Évente félmillió forint a vörösváriak védelmére

07:16 | 2017 09. 06.

Kategóriák: Közélet

Éves szinten több 100 millió forintnyi értéket mentenek meg a településen, miközben ingyen kockáztatják testi épségüket a helyiek védelmében.

A Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület működéséhez szükséges összegek legnagyobb részét az önkormányzat adja, ám a második legjelentősebb támogatójuk évek óta a város határában működő LIEGL & DACHSER Szállítmányozási és Logisztikai Kft., amellyel három éves támogatási szerződést írtak alá. Az önkéntesek anyagi helyzetéről és támogatásukról Pfeiffer Ferenccel, a helyi tűzoltók vezetőjével beszélgettem.
 
2016-ban és idén, az első hónapokban mennyi munkátok akadt?
A tavalyi évet majdnem 200 vonulással zártuk, ami elég változatosan alakult. Oltottunk vegetációtüzet, lakástüzet, de közlekedési balesethez, vízszivattyúzáshoz, fakidőlésekhez is riasztottak bennünket. 2017 hasonlóan sokrétű, májusig több mint 40 vonulásunk volt.
 
Az elmúlt hónapokban kirívó, extrém eseteknél is szükség volt rátok?
Szerencsére az utóbbi időszak némiképp szerencsésebb volt. A legutóbbi baleseteink, tüzeink nem tartoznak a legextrémebb esetek közé. Egyik esemény sem követelt például emberéletet. Voltak nagyon rossz évek, amikor sok tragikus baleset vagy tűz volt. Azok, akik érintettek, természetesen máshogy vélekednek, de nekünk, tűzoltóknak, szerencsésebb volt az elmúlt időszak. A munkánk során megmentett értékek így is éves szinten 100 milliókban mérhetők.
 
 
Mindehhez hozzátartozik az is, hogy mára önálló beavatkozó egységgént működtök Pilisvörösváron.
Az országban elsőként szereztük meg ezt a jogot, ami nagyon komoly lehetőség, és óriási kihívás is egyben. Nagy felelősség, hogy a katasztrófavédelem helyi szinten önkénteseknek ad át feladatokat, amihez némi csekély összeg is társul. 
 
Ha már szóba került a pénz, akkor beszéljünk egy kicsit a költségvetésetekről is. Honnan van meg a működéshez szükséges összeg?
A fő támogatónk Pilisvörösvár Város Önkormányzata, ahonnan 2017-re 2,4 millió forintot kapunk három részre elosztva. Ez nagy összegnek tűnik, és persze az is, de a napi tevékenységünkhöz kevés. A pályázati lehetőségek elenyészőek, mindössze az Emberi Erőforrások Minisztériumánál lehet jelentősebb összegekért indulni, de ezen idén sem nyertünk. A Tűzoltó Szövetségnél lehet még pályázni, de ott nem pénz kapunk, hanem eszközöket, amit nem feltétlenül tartok szerencsésnek. Mindenesetre ezt rendre ki tudjuk használni. A felsoroltak mellett pedig évek óta kiemelt támogatónk a LIEGL & DACHSER.
 
Az adó 1%-ából mekkora összeg folyik be?
Ez nagyon változó. Próbálunk harcolni érte, aminek az eredménye éves szinten 400-700 ezer Ft.
 
Visszatérve a LIEGL & DACHSER vállalatra: mióta és milyen módon segítik a munkátokat?
Ez a történet nagyon régre nyúlik vissza; akkorra, amikor a LIEGL bejött Magyarországra, megérkezett Pilisvörösvárra, Szabadságligetre. Én egyből felkerestem őket, hogy támogassák az egyesületet, aminek az eredménye az lett, hogy Engelbert Liegl 1500 márkáért vásárolt nekünk egy tűzoltóautót. 
 
Ezzel indult az együttműködés?
Tulajdonképpen igen, és azóta is rendszeresen támogatnak minket. Hol kisebb, hol nagyobb összeget kaptunk tőlük. Az utóbbi időben ez évi 500 ezer Ft-ot jelentett, de számos más formában is segítettek már bennünket. Az Angliából hozott tűzoltóautónkat is nekik köszönhetően sikerült megjavítanunk. Az automata váltó vezérlőelektronikája tönkrement, aminek szervizelése több mint 500 ezer Ft-ba került. Jártam mindenfelé, de nem tudtunk pénzt keríteni rá. Senki nem segített, kivéve ők.
 
Korábban egy hőkamerával is gazdagodott a vörösvári önkéntes tűzoltóság a vállalat támogatásával.
A közelmúltban vásároltak nekünk speciális hőkamerát, méghozzá az éves támogatásuk mellett. Ez szintén több 100 ezer Ft-os beruházás volt. Az eszközt lakás-, raktár- vagy gépjármű tüzeknél tudjuk használni. Nem kell letépni a lambériát, vagy feleslegesen kibontani a falat, a hőkamera segítségével könnyedén át tudjuk vizsgálni az épületet oltás után, hogy van-e olyan terület, ahonnan esetleg megindulhat egy újabb tűz.
 
Rajtuk kívül más vállalkozás is segíti a munkátokat?
Ilyen jelentős mértékben és rendszeresen nem jellemző, de tavaly például Újvári Attila újított fel nekünk egy tűzoltóautót, amit a katasztrófavédelemtől kaptunk igencsak leharcolt állapotban. Ez hatalmas segítség volt nekünk. Időnként kapunk még kisebb segítséget, de nem olyan mértékben, amire szükségünk lenne. Mi ingyen dolgozunk, ingyen visszük vásárra a bőrünket. Ingyen vonulunk karácsonykor is, hogy segítsünk a helyieknek vagy az átutazóknak, akik szerencsétlenül jártak. Ehhez képest elenyésző támogatást kapunk a helyi vállalkozóktól.
 
(Gribek Dániel – Varkapu.info)
 
Címkék: , , , , , , ,