Egy hónapig szünetel a forgalom a Nyugatiban

10:58 | 2021 06. 09.

Kategóriák: Fő kiemelt, Közélet

A 143 éves Nyugati pályaudvar műszaki állapota és műemléki értékének megóvása, valamint a vasúti forgalomban való kiemelt szerepe miatt, halaszthatatlanná vált az épületegyüttes tetőszerkezetének mielőbbi rekonstrukciója.

A Nyugati pályaudvar vágánycsarnoka 90-95 százalékos készültségű. A gyorsétterem, a pénztárcsarnok, a 10. vágány melletti irodarész, a volt közért és még néhány tetőrész tetőszerkezetén is folyamatosan halad a munka. Tart a vágánycsarnok nyílászáróinak restaurálása, a nosztalgia órák felújítása, a vápafűtési rendszer és a villámvédelem kiépítése, valamint a vágánycsarnokban, több peronon a hangosítási rendszer felújítása.

A Nyugati pályaudvar tetőfelújítása mellett a vasúttársaság

június 19-től július 17-ig kiemelt karbantartásokat végez a pályaudvaron, annak teljes lezárásával.

A Nyugati pályaudvar egészét érintő átfogó karbantartás miatt ideiglenesen szünetel a vonatforgalom egy hónapig

Június 19-től július 17-ig az egész pályaudvaron előre tervezetten, jelentős karbantartási munkákat végeznek el, amelyeket nem lehetne kivitelezni a vonatforgalom folyamatos fenntartása mellett, ám a vakáció időszakára időzítették, hogy minél kevesebb ingázó utazását, napi rutinját érintse. A karbantartás részeként megvalósul számos komfortjavító intézkedés, javítják a felsővezetéki hálózatot és a vágányokat, váltókat cserélnek, megújul az utastájékoztatás, megkezdődik az akadálymentesítés kiépítése, továbbá a csarnokon belül és kívül magasépítményi és közmű munkákat is elvégeznek. A karbantartás ideje alatt a Nyugatiból nem indulnak és oda nem is érkeznek vonatok, ezért jelentős menetrendi változások lépnek életbe a pályaudvart érintő vasútvonalokon.

A több mint száz szakember közreműködésével és számos munkagép, vasútüzemi és közúti jármű igénybevételével, hosszas előtervezéssel és szervezéssel zajló szerelési munkák eredményeként, a Nyugati pályaudvaron javul a berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások, az üzemzavarok száma. A MÁV FKG és külső vállalkozások bevonásával a vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend. A vágányokon, a váltókon, a biztosítóberendezésen, a felsővezetéki hálózaton és a peronokon végzendő munkálatok jelentős mértékben javítani fogják a pályaudvarra érkező és onnan induló vonatok menetrendszerű közlekedését, valamint összességében a pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát.

A vonatközlekedés változásai a Nyugati pályaudvar karbantartása idején:

A vasúttársaság javasolja az utasoknak, hogy utazásuk előtt tervezzék meg az útvonalat és az átszállásokat a megújult ELVIRA felületén vagy a MÁV applikáció menetrendi keresője segítségével. A megváltozott célállomások, átszállási helyek miatt érdemes akár negyed órával hosszabb eljutási idővel számolni főként a korlátozás kezdeti időszakában.

Változások a Budapest-Esztergom vonalon

Munkanapokon:

A Z72-es és G72-es jelzésű zónázó- és gyorsított vonatok Rákosrendezőről indulnak és oda is érkeznek a Nyugati pályaudvar helyett. Rákosrendezőn munkanapokon 30 percenként, csatlakozás lesz az összevont monori és váci S57-es jelzésű vonatokhoz Zugló, Kőbánya-Kispest felé mindkét irányban.

Az S76-os jelzésű vonatok Piliscsaba, illetve Óbuda és Rákos között változatlan menetrend szerint közlekednek.

Kivételek:

  • A sűrítő vonatok közül a Piliscsabáról 6:37-kor és 7:37-kor induló, továbbá a Piliscsabára 22:30-kor és 23:30-kor érkező S72-es vonat Angyalföldről indul és oda is érkezik.

Részletek>>>

Hétvégi napokon:

A Z72-es és S72-es jelzésű zónázó- és személyvonatok Rákosrendezőról indulnak és oda is érkeznek a Nyugati pályaudvar helyett. Az S76-os jelzésű személyvonatok Óbuda és Rákos között változatlan menetrend szerint közlekednek.

Rákosrendezőn hétvégenként óránként csatlakozás lesz az összevont monori és váci S57-es jelzésű vonatokhoz Zugló–Kőbánya-Kispest között mindkét irányban.

Részletek>>>

 

(MÁV)

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,