otthonát, hogy biztonságos helyen várja ki az ár levonulását. Közel 4 ezer ember dolgozik a gátakon. (MTI)

16:13 – Tömött sorokban állnak az autósok Budakalász és Szentendre között, a rendőrök sorra fordítanak vissza mindenkit.

A rendőrök négy ponton állítják meg az autósokat, és mindenkit távoltartanak a várostól az ottlakók kivételével – némiképp szervezetlenül. A 11-es főutat szombaton délután zárták le Budakalásznál, írja az MTI. Tarnai Richárd, a megyei védelmi bizottság elnöke döntésének indokaként a Dunakeszin tartott sajtótájékoztatón elmondta: a drasztikus intézkedésre a Szentendrén és attól északra, a Duna nyugati partján folyó árvízvédelmi munkák nyugodt feltételeinek biztosítása érdekében van szükség. Az esetleges váratlan helyzetekben is könnyebben hozhatnak intézkedéseket, ha a 11-es főút szabad. Az MTI azt is írja: éjfélig Szentendre felé még bárki visszajöhet a Dunakanyarból, attól kezdve hermetikus zárás lesz.(velvet.hu)

16:10 – Pilismaróton csak katonai búvárok mehetnek a gát közelébe

Pilismaróton csak a honvédség búvárai mehetnek az átázott gát közelébe – közölte a Magyar Honvédség (MH) Facebook-oldalán szombat délután. A tájékoztatás szerint a Komárom-Esztergom megyei helyszínen folyamatosan dolgozik egy 12 fős csoport; 6 búvár és a segítőik. A katonák feladata, hogy megerősítsék a gátat. Közölték azt is, a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonái motorral felszerelt rohamcsónakokkal a rendőrséggel közösen járőröznek a vízzel elöntött területen.(MTI)

15:30 – Lezárták a bicikliutakat a Dunakanyarban

Lezárták a kerékpárutakat a Dunakanyarban, mert a kerékpárosok tömeges közlekedése akadályozza az árvízzel érintett településeken a védekezési munkálatokat – közölte honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság. A biciklizők miatt közvetlen balesetveszély is fennállna, ezért a Dunakanyar valamennyi kerékpárútját lezárták, a korlátozás a Megyeri-híd északi és déli kerékpársávját is érinti – áll a közleményben.(MTI)

14:50 – A Belügyminisztérium vízügyi honlapjának óránként frissülő adatai szerint Komáromnál reggel 9-től 13 óráig 841 centiméter körül ingadozott a Duna vízállása, Esztergomban még enyhén emelkedik a folyó szintje, a legutolsó mérésnél, délben 800 centiméter volt.

Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek. A több százezer homokzsákot kézi erővel töltötték meg, vasúti kocsikon szállították a helyszínre és a vízügyi szakemberek irányítása mellett a honvédség katonái helyezték el. Molnár Attila polgármester (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a gát 880 centiméterig biztonságot ad a településnek.

Esztergomban lezárták a Magyarországot Szlovákiával összekötő Mária-Valéria hidat, mert víz alá került a felhajtó útvonal. A hídhoz homokzsákokból építettek gyalogjárdát, amelyet csak célforgalomra vehetnek igénybe a helyi lakosok. A legközelebbi átkelő személygépkocsik és 20 tonna össztömegnél kisebb tehergépjárművek számára Komáromban az Erzsébet híd. A közútkezelő tájékoztatása szerint lezárták a 10-es utat Nyergesújfalu és Tát között, valamint a 117-es, Tátot Esztergom-Kertvárossal összekötő szakaszt, itt Tokodaltáró és Dorog felé lehet kerülni.(MTI)

14:46Befejeződött a Duna áradása miatt elrendelt kitelepítés a Komárom-Esztergom megyei Pilismarót üdülőövezetében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Garamvölgyi László szóvivő elmondta: rendőrök vigyáznak a hátrahagyott értékekre, csakúgy, mint Győrújfaluban, ahol 220 egyenruhás felügyeli a kitelepítettek ottmaradt házait és ingóságait.

A szóvivő hozzátette: mintegy kétezer rendőr közvetlenül részt vesz az árvízi védekezésben, de a közbiztonság emiatt máshol sincs veszélyben. (Info Rádio, MTI)

14:28 – Éjfélig Szentendre felé még bárki visszajöhet a Dunakanyarból, attól kezdve hermetikus zárás lesz.

Lezárták 14.00 órától a Szentendréről a Dunakanyarba vezető 11-es főutat. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke azt mondta, a “drasztikus” intézkedésre a Szentendrén és attól északra, a Duna nyugati partján folyó árvízvédelmi munkák nyugodt feltételeinek biztosítása érdekében van szükség. Az esetleges váratlan helyzetekben is könnyebben hozhatnak intézkedéseket, ha a 11-es főút szabad – tette hozzá.

Éjfélig Szentendre felé még bárki visszajöhet a Dunakanyarból, attól kezdve hermetikus zárás lesz – tette hozzá Tarnai Richárd. Közlése szerint bár a Duna keleti oldalán – például a dunakeszi Rév utca környékén – még nincs akkora gond mint Szentendre térségében, indokolt esetben azonban Dunakeszitől északra vezető főutat is részlegesen, vagy hermetikusan lezárhatják, ha az árvízi helyzet úgy kívánja. Épp ezért, ha nem feltétlen fontos, egyelőre senki ne induljon útnak, s kirándulást se tervezzen ezen a szakaszon – tette hozzá Tarnai Richárd.

Bíró Attila, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Dunakeszin két helyen folyik védekezés. Az egyik ilyen pont a Rév utcai kompátkelő környéke, ahol csónakokból figyelik, hogy eléri-e a víz a már elöntött sétány mentén, a Duna soron magaslatra épült házakat. Ha igen, a körülbelül 25 ingatlanban élő 50-60 embernek el kell hagynia otthonát.

A másik kritikus pont Dunakeszi Budapest felé eső vége, a Dunával párhuzamosan futó 2-es főút, melyet szombat este teljes szélességében lezártak, s ahol egy kilométer hosszan már elkészült egy nyúlgát. Itt is figyelőszolgálatot tartanak fenn.

A városnál jelenleg 770 centiméter körüli vízszintet mérnek, az előrejelzések szerint a folyó itt 8 méternél tetőzik majd. Eddig Dunakesziről és a szomszédos Gödről is egy- egy embernek kellett kiköltöznie, mindketten önként hagyták el veszélyessé vált házukat – mondta Bíró Attila.(MTI)

12:38 – Pilismaróton elrendelték az üdülőövezet kitelepítését, 83 embernek kell elhagynia a területet, a kiürítést haladéktalanul meg kell kezdeni. A helyszínre várják Orbán Viktor miniszterelnököt.

Pergel István elmondta, a döntést a védelem irányítója, Tóth Tibor mérnök ezredes hozta meg, aki a Békés megyei katasztrófavédelmi szervezet vezetője. Az üdülőövezetből kevéssel 12 óra előtt minden védekező egységet visszarendeltek, és csak mentőmellényben mehetnek vissza a területre.

A vízállás 797 centiméter, az üdülőterületen a telefonszolgáltatás 650 centiméternél, az áramellátás 670 centiméternél megszűnt. A polgármesteri hivatal egy hete felhívta a Duna-parti hétvégi házzal rendelkező ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy az üdülőkben lévő vagyontárgyaik biztonságba helyezéséről gondoskodjanak, a berendezéseket áramtalanítsák.(MTI)

11:56 – Szentendrén akad olyan terület, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő árvízi töltés, ezért a város vezetése kérte, akik tehetik, nyújtsanak segítő kezet a mostani óriási árvíz- védelmi munkálatokban.

A segítség a homokzsákok töltéséhez, homokzsákok elhelyezéséhez szükséges, ezúton kérem önkéntesek jelentkezését az árvíz védekezési munkálatokhoz.

 Jelentkezni lehet:

Szentendre Város Ügyfélszolgálatán:
Cím:  2000 Szentendre, Duna korzó 18.
Telefon: 06-26-300-407,
E-mail: ugyfelszolgalat@szentendre.hu, valamint

 Szentendre Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságon
Cím:  2000 Szentendre, Ipar u. 5.
Telefon: 06-26-500-017
E-mail: hivatasostuzoltosag.szentendre@katved.gov.hu

Kérik, hogy a jelentkezéskor adják meg a nevüket, telefonszámukat, e-mail címüket, szíveskedjenek jelezni továbbá azt is, hogy a hétvége folyamán mely időszakban -órákban tudnak segíteni, hogy a csapatokat megfelelően szervezhessék.(csobanka.hu)

11:42 Erdélyből érkeztek önkéntesek szombat reggel, hogy segítsék az árvízi védekezést. Székelyföldről, Belső-Erdélyből és Partiumból száznyolcvan önkéntes érkezett, akik Dunabogdányban és Esztergomban csatlakoznak az árvízvédelmi munkákhoz.

A Nemzeti Összefogás hívószavára férfiak és nők egyaránt útnak indultak, hogy a bajba jutottaknak segítsenek. Az önkénteseket az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács toborozta ,,Segítsünk a rendkívüli helyzetbe került magyar testvéreinken!” jelszóval. Külhoni testvéreink négy busszal érkeztek többek között Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Nagybányáról, Máramarosszigetről, Szatmárnémetiből, Érmihályfalváról, Nagykárolyról, Nagyváradról, Nagyszalontáról és Kolozsvárról. Az erdélyieket Hadházy Sándor országgyűlési képviselő fogadta Dunabogdányban. Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi régióelnöke közölte, hogy egész hétvégén maradni és dolgozni fognak a gátakon. A Fidesz ezúton is köszönetét fejezi ki minden egyes magyar embernek, köztük az egyre több külhoni magyarnak is, aki valamilyen módon részt vesz az árvízi védekezésben és a segítségnyújtásban.(Fidesz Sajtóiroda)

11:35 – Komárom és Esztergom megmenekült

“Komárom és Esztergom rendben van” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette: a következő “veszélyes” pont Pilismarót, ahová rövidesen elindul.

Komáromnál a kora délutáni órákban várható a folyó tetőzése 840-845 centiméter közötti vízállással – közölte a város honlapján a polgármester. Molnár Attila (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint bejárások során azt tapasztalták, hogy szombaton reggel tíz óráig sehol nem fordult elő káros árvízi jelenség a gát mögött. A védmű biztosan tartja a folyót a medrében. Elővigyázatosságból megkezdődött a komáromi gátmű biztonsági megtámasztása.

Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek. A több százezer homokzsákot kézi erővel töltötték meg, vasúti kocsikon szállították a helyszínre, és a vízügyi szakemberek irányítása mellett a honvédség közel kétszáz katonája helyezte el. A Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint Komáromnál szombaton délelőtt 10 órakor 842 centiméter a vízállás, itt a valaha mért legnagyobb, 801 centiméteres szintet pénteken reggel kilenc órakor lépte át a folyó. A polgármester tájékoztatása szerint a gát 880 centiméterig biztonságot ad a településnek.

Esztergomban 797 centiméteres a vízállás, itt 771 centiméter volt a valaha mért legmagasabb szint, ezt pénteken este nyolckor lépte át a Duna. A grafikonok alapján mindkét helyszínen csökken az emelkedés üteme.(gazdasagiradio.hu)

11:25 – Lezárták a 11-es főutat Dunabogdány és Visegrád között, a 38-as kilométerszelvénytől a 41-esig, ezért Szentendre irányából csak a pilisszentlászlói úton lehet korlátozás nélkül eljutni Visegrádra – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t. Hozzátette: aki teheti, ne induljon el a Dunakanyarba.

Pécsi Norbert Sándor közlése szerint az árvízvédelmi munkálatok, valamint a vízátfolyások miatt a 11-es főút több szakaszán is teljes, vagy félpályás zárás van érvényben, így például Szentendrén, Leányfalun, Dunabogdánynál, Visegrádnál, Dömösnél és Pilismarótnál. Azok, akik Budapestről szeretnének Esztergomba utazni, a 10-es főúton Dorogon keresztül, vagy a Pomáz – Dobogókő útvonalon juthatnak el oda.

Pest megyében már 18 helyen van teljes, míg 4 szakaszon félpályás útzár. A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy ha tehetik, az árvízzel és korlátozásokkal érintett térségekbe ne induljanak el.(MTI)

10:30 – Lezárták az esztergomi Mária Valéria hidat. Máshol is számítani kell forgalomkorlátozásra, így például a 11-es főút több szakaszán.

Lezárták az Esztergomot és a szlovákiai Párkányt (Stúrovo) összekötő Mária-Valéria hidat szombaton – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A tájékoztatás szerint a lezárás szombaton reggel 8 órától van érvényben. Közölték, a legközelebbi átkelő személygépkocsik és 20 tonna össztömegnél kisebb tehergépjárművek számára a komáromi Erzsébet híd.

Máshol is számítani kell forgalomkorlátozásra. Szombat hajnalban lezárták a 11-es főutat Dunabogdány és Visegrád között, a 38-as kilométerszelvénytől a 41-esig, ezért Szentendre irányából csak a pilisszentlászlói úton lehet korlátozás nélkül eljutni Visegrádra – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t. Hozzátette: aki teheti, ne induljon el a Dunakanyarba.(MTI)

8:50 – Rekord vízszint Nagymarosnál, rekord növekedés a fővárosban

Szombaton hajnalban Nagymarosnál is megdőlt a Duna vízállásának rekordja. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint reggel 6 órakor 715 centiméteres vízállást mértek. Komárom-Esztergom megyében az árvíz ellen védekező 12 településen a védművek elérték a vízügy által javasolt magasságot, ami 40 centiméterrel meghaladja az előre jelzett vízállás szintjét Az elmúlt négy órában Budapesten emelkedett legnagyobb mértékben, 13 centiméterrel a Duna vízszintje, szombaton hajnalban 4 órakor 841 centimétert mértek, a tetőzést hétfő hajnalra várják 885 centiméterrel.(atv.hu)

8:46 – Két Komárom-Esztergom és egy Pest megyei településen csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet, az érintett falvakban péntek estétől a biztonságos ivóvízellátást zacskós vízzel segítik – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Közleményük szerint a helyi vízszolgáltató arról tájékoztatta az egészségügyi hatóságot, hogy a dunai árhullám miatt a vízminőség romlása várható – ezért van szükség Dömös, Pilismarót és Dobogókő településeken a megelőző intézkedésre. Mint hozzátették: elképzelhető, hogy szombaton hasonló intézkedésre lesz szükség Almásfüzitőn is.

Az ÁNTSZ közleménye szerint az árvízzel érintett további településeken a vezetékes ivóvízellátás jelenleg zavartalan. A rendkívüli árhullám miatt a veszélyeztetett területeken folyamatosan ellenőrzik a vezetékes ivóvízellátást.

Mindemellett az ÁNTSZ ismételten felhívta a figyelmet az általános higiénés szabályok fokozott betartására.

A dunai árvízzel érintett hét megyében összesen több mint száz tiszti orvos, közegészségügyi-járványügyi felügyelő, laboratóriumi munkatárs, biológus vesz részt a védekezési feladatokban.(MTI)

7:02 – A péntek este 9 órai összesítés szerint 127 kilométer közúton van valamilyen forgalomkorlátozás, jelenleg három település, Pilismarót, Kisoroszi és Dömös megközelíthetetlen – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint 37 útszakasz teljes szélességében, 7 pedig fél szélességben van lezárva, így összesen 44 útszakaszon kell valamilyen korlátozásra számítani. Az egy- és kétszámjegyű fő közlekedési utak közül az 1-esen, a 2-esen, a 10-esen, a 11-esen, a 12-esen több szakaszon, illetve a 14-esen vannak érvényben korlátozások. A legtöbb zavar Pest megye útjain van, 21 útszakaszon van valamilyen korlátozás, Komárom-Esztergomban 16, Győr-Moson-Sopronban 5, Bács-Kiskunban 2 útszakasz érintett. (MTI)

2013. június 7.

17:13A pomázi önkormányzattal együttműködve három raklap ásványvízzel és készétel-konzervvel támogatta a Leányfaluról kitelepített lakosság ellátását a környékbeli Coop élelmiszerboltokat ellátó Piliscsoport Nagykereskedelmi Kft. – közölte a társaság.

“A Duna mentén fekvő, árvíz sújtotta település kitelepített lakosságához gyorssegélyként három raklap ásványvizet és készétel konzerveket jutattunk el. Az árut péntek délelőtt 11-kor szállítattuk a pomázi városházához Leányfalun élők megsegítésére” – mondta Molnár László, a Piliscsoport Nagykereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. 

A pomázi régiós központhoz tartozó Coop üzletek raktárkapacitásaikat maximálisan kihasználva, felkészülten állnak a vásárlók rendelkezésére az érintett területeken, Kisorosziban, Tahitótfalun, Szigetmonostoron, Szobon és Dunabogdányban is – tették hozzá. (hvg.hu)

 

16:58 – Rémhírekkel is küzdenek az állatvédők – kutyákat, macskákat, tyúkokat, sőt teheneket is menteni kell az áradás miatt. Több szervezet dolgozik folyamatosan az elszállításukon.

„Nyolc cicával és egy kutyával ringatózunk most is a csónakban, a szentendrei Papp-szigetről mentjük őket. A tűzoltók kivitték a gazdájukat, egy  80 éves nénit, mit pedig összefogdostuk és hordozókban pakoltuk az állatokat” – adott aktuális helyzetjelentést a hvg.hu kérdésére Lakos György, az Állatmentő Szolgálat munkatársa péntek délelőtt. Miközben gőzerővel zajlik az árvízi védekezés, a töltések erősítése és több folyóhoz közeli területek kiürítése, az állatvédők is folyamatosan dolgoznak, hogy állatok se maradjanak az elöntött területeken.

„Az első naptól kezdve kinn vagyunk, csónakokkal és kenukkal is mentünk, ahová kell. Átmeneti menekítő helyekre vagy ideiglenes befogadóknál helyezzük el az állatokat, mivel a menhelyek többsége sajnos amúgy is teltházas” – tette hozzá az állatvédő, aki cáfolta azt a Facebookon terjedő hírt, miszerint több láncra kötve hátrahagyott kutya fulladt meg a Dunakanyarban.

„Eddig minden állatot sikerült kihozni, de terjednek mindenféle rémhírek, és sok a pontatlan információ. Érkezett bejelentés például ’valahol a Szigetközben’ már vízben álló tehenekről, szerencsére megtaláltuk őket, és nem fenyegette őket ennyire az ár, de a biztonság kedvéért elszállítjuk őket egy biztonságos átmeneti helyre” – magyarázta Lakos, aki szerint a legnagyobb segítség a jelenlegi helyzetben az lenne: ha bárki veszélyben lévő állatot lát, nagyon pontosan adja meg, hova induljon a segítség, és lehetőleg maradjon kiérkezésükig a helyszínen.

A közösségi oldalon ugyanakkor valóban terjednek a vízben reménytelenül ácsorgó állatokról készült fotók, míg mások segítséget ajánlanak fel. Van, aki még részletezi is, hány és mekkora kutyának tud helyet szorítani, de akadnak, akik a szállításukra vállalkoznak, míg a macskák elhelyezéséhez adományokat is várnak.

Már több mint száz árvíz miatt mentett állat került a Rex Kutyaotthon Alapítvány Állatszigetére is, főként kutyák, de a macskalétszám is negyvennel bővült – tudtuk meg a szervezet kommunikációs vezetőjétől, Haba Gábortól pénteken. Még tavasszal készítettek az újpesti önkormányzattal és rendőrséggel közösen egy állatmentési védelmi tervet, ennek alapján, folyamatosan hozzák ki a házi- és haszonállatokat a budapesti Népszigetről kedd óta. Elmondása szerint szerdán a hatóságok le is zárták a szigetet, amelynek egy részét várhatóan teljesen ellepi majd az áradó folyó.
 
A hátrahagyott házakból baromfikat hoztak ki, de a Népszigeten sok hajléktalan is él, a szervezet munkatársa szerint közülük többen nagyon nehezen váltak meg négylábú társuktól. „Eközben volt olyan gyár, ahol be sem jelentették, hogy az őrkutyákat hátrahagyták, még szerencse, hogy rájuk találtunk” – jegyezte meg. A szervezetnél elhelyezett állatokat a gazdik látogathatják is, míg vissza nem telepíthetik őket, hiszen „nem elkoboztuk őket”. (hvg.hu)

13:41 – Megérkeztek és már munkába is álltak azok a kárpátaljai önkéntes tűzoltók, akik Tahitótfalunál segítik a Duna áradása elleni védekezést.

A nyolctagú csapat Dercenből érkezett, hogy viszonozza a korábbi ukrajnai áradások során nyújtott magyar segítséget.

A mostani segítséget a Kárpátaljai Református Egyház a szeretetszolgálaton keresztül ajánlotta fel. Az önkéntesek több nagyteljesítményű szivattyút hoztak magukkal, és mindaddig maradnak, amíg szükség van rájuk.

A székelyföldi Makfalva önkéntes tűzoltói is felajánlották segítségüket, ám azt egyelőre nem vették igénybe.

A csaknem 20 ezer magyarországi önkéntes tűzoltó közül több ezren vesznek részt a védekezésben. Az 1200 hazai tűzoltó egyesületből csaknem félezernek van megállapodása a hivatásos tűzoltósággal, így megfelelő felkészültséggel és technikával rendelkeznek.(MTI)

12:47 – Hajnali 3 órára végeztek a budakalászi Barát-patakon annak a gátnak az építésével, amely megakadályozza, hogy a Duna vize visszaduzzassza a patakot, és elöntse a belvárost, illetve a közeli területeket – közölte a település polgármestere pénteken az MTI-vel.

Rogán László (Fidesz) tájékoztatása szerint a Duna torkolatától 200 méterre létesült mesterséges zárnak köszönhetően reményeik szerint a víz nem önti el Budakalász belvárosának a gáton túli, csaknem 800 lakóházát, s Békásmegyer Budakalász felé eső oldala is védetté válik.

Most a Szentendréig húzódó 3,5 kilométer hosszú gátra fordítanak minden figyelmet és erőt – tette hozzá a polgármester. Közlése szerint jelenleg legalább háromszázan dolgoznak a védvonalon, de délutánra a létszám több százzal nő majd.

A Barát-patakon épült védmű 9,5, a Dunával párhuzamosan futó gát pedig már 9 méter magas, és szükség esetén mindkettőt tovább magasítják.

Jelenleg Budakalász lakosságát akut veszély nem fenyegeti – jelentette ki Rogán László. (MTI)

12:34 – Pénzadományra is lehetőség van, ha segíteni szeretne! (kemma.hu)

A Nemzeti Összefogás Bankszámlájára lehet utalni az árvízi védekezést segítő pénzadományokat:
Belföldről: 11711711-22222222
Külföldről, vagy más hazai pénzintézettől devizában történő utalás esetén:
IBAN bankszámlaszáma: HU45 1171 1711 2222 2222 0000 0000
Kedvezményezett számla neve: Nemzeti Összefogás Vonala
SWIFT azonosító (BIC): OTPVHUHB
Név: OTP Bank Nyrt.

12:30 – Süttőn órák óta nincs ivóvíz, a lakosok pánikszerűen vásárolnak ásványvizet, de Stolczenberger Klára, a megyei katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatta a kemma.hu-t, hogy az ivóvíz-hálózat problémáját nem az árvíz okozza, hanem csőtörés történt. A problémán a Hétforrás Kft. dolgozik. Azt az információt kapták, hogy délutánra helyre áll a hálózat.

12:10Folyamatosan hagyják el otthonaikat a Duna leányfalui hullámterében élők, miután a 95 érintett ingatlan tulajdonosa csütörtökön megkapta a kitelepítési határozatot – közölte a község polgármestere.

Nyíri Csaba (független) elmondta, hogy az intézkedés 296 embert érint, a házak egy része nyaraló. Sokan a felhívást követően megkezdték a költözést, néhány embert a legveszélyeztetettebb ingatlanokból a lehető leghamarabb kiköltöztettek. A katasztrófavédelem felmérése szerint éjfélkor már csak 94-en voltak a hullámtérben. 

Négyen nem akarnak távozni, az önkormányzat valószínűleg segítséget kér kilakoltatásukhoz – tette hozzá a polgármester.

Nyíri Csaba közlése szerint eddig 38 érintett igényelt elhelyezést, mindannyiukat a Móricz Zsigmond általános iskola tornacsarnokában szállásolják el. A község a 11-es főútra összpontosítja az árvízi védekezést, mivel 2006-ban Tahi és Leányfalu között a Duna (714 centiméteres vízszintnél) itt csapott át az úton. 

Nagyon fontos a Tildy Zoltán-híd védelme, és figyelnek a Szentendre irányában felépített három nyúlgát állapotára is – mondta.

A település folyamatos “szintezésében”, a gátak magasságának meghatározásában vízügyes és katasztrófavédelmi szakemberek segítenek, a gátakon folyamatosan dolgoznak, a munkába déltől nyolcvan tűzoltó is bekapcsolódik 24 órás váltásban – tette hozzá Leányfalu polgármestere. (MTI)

11:44 – Segítse száraz élelmiszerrel az árvíz károsultjait!

Az élelmiszereket június 8-án, szombaton 13 óráig Tatabányán, a Földi Imre Sportcsarnokba várják, hogy aztán mihamarabb eljuthassanak a rászorulókhoz. (kemma.hu)

9:58Az árvíz miatt díjmentesen használhatják az M1 autópálya zsámbéki és komáromi csomópont közötti szakaszát a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Az átmeneti intézkedést egyebek mellett az 1. sz. főút párhuzamos szakaszainak teljes lezárása tette szükségessé – írta közleményében az NFM.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kezdeményezésére döntött arról, hogy a 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek átmenetileg díjmentesen közlekedhetnek az M1 autópályán, a Zsámbék (26+250 kilométerszelvény) és Komárom (84+965 kilométerszelvény) csomópontok között.

A közútkezelő korábbi, hasonló intézkedése továbbra is érvényben van a sztráda Komárom-Győr szakaszán. Így az M1 egyes járműkategóriák számára összesen mintegy 81 kilométeren vehető igénybe ingyenes terelőútként. Az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező járművek az autópályát az első kihajtási lehetőségig használhatják díjmentesen.  
 
Az NFM hozzátette, “mindent megtesz azért, hogy a közlekedési társaságok az árvízi helyzet alakulásához rugalmasan alkalmazkodva, minden rendelkezésükre álló eszközzel segítsék a hatékony védekezést”.

A közútkezelőknek, vasúttársaságoknak és autóbuszos szolgáltatóknak gondoskodniuk kell a nem veszélyeztetett országrészek zavartalan ellátásáról is – tették hozzá. A közleményük szerint a közlekedésért felelős tárca és a felügyelete alatt működő vállalatok a következő napokban elsősorban a bajba jutottak érdekében mozgósítják erőforrásaikat. (hvg.hu)

9:46 – Esztergom térségében minden érintett településen biztosított az ivóvízellátás és a szennyvízelvezetés, a Prímás-szigeten található parti szűrésű kutak a várható vízállásrekord ellenére is biztonságban vannak.

Tóth Mária közölte: Tát ivóvízellátása karsztkútból, Tokod felől történik, Neszmély és Dunaalmás pedig mélyfúrású karsztkútból kapja az ivóvizet. Ezek a kutak a “magas szintű kiemelés” következtében nem sérülhetnek, a vízbázis biztonságban van.

A Duna 800 centiméter fölötti vízállása esetén megszüntetik az áramellátást, így a kutat a vízműnek le kell állítani. A szolgáltató erre is felkészült, a tározómedencék fel vannak töltve, az ivóvízellátásról mind a négy településen gondoskodnak – tette hozzá.

A szennyvíz tisztítását és elvezetését is mind a négy érintett településen biztosítja az ÉDV Zrt. Ez alól kivétel a Prímás-sziget, ott a magas vízállás miatt már szerdán megszüntették a szennyvízelvezetést, és a katasztrófavédelem kitelepítette a szigeten élőket – ismertette a szakember. (MTI)

8:59 – Komáromnál 797 centi volt reggel hétkor a Duna vízállása, Esztergomnál pedig 736. A víz éjfél óta Esztergomnál 22; Komáromnál 23 centivel lett magasabb. (index)

 

2013. június 6.

20:00 – A Honvédelmi Minisztérium (HM) hadiipari cégei által fejlesztett robotrepülőgépek (drónok) több mint 30 kilométeres körzetben végeznek élőképes légi felderítést Esztergom – Tát – Nyergesújfalu körzetében a leginkább fenyegetett Duna-szakaszokon.

A HM hadiipari cégei által fejlesztett négy drón több mint 30 kilométeres körzetben végez élőképes légi felderítést Esztergom – Tát – Nyergesújfalu körzetében, a Dunán. Tát község polgármestere június 5-én a hajnali órákban vette fel a kapcsolatot a pilótanélküli robotrepülőgépeket (UAV) fejlesztő HM EI és HM Currus Zrt.-vel annak érdekében, hogy a helyi védelmi bizottság valósidejű információkhoz jusson az árvízi helyzet alakulásáról. A megkeresést követően a bevetési csoport még a reggeli órákban a helyszínre érkezett és megkezdte a felderítési tevékenységet. A HM Bora, Ikran és X8 elnevezésű drónjai egészen addig a helyszínen maradnak, amíg az árvíz elleni védekezést a levegőből támogatni tudják. (Havaria Press)

17:40 – A leányvári Vöröskereszt Táton segít az árvízi védekezésben

A leányvári Vöröskereszt pénteken délután Tátra készül segítséget nyújtani az árvízi védekezésben. Minden segítséget szívesen vesznek. Indulás 14 órakor a Kultúr Háztól.

Aki tud csatlakozzon! Megfelelő ruházat szükséges, lapát nagyon hasznos! (leanyvar.hu)

17:26 – Rogán László Budakalász város polgármesterének közleménye

A Barát patak gátjának és a gát mellett fekvő lakóterületek, ingatlanok védelmének érdekében kezdeményeztük a patak torkolatának eltömedékelését. Az éjszaka folyamán erre az engedélyt megkaptuk, és ma már megkezdik a több száz köbméternyi föld szállítását és a patakmeder eltömítését. A Duna vize ezáltal nem folyik be a Barát patak medrébe és nem tudja visszaduzzasztani azt.

A védekezés ezek után tehát az első rendű Dunaparti védvonalon – a Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Központnál – folyik tovább. A mai napon befejezzük a gát ezen szakaszának megerősítését.

A munkálatok akadályozását elkerülendő, felkérjük a lakosságot, hogy a Duna parti gátra csak azok jöjjenek, akik segíteni szeretnének!

Hétfőre várjuk a Duna tetőzését. Szombatra és vasárnapra – ha szükséges lesz – ismét kérjük majd a lakosság segítségét.

Jelentkezni továbbra is a Budakalászi Polgármesteri Hivatalban lehet, ahol 2013. június 5-től – az elkövetkező hétvégén is- árvízi ügyeletet tartunk reggel 7 óra és este 19.00 óra között a következő telefonszámon: 70-451-4747. A munkálatokkal kapcsolatban, a területileg illetékes képviselőik is segítséget nyújtanak. Elérhetőségük a város honlapján található

17:01 – Az árvízi munkálatokkal összefüggő biztonságos repülések érdekében légtérhasználati korlátozást rendelt el a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatala Tát és Esztergom térségében csütörtökön 15.00 órától vasárnap 19.00 óráig.

A repülési korlátozás a földfelszíntől 600 méteres magasságig terjed.

A légi kutató-mentő repülés, mentőrepülés, honvédelmi, rendészeti vagy bűnüldözés feladata céljából végzett repülés, valamint a vészhelyzet elhárítása céljából végzett repülés mentesül a korlátozás alól. (MTI)

16:44 – A pomázi önkéntes tűzoltók reggel óta homokzsákokat pakolnak Budakalászon a dunaparton lévő kórháznál. A Barát patak gátépítése megkezdődött. (tuzoltosag-pomaz.hu)

13:00 – Lezárták a 11-es utat Esztergomtól Dömösig, a Pilisi Parkerdő Zrt. megnyitotta a  Pilisszentlélek és Pilisszentkereszt irányába vezető erdészeti utat.

Az árvíz miatt lezárt 11-es főút helyett a Pilismarótról Pilisszentlélek felé vezető erdészeti úton lehet megközelíteni a Duna-parti településeket.

A Duna áradása miatt lezárták a 11-es főutat. Pilismarót és Dömös községek áru- és személyforgalmának ellátására a Pilisi Parkerdő Zrt. megnyitotta a Pilismarót és a Két-Bükkfa-nyereg közötti, Pilisszentlélek és Pilisszentkereszt irányába vezető erdészeti utat. Az ún. Hoffmann-kunyhói úton személygépkocsik és 7,5 tonnánál kisebb tehergépjárművek haladhatnak. A sofőröktől azonban fokozott óvatosságot kér az erdőgazdaság, hiszen keskeny, kanyargós üzemi útról van szó, ahol mindenütt lehet vadon élő állatok felbukkanására számítani.

Az erdészet szakemberei külön kérik a környékre kirándulni induló kerékpárosokat, hogy a megnövekvő forgalomra való tekintettel az árvízi időszakban lehetőleg kerüljék el az egyébként sűrűn látogatott útszakaszt.

Az erdészeti utat a 11-es főút újbóli megnyitásáig lehet használni. Ebben az időszakban a kérdéses útszakaszon a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdőrendészete és a helyi rendőrség fokozott ellenőrzést végez.

A Visegrádról Pap-rét irányába tartó erdészeti út megnyitására még nem került sor, mivel a Pilisszentlászlón keresztül futó közút járható, de az erdőgazdaság felkészült ennek az útszakasznak a szükség szerinti megnyitására is.

Közel 100 erdőgazdaságnál dolgozó közfoglalkoztatott is segít az árvízi védekezésben, akik mellett a Pilisi Parkerdő Zrt. a távolabbi területeken dolgozó munkatársait is a Dunakanyarba irányította. (objektivhir.hu)

11:00 – Önként hagyták el házukat a budakalászi lakosok

Az árvíz miatt egyelőre senkit sem kellett kitelepíteni Budakalászon, a hullámtérben lakók önként hagyták el házukat – közölte a város polgármestere. Rogán László, a város fideszes polgármestere közölte, a reggel közzétett információk szerint 100 embert telepítettek ki, kitelepítés azonban egyelőre nem történt, a hullámtérben lakó körülbelül 20 család önként költözött biztonságos helyre.

Tájékoztatása szerint ezeket az ingatlanokat részben vagy egészben már ellepte a Duna, melynek szintje folyamatosasan emelkedik, a körülbelül 885 centiméteres tetőzést vasárnapra, hétfőre várják. Az üresen maradt házakat rendőrök biztosítják, senkit sem engednek a közelbe – tette hozzá a polgármester.

Rogán László megismételte a szerdán elmondottakat: a Lupa-szigetet három napja már elöntötte a Duna, a zömmel cölöpökön álló nyaralóházak tulajdonosai értékeiket az emeletre hordták fel.

A városban az árvízi védekezést továbbra is a központban folyó Barát-patak mentére csoportosítják, mert ha a Duna visszaduzzasztja a patakot, az több száz lakóházat önthet el, míg a folyó fő védvonalán, a település Szentendre felé eső oldalán homokzsákokkal magasítják a szükségesnél alacsonyabb töltést – közölte a polgármester. (Hírhatár-MTI)

2013. június 5.

22:19 – A Pilisszentiváni Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület első egysége a Margitszigeten végez árvízvédelmi munkálatokat

“Kollégáink a Margitszeget középső részén, a Pesti oldalon dolgoznak. Homokzsákokat töltenek és építik a nyúlgátat a szigeten. Első csoportunk éjfélig dolgozik a helyszínen, aztán második egységünk váltja majd Őket, akik reggel 8 óráig lesznek a gátakon” – írják a szentivanipte.hu oldalon.

19:02 – Esztergomban mintegy 40 embert kellett kitelepíteni

Mintegy 40 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt Esztergomban a Prímás-szigetről – tájékoztatta a megyei kormánymegbízott szerdán az MTI-t. Komárom-Esztergom megyében Komáromban, Almásfüzitőn, Dunaalmáson, Neszmélyen, Táton, Esztergomban, Pilismaróton és Dömösön folyik az árvízvédelmi védekezés.

Czunyiné Bertalan Judit közölte, eddig már több mint 230 ezer homokzsákot használtak fel a védekezéshez. Mintegy 900 ember dolgozik a homokzsákok töltésén, a gátak építésén. Búbánatvölgynél, a 11-es úton félpályán reggel 7 órától 400 méter hosszan nyúlgát építése zajlik. Pilismaróton gátmagasítást végeznek. Dömösön 300 méteren két munkagéppel folyamatosan építik a gátat.

Esztergomban a 111-es út melletti Mol töltőállomás körül 117 ember védekezik. A városban több helyszínen töltik a zsákokat. Diákok, tanárok, önkéntesek segítik a munkát.

Esztergomban a Prímás-szigetről mintegy 40 embert kellett kitelepíteni. Számukra a Kőrössy kollégium nyitotta meg kapuit.

Pilismaróton az üdülőövezetet kiürítették, a mintegy 70 érintett számára megnyitották a faluban lévő melegedőhelyet. A kormányhivatal felmérése szerint egy nagyobb kiürítéshez a Vértes Volán 283 buszt tud mozgósítani.

Komárom-Esztergom megyében a Duna áradása miatt lezárták a 10-es főutat Almásfüzitő és Dunaalmás között, a 111-es út Esztergom és Esztergom-Kertváros közötti részét, Táton a 117-es és a 10-es közötti összekötő szakaszt, valamint több utat Dunaalmás belterületén. (MTI)

18:59 – NIF: a Budapest-Esztergom vasútvonal felújítását is hátráltatja az árvíz

Az árvíz a Budapest-Esztergom vasútvonal fejlesztési munkálatait is hátráltatja – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szerdán az MTI-vel. Bővebben >>>

15:20 – Szükség esetén erdészeti utakat nyitnak meg a Pilisben

Pilismaróti és visegrádi erdészeti utakat nyithat meg csütörtökön a Dunakanyar erdeit kezelő Pilisi Parkerdő Zrt., és az ott dolgozó közfoglalkoztatottak átirányításával is segítenek az árvízi védekezésben – közölte a társaság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Lomniczi Gergely tájékoztatása szerint eddig csaknem száz közfoglalkoztatottat irányítottak át a Dunakanyarban zajló árvízvédelmi munkák helyszíneire. A munkások a helyi önkormányzatokkal kötött megállapodások szerint a gátépítésben, a homokzsákok töltésében és az utak járhatóvá tételében vesznek részt Pilismarót, Dömös, Visegrád, Dunabogdány és Tahitótfalu térségében, valamint a Szentendrei-szigeten.

A szóvivő közleményében kitért arra is, hogy szükség esetén több erdészeti utat is megnyit a Pilisi Parkerdő Zrt. a Dunán levonuló rekordszintű árhullám miatt. Tájékoztatása szerunt a Pilismarótról a Két-Bükkfa-nyereg, Pilisszentlélek és Pilisszentkereszt irányába futó úgynevezett Hoffmanni út, valamint a Visegrádról Pap-rét, Hegytető parkoló, pilisszentlászlói út felé haladó erdészeti út használatával elkerülhető, hogy a 11-es főút várható lezárása esetén az árvíz elzárja Pilismarót, Dömös és Visegrád települést.

Az utakat a Dunának 11-es főútra történő kilépése után, előreláthatólag csütörtökön nyitják meg, az intézkedés a víz visszahúzódásáig marad érvényben. Az aktuális helyzetről a www.parkerdo.hu-n, a www.kozut.hu-n és az érintett önkormányzatok honlapjain lehet bővebben tájékozódni.

A megnyitás időszakában a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőrendészete a helyi rendőrséggel együttműködve fokozott ellenőrzést végez, egyúttal arra kérik a környékre kirándulni induló kerékpárosokat, hogy lehetőleg kerüljék el a közforgalom előtt megnyitott erdészeti utakat a növekvő forgalom miatt.

A megnyitandó szakaszok személygépkocsik és legfeljebb 7,5 tonnás tehergépjárművek közlekedésére alkalmasak, az erdei utakon a KRESZ szabályai érvényesek. Ezeken az út- és a látási viszonyoknak megfelelően, de legfeljebb óránkénti 30 kilométeres sebességgel lehet haladni. A sofőröknek számítaniuk kell erdészeti tehergépjárművekre és kerékpárosokra, úthibákra, és vadon élő állatok megjelenésére is – áll a közleményben. (MTI)

11:43 – Budakalászt is fenyegeti az árvíz

Budakalászon a város központjában folyó Barát-patak mentére csoportosítják az árvízvédelmi erőket, mert ha a Duna visszaduzzasztja a patakot, az több száz lakóházat önthet el – közölte a Pest megyei település polgármestere szerda délelőtt az MTI-vel.

Rogán László (Fidesz) elmondta: követ és geotextíliát is rendeltek a patak mellé, a Duna fő védvonalán, a település Szentendre felé eső oldalán pedig homokzsákokkal magasítják a szükségesnél 60 centiméterrel alacsonyabb töltést. Jelenleg 100-150-en dolgoznak ott, de szükség esetén további erőket is toboroznak, valamint számítanak Pomáz és a főváros korábban megígért segítéségre is – tette hozzá a polgármester. Kitért arra, hogy a Lupa-szigetet két napja már elöntötte a Duna, a zömmel cölöpökön álló nyaralóházak tulajdonosai azt, amit lehetett, az emeletre hordták fel.

A folyó budakalászi hullámterét most sem tudják megvédeni, ezért az ott található mintegy 50 ingatlanban már megkezdték az emberek a csomagolást, hogy időben elhagyhassák otthonukat. Egyelőre nem tudni, mekkora lesz néhány nap múlva a vízszint a városnál, de igyekeznek minden eshetőségre felkészülni – mondta a polgármester. (MTI)

9:55 – Komárom és Esztergom között leállnak a vonatok délelőtt tízkor, mondta Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese. (kemma.hu; Index.hu)

8:25 – Rendkívüli készültség Esztergomban

Esztergom-Tát térségében elrendelték a rendkívüli készültséget is. A katasztrófavédelmi irányítást átvették az integrált katasztrófavédelem kijelölt munkatársai. A várható tetőzés 8 méter körül lesz. Esztergomban a Prímás-szigeten megkezdődött a kitelepítés, szerda reggel 6 órától lezárták a Kis-Duna sétányt. A városban a rendkívüli készültség végéig ingyenes a parkolás. (kemma.hu)

2013. június 4.

23:00 – Szerdától várhatóan rendkívüli árvízvédelmi készültség lesz érvényben egész Pest megyében. A legveszélyeztetettebb területeken, Vác és Érd térségében csaknem harminc településen lehet nagyobb gondokra számítani – írta honlapján a Pest megyei katasztrófavédelem. Szerdára a Duna Pest megyei szakaszán a legmagasabb vízállás meghaladhatja a 2002-ben mért értékeket, Nagymarosnál ez 707 centiméter volt.

Jelenleg Kismaroson, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron, Sződligeten, Tahitótfaluban és Verőcén elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett védekeznek, míg a szentendrei járáshoz tartozó Kisoroszi polgármestere délután másodfokúra emelte a készültséget – olvasható a megyei katasztrófavédelem honlapján.

Az MTI úgy tudja, hogy a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat szerda dél körül már ellepheti a víz, estére a vízszint akár egy méterrel magasabb is lehet út szintjéhez képest. Mivel a szentendrei sziget csücskében fekvő település így szárazföldön megközelíthetetlenné válik, az élelmet Visegrádról, komppal szállítják majd a helyieknek. Ők nagy számban töltik a zsákokat a község külterületén, hogy a lakóházakban ne essen kár. Ezen az útszakaszon most még lehet autózni, de a közeli 11-es főúton Leányfalu és Tahitótfalu között gátépítés miatt félpályás zárás van érvényben, a forgalmat rendőrök irányítják – mondta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Hasonló a helyzet Visegrádnál, a 42-43-as kilométerszelvény közelében. Mivel már javában tartanak az ideiglenes gátépítés előkészületei a 2-es főút mentén Sződligetnél, szerda dél körül a főutat itt teljes szélességében lezárják, a kerülési lehetőségről később adnak információt – tette mondta Pécsi Norbert Sándor.

22:55 – Szerdára hat megyére és Budapestre adott ki elsőfokú figyelmeztetést a várható felhőszakadás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Bács-Kiskun, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében is számítani lehet felhőszakadásra. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Kedd este az északkeleti megyékben és Pest megyében még számítani kell zivatarra, éjszaka várhatóan megszűnik a zivatartevékenység. Szerdán a délutáni óráktól főként a Duna-Tisza-közén várható zivatar.

A HÉV Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit hídi felszíni ideiglenes végállomásig közlekedik, melynek korlátozott kapacitása miatt a budapesti szakaszon csúcsidőben ritkább, 8 perces követéssel, írja a BKK. Munkanapokon Békásmegyer és Kaszásdűlő között kisegítő szerelvényeket is közlekedtetünk.

18:00 – Az esztergomi szigetet el kell hagynia a lakóknak

“Délután 1 orától hivatalosan is felszólitott az önkormányzat a lakások elhagyására a Prímás-szigeten, igy most költözünk” – írta az [origo] Robee nevű olvasója Esztergomból.

Úgy tudjuk, kitelepítés elsősorban Pilismarót, Neszmély és Dunaalmás területén fordulhat még elő.

17:48 – A legfrissebb vízállási adatok szerint Budapestnél és Esztergomnál is 4 óra alatt 9 centiméterrel emelkedett a vízszint. A fővárosban kedden 11 órakor még 621 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 630 centiméteres vízállást mértek. Esztergomban 552 centiméterről 561 centiméterre emelkedett a vízszint a délután folyamán, írta közleményében az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

Komáromnál szintén 4 óra alatt 7 centiméterrel emelkedett a vízszint, délután 4 órakor már 561 centimétert mértek. Nagymarosnál 3 centiméterrel, 483 centiméterre duzzadt a folyó. Nagybajcsnál négy óra alatt nem változott a vízszint, ott továbbra is 660 centiméteres a Duna vízállása. Az árhullám tetőzése a számítások szerint a Szigetközben pénteken várható a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál. Országszerte továbbra is több mint 490 kilométer töltés mentén védekeznek a szakemberek.

17:05 – Az Erste Bank Hungary Zrt. az árvízi helyzet miatt 2013. június 6-tól ideiglenesen bezárja Szentendrén a Duna korzó 18. szám alatti fiókját. A szentendrei fiók újranyitásának időpontját a későbbiekben jelzik.

16:18 –  Félpályás útzár Leányfalunál Iván András

(Index) Pest megyében a 11-es főúton homokzsákok pakolása miatt Leányfalunál félpályás korlátozás van, rendőri irányítással halad a forgalom. A visegrádi szakaszon útszűkület van érvényben. Komárom-Esztergom megyében a 11325-ös jelű Pilismarót-Basaharc összekötő úton teljes pályás útzár van.

16:15 – Ingyenesen hívható telefonszámot indított az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a vonalon az árvízi helyzettel kapcsolatos követendő magatartási szabályokról, a már megtett és tervezett intézkedésekről, a kialakult veszélyhelyzetekről, valamint az esetleg szükségessé váló kitelepítésekről lehet érdeklődni. A 06-80-205-500-as zöldszámot lehet hívni, de az érdeklődők információkat kaphatnak a +36-1-469-4347, a +36-20-820-0089, valamint a +36-1-469-4168 számokon is. Jelezték azt is, hogy az árvízi védekezésre önkéntesen jelentkezők a lakóhelyük szerint illetékes területi katasztrófavédelmi szervnél kaphatnak további információkat.

15:32 – Tisztelt Lakosság!
Szentendre Város Önkormányzata megkezdte az elmúlt 50 év legnagyobb várható árvízére való felkészülést. A Duna-parti beruházás és mobil árvízvédelmi fal kialakítás a tervezett ütemben zajlik, ez a szakasz védekezésre alkalmas.
Azokon a területeken, ahol nincs kiépített védvonal vagy patakok, zsilipek miatt további beavatkozás szükséges, illetve ahol a vízszint ezt szükségessé teszi a VSZ Zrt. munkatársai, a katasztrófavédelem és önkéntesek segítségére számítunk.
A segítség a következőkben szükséges: homokzsákok töltésehomokzsákok elhelyezése
Önkéntesnek jelentkezi a Városi Ügyfélszolgálat elérhetőségein, valamint telefonon éjjel-nappal!
Cím: Dunakorzó 18.
Telefon: (26)300-407
E-mail: ugyfelszolgalat@szentendre.hu
Minden segítséget köszönettel veszünk az érintettek nevében!

11:08 – A solymári Vöröskereszt közleménye:

Kedves Barátaink! A Duna vízállása jelenleg nagyon magas. Még nem beszélünk árvízról, hanem árvíz készenlétről, tehát szeretnénk , amennyiben katasztrófahelyzet áll fel, nyugodtan, felkészülten reagálni a felmerülő feladatokra egész Pest megyében.Várjuk 18 év feletti önkéntesek jelentkezését, akik nyitottak az árvízi védekezés során segítséget nyújtani. Jelentkezni a judit.megyesi@voroskereszt.hu e-mail címen lehet az alábbiak szerint:

A tárgy: “Árvíz készenlét” legyen az e-mailben szerepeljen:
 1. neved
 2. telefonszámod
 3. mikor érsz rá? (nap és időszak megjelölésével pl. minden hétköznap 16.00 és 6.00 között)
 4. hol érsz rá? (települések megjelölése pl: Budapest és Szentendre között vagy csak egy adott településen stb.)

Köszönjük szépen, hogy jelentkeztek hozzánk!

9:20 – Működésbe lépett a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ

A rendkívüli árvízveszély miatt kedd reggel 8 órakor Budapesten összeült a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság, és megkezdte működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ, amelyben valamennyi érintett minisztérium és szervezet képviselteti magát.

A kormányzat várhatóan délelőtt dönt majd arról, hogy veszélyhelyzetet hirdet a Duna által fenyegetett térségekre, illetve településekre. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: Komárom-Esztergom megye több településén zajlik a gátrendszer megerősítése és magasítása. Győr-Moson-Sopron megyében az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna áradása jelenthet veszélyt – mondta.

A szóvivő közlése szerint a fővárosban a Margitszigeten és a Római-parton folyik jelenleg jelentősebb védekezés. Pest megye területén is már számos kritikus helyre szállítottak ki homokzsákokat; Érdre 40 ezer, Vácra 20 ezer, Dunakeszire és Kisorosziba 5-5 ezer, Tahiba és Leányfaluba 3-3 ezret. Hozzátette: eddig 52 ezer homokzsákot raktak le országszerte a kritikus pontokon.

Elmondta, összesen 610-en vettek részt a védekezési munkálatokban, köztük a katasztrófavédelem, a vízügy, valamint önkormányzatok, önkéntes tűzoltóságok és a lakosság.

9:10 – Önkénteseket várnak Tahitótfalura!

E-mail: ferenczy.barbara@tahitotfalu.hu
Június 4-én reggel 7:30-tól várják az önkéntesek jelentkezését a homokzsákok töltésére. Kérik, hogy lapátot vigyenek magukkal!
Helyszín: Tahitótfalu – Kék Duna TSZ előtti parkoló

8:50 – Az eddiginél több homokzsákkal készül a Pest megyei katasztrófavédelem

Az eddiginél több homokzsákkal készülnek az árvízre a Duna legveszélyeztetettebb Pest megyei szakaszaira – közölte az árvízi teendőkkel összefüggő felmérést követően a megyei katasztrófavédelem szóvivője az

Spitz Alexandra elmondta, hogy az érintett kirendeltségeiken lévő készleteket több ezer darabbal kiegészítették, így jelenleg például Érden összesen 40 ezer, Vácon 20 ezer homokzsák használható fel az árvízi védekezésre.

Soron kívül intézkedtek a várhatóan fokozott védekezésre kényszerülő települések homokzsákkal való ellátásáról is. Dunakeszire és Kisorosziba például 5-5 ezer, Tahiba és Leányfalura 3-3 ezer zsákot szállítottak. Leányfalu térségében a 11-es utat is meg kell védeni a víztől – tette hozzá.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén eddig hat településen rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget: Kismaroson, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron, Sződligeten és Tahitótfaluban.

2013. június 3.

18:50 – Árvíz – Több komp nem közlekedik a Dunakanyarban

A Duna magas vízszintje miatt hétfőtől nem közlekednek a kompok a Szob és Pilismarót, valamint a Visegrád és Nagymaros közötti szakaszon.

Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője elmondta: a kompközlekedést reggel 8 órától szüneteltetik addig, amíg azt az árvízi helyzet szükségessé teszi.

A további leállásokról, illetve az aktuális közlekedési információkról az Útinform honlapján lehet bővebb információkat szerezni – tette hozzá a szóvivő. A Visegrád és Nagymaros között járó kompot üzemeltető cég, az Atlantis Visegrád Club Kft. az MTI érdeklődésére közölte, hogy a leállás (egy irányban) napi 18 járatot érint.

Jelentős forgalomkieséssel számolnak, vasárnap például a járműveken kívül 800 utast szállítottak.

Egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a kényszerszünet, információjuk szerint ugyanis az ár igen lassan vonul le a folyón, így valószínű, hogy még a jövő héten sem lehet komppal átkelni a Dunán a Visegrád és Nagymaros közötti szakaszon – tették hozzá.

(Varkapu.info)

Kapcsolódó cikkek:
Árvíz – Több komp nem közlekedik a Dunakanyarban

Címkék: , , , ,