Hetekig kóborolt a Pilisben Cékla, az ormányos medve

15:15 | 2019 11. 08.

Kategóriák: Fő kiemelt, Közélet

Az ölbe bújós, bohém kis ormányos medve, Cékla az elmúlt majd’ három évben hozzászokott már a kényelmes élethez, a télire fűtött kifutóhoz. Gazdájától, Márton András vadállatmentőtől a törődésen, játékon felül mindennap megkapta a kedvenc ételeit – pár hete azonban úgy döntött, csavarog egyet Dömös környékén a pilisi hegyekben. Szerencsére a hetekig tartó kalandozás végén, ha kicsit sportosra is fogyva, de hazakerült.

– Cékla kálváriája azzal kezdődött, amikor valaki a kerítésen át benyúlva a kifutója oldalfalát megrongálta. Így az ormányos macink megszökött – mondta a Blikknek Cékla gazdája, Márton András.

– A két éve januárban életbe lépett, az invazív fajokról szóló EU-s törvény megtiltotta ugyan az ormányos medvék kereskedelmét, de a már meglévő példányok tartását természetesen nem. Még ezelőtt megunt házi kedvencként került hozzánk az előző gazdájától Cékla. A szökésről a nemzeti parkot természetesen azonnal értesítettük – tette hozzá.

Október elején, amikor világgá ment, a lombos fákon el tudott bújni, s még bőven talált magának enni lepotyogott gyümölcsöt, így akkoriban hiába volt, hogy harmincan is keresték, esély sem volt arra, hogy rábukkanjanak. De most, hogy a lombkorona és a termés eltűnt, rákapott az erdei turistautakon a kukázásra, no meg – szelíd állatként – a turistákhoz sündörgött, ételt koldult. Ők pedig örömmel kínálták szendviccsel, volt, aki kekszet, kolbászt adott neki.

Ám a szaladgáló kutyák számtalanszor megkergették a kis ormányost, így keveredett el Dömöstől jócskán odébb a Pilisben.

A Holdvilág-ároknál találtak rá

– Többször látták, de mire a helyszínre értünk, már bottal üthettük a nyomát. Végül egy bejelentés után a Holdvilág-ároknál a kolléganőm megtalálta és sikeresen befogta a lefogyott állatot – folytatta a vadállatmentő.

– Cékla most karanténba került megfigyelésre, de mire hazatér, addigra felújítjuk a kifutóját, amelynek mind a négy sarkába kamera is került.

Nem élte volna túl a telet

Cékla ivartalanított, csippel ellátott, regisztrált nőstény medve. Mindenevő. Ha a hideg beállta előtt nem került volna elő, a telet nem élte volna túl, hiszen a természetes élőhelye Közép-Amerikán át Dél-Amerikáig a trópusi erdőkben található.

(Blikk)

Címkék: , , , , ,