A Blikk is írt a pilisvörösvári csonka útépítésről

15:21 | 2017 11. 15.

Kategóriák: Közélet

Többek között a legnagyobb hazai bulvárlap is foglalkozott azzal a pilisvörösvári útépítéssel, amiről korábban már a Varkapu.info is beszámolt. A Báthory utcában ugyanis két rövid szakaszon nem készült aszfalt, miután a területek tulajdonosai nem akarták ingyen odaadni telekrészüket az önkormányzatnak. Az ügyben Gromon István polgármester korábban közleményt adott ki, a Blikk ebből is idézett cikkében. A bulvárlap írását alább lehet olvasni.

Ingyen akarta az önkormányzat a telkét, ezért kettévágta az épülő utat a pilisvörösvári férfi

Pilisvörösvár — Magyarosabb megoldást álmunkban sem kívánhatnánk – nem véletlen, hogy ettől zeng a pilisvörösvári Báthory utca, ahol az új aszfaltot két külön helyen, egy-egy telek szakítja meg. Minderre közel 60 millió forint ment el. Az önkormányzat azokat a tulajdonosokat hibáztatja, akik nem ajánlották fel telkük egy részét a „közös cél” érdekében.

Fetter Márton egyike a tulajdonosoknak: az ő telke is megszakítja az utat, még fel is jelentették, amiért nem adott oda 16 métert a telekből, kereken 0 forintért.

– Régebben az önkormányzat kért arra, hogy egy emésztőtartályt helyezzek el a kertben. Most arra kértek, hogy azt szedjem ki, a garázst bontsam le, így övék lehet a 16 méteres rész. Ez a telkem felét jelenti, és ettől nem lennénk előrébb, mert egy másik szomszédnál szintén megoldhatatlan a „kérés” – mondta Fetter.

A mellette lakók bár hozzájárultak a változáshoz, mégis elégedetlenek: sem közvilágítás, sem teljes út, azt a darabnyi aszfaltot talán majd parkolásra tudják használni. Miután többen megosztották elégedetlenségüket a közösségi oldalon, Gromon István polgármester közleményt adott ki.

„Még meg sem száradt az aszfalt a Báthory utcai új úton, még le sem vonultak a gépek, de a Facebookon egyesek máris elkezdték az önkormányzat kicsúfolását” – írta a polgármester.

„Az önkormányzat szep­temberben benyújtotta a Budakörnyéki Járásbírósághoz a jogcím nélküli ingatlanhasználattal kapcsolatos keresetet, mivel ez az egyetlen lehetséges legális lépés a helyzet megoldására. Az eljárás azonban évekig is eltarthat” – folytatta. Az elvileg 501 méter útból most megépült 385 méter, amelyet ideiglenesen forgalomba is helyeztek, az út sorsa majd az ügy lezárta után válik el.

A polgármester szerint az önkormányzat gazdasági okok­ból sem mehet bele abba, hogy út céljára pénzért vegyen meg területeket. Ha ezt csak egyszer is megtenné, akkor attól kezdve mindenki csak pénzért adná le a területét a szükséges utakhoz.

A tulajdonosokat védő ügyvéd szerint nem elvárható, hogy kártérítés nélkül kérjék el a telkeket.

– Van még egy tulajdonos, akinél szintén megáll az út. Az ajánlat annyi volt, hogy „vigye arrébb a kerítést” saját költségén. Ez nem elvárható, nem is találkoztam még ilyen esettel: közcélra vagy önkormányzati célra vennének el ingatlant úgy, hogy nem kártalanítják a tulajdonost – fűzte hozzá dr. Jakab Sándor.

Mindenképpen fizetni kell

Nem csak a telektulajdonosok szerint elfogadhatatlan ez a helyzet, egy független jogász is példátlannak tartja.

– A kisajátítás esetén a károsultnak teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás jár. Amennyiben ez nem történik meg, bármely telektulajdonosnak joga van a bíróságon érvényesíteni a jo­gait – mondta dr. Kosdi Kornél ügyvéd.

BLIKK

Címkék: , , , ,