Ethno-beat és magyar kocsmazene – Interjú az aurevoir. zenekar egyik alapítójával

14:06 | 2016 05. 09.

Kategóriák: Közélet

2015 márciusában indult a zsámbéki aurevoir. zenekar, amely azóta országszerte folyamatosan koncertezik,a 2015-ös Peron Music Tehetségkutató II. helyezettje, és nem utolsó sorban a 2016-os Szimpla Lemming Program egyik díjazott zenekara. 

A jelenleg már európai turnéra is készülő formáció alakulásáról, jelenéről és jövőjéről Agócs Mártont, a zenekar egyik alapítótagját kérdeztük.
 
Varkapu.info: Kérlek, mesélj néhány szó erejéig magadról, és a zenekar többi tagjáról.
 
Agócs Márton: A zenekar hangszeres felállása a következő:
 
Agócs Márton – gitár, ének, magyar duda
Fejér Ágoston – tangóharmonika, vokál
Fejér Mihály – ének, mandolin
Gelencsér Gábor – basszusgitár
Orosz Kristóf – gitár, vokál
Szabó Zsolt – viola da gamba
Szűcs Viktor – ütős hangszerek
 
Magamról annyit mondanék, hogy 7 éve kezdtem el zenélni gitáron. Az éneklés valahogy 2014 nyarán jött, nem is tudom, hogyan, egyszer csak elkezdtem. Bár apám népzenész, és szó szerint születésem óta adja kezembe a különféle hangszereket, a népzene iránt csak 18 évesen kezdtem el érdeklődni, miután néprajz szakos hallgató lettem. A többiekkel régóta ismerjük egymást. Misivel, Viktorral és Kristóffal volt régen egy rock bandánk, ami ugyan feloszlott, de a barátság nem múlt el. Az aurevoir. alapítása előtt először csak Misivel ketten zenélgettünk, nem volt akkor még semmilyen ambíciónk ezzel, csak dumáltunk és muzsikáltunk. Közben becsatlakozott Ágoston is, és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy van 4-5 számunk.
 
Le is szerveztem az első koncertünket, majd felhívtuk a régi bandát, illetve én felhívtam Zsoltot, hogy lenne-e kedvük egy ilyenhez. Szerencsére volt kedvük, így megtarthattuk első fellépésünket, ami 2015. március 20-án volt, a Bem Moziban, a Budapest Open Mic Nights rendezvénysorozat keretein belül. Azóta további hat bulink volt a BOMN különböző rendezvényein. Ez alatt nagyon sok jó emberrel ismerkedtünk meg, ilyen például Tim Atkins, Mátyás Gergő illetve Hadházi Attila barátaink – az esemény szervezői -, és ilyen Gelencsér Gábor is. Gáborral a második Bem Mozis koncertünk után (2015. május 15.) találkoztunk, ahol azt mondta, ha basszusgitárost keresnénk, ő szívesen jönne. Így alakult ki tehát a jelenlegi felállás, június óta koncertezünk heten.
 
Varkapu.info: Mi motivált a zenekar alapításakor? Milyen céllal jött létre az aurevoir.?
 
Agócs Márton: A zenekar alapításánál az alapvető koncepció az volt, hogy sose legyen túlságosan „meló” szaga a dolognak. Sok minden működik jól folyamatos, feszes és kemény munkával, de szerintem egy zenekar pont nem. Ezért sem volt kérdés, hogy kikkel csináljunk együttest. Az ambícióink pedig folyamatosan változnak. Eleinte az volt a fő célunk, hogy együtt legyünk, zenéljünk, mulassunk. Aztán szépen lassan – néhány pozitív kritikának köszönhetően – egyre komolyabban vettük magunkat: tehetségkutatókra neveztünk be, megírtunk egy nagylemeznyi dalt, egyre nagyobb eseményeken játszhattunk (pl. CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál), és egyre többen kezdték kérdezgetni, hogy mikor lépünk fel legközelebb, mikor lesz lemez, stb.
 
Varkapu.info: Zenétekben számos stílus keveredik. Melyek ezek?
 
Agócs Márton: Valóban egészen eklektikus a zenénk. A crossover és a párhuzamos „különidejűségek” korát éljük, ezért talán nem olyan meglepő, hogy a 60-as évek beat/rock zenéjétől kezdve a magyar, cigány, ír és délszláv népzenén keresztül, a francia kávéházi sanzonokon át a régi reneszánsz-barokk zenéig sok-sok stílusból merítettünk. A két legerősebb stílusjegy a népzene és a beat (beat, mint pl. The Beatles), ezért stílusmegnevezésként az „ethno-beat” jelzőt találtuk ki. Ez persze nem teljesen fedi az igazságot, de még mindig pontosabb, mint az, hogy világzene, ami azon túl, hogy semmit nem jelent, lassan már pejoratív. Szóval szeretném hangsúlyozni: az aurevoir. nem világzene!
 
Varkapu.info: Az általatok kezelt dalok szövegei alapján megfigyelhető, hogy nagyra becsülitek Weöres Sándor, Radnóti Miklós és József Attila munkásságát. Véleményed szerint mit üzennek ezek a verssorok a mai kor emberének?
 
Agócs Márton: Ehhez a válaszhoz Pablo Picassótól idéznék:
 
„Abban a pillanatban, amint a művészet többé nem nélkülözhetetlen lelki táplálék, a művész tehetségét az új formákkal való kísérletezésnek szenteli, amely végső fokon nem egyéb, mint intellektuális csalás.” (forrás: Pablo Picasso nyilatkozata a jugoszláviai Magyar Szó 1962. november 18-i számában.)
 
 
A kérdésben felsorolt költőzsenik „picassói értelemben” is valódi művészek. Ők még tényleg költők voltak, reflektáltak a körülöttük történő dolgokra, és próbáltak valamiféle iránymutatást adni az embereknek. Ehhez képest a mai kortárs költők, és egyéb kortárs művészek legtöbbje, ahogy Picasso fogalmaz: hivatásos komédiás, intellektuális csaló. Egy-egy alternatív vagy punk dalszövegnek jóval több és fontosabb üzenete van, mint egy mai versnek, ami nem feltétlenül baj, de mindenképp elgondolkodtató. Versfeldolgozásainkkal tisztelegni szeretnénk a művészek és a művészet felé. Lényegében ez az üzenet.
 
Varkapu.info: Milyen érzés a Peron Music második helyezettjének lenni?
 
Agócs Márton: Nagyon kellemes, a Peron Music Alapítvány munkatársai nagyon komoly munkát végeznek. Örülök, hogy ismerhetem őket, annak pedig pláne, hogy tehetségkutatójukon második helyezést értünk el. Nagyon jó kritikákat kaptunk a zsűritől, és sok kiváló szakemberrel ismerkedtünk meg. Minden zenésznek szívből ajánlom, hogy nevezzen a jövő évi versenyre!
 
Varkapu.info: Úgy hallottam volt rá példa, hogy koncertekről hazafelé tömegközlekedési eszközökön is zenéltetek. Hogy jött az ötlet, hogy ilyen helyszíneken is elővegyétek a hangszereket? Hogy fogadták mindezt az utasok, illetve a Volán, a BKV-BKK munkatársai? 
 
Agócs Márton: Megesett párszor, hogy mulattunk buszon, villamoson. A kedvenc ilyen sztorim nyáron történt, Budapesten, az Open Mic Festival után. A csapatból nem mindenkinél volt bérlet vagy jegy, s bár reménykedtünk a csodában, az egyik megállóban elég sok ellenőr szállt fel. Nem volt esélyünk. Misi szólt Ágostonnak, hogy vegye elő a harmonikát. Felkonferáltam a zenekart. Mondtam, hogy a tisztelt ellenőröknek küldjük a következő számot. Az esemény tetőpontja az volt, amikor elkezdtem dudálni: valósággal felrobbant a villamos. A nagyjából 20 perces utazás végén megköszöntük a hallgatóságnak a figyelmet, és leszálltunk. Nem elég, hogy megúsztuk a büntetést, még sikerünk is volt. A pesti éjszaka már csak ilyen.
 
Varkapu.info: Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
 
Agócs Márton: Most a legfőbb célunk, hogy még nyár előtt kiadjunk egy 3-4 számos kislemezt, utána pedig jöhetnek a koncertek. Nem állunk rosszul eddig: Magyarországon kívül Berlinbe, Jénába és Prágába már biztosan megyünk, az erdélyi turnénk szervezés alatt van, illetve valószínűleg Brünnbe és Pozsonyba is eljutunk a közeljövőben.
 
Az együttes nemrég adta ki első stúdiófelvételét, melyhez egy klipet is készítettek:

Ha szeretnétek még többet megtudni a helyi gyökerekkel is rendelkező zenekarról, akkor keressétek őket a Facebookon:
 
(Párkányi Gergely – Varkapu.info)
 
Címkék: , ,