Hétvégén tűzoltószertárt avattak a solymári lánglovagok

11:55 | 2018 10. 15.

Kategóriák: Közélet

Történelmi, egyben a jövőt meghatározó fordulóponthoz érkeztek a solymári önkéntes tűzoltók. A közel kettőszáz milliós beruházás által létrehozott épület minden szempontból megfelel a 21. századi előírásoknak, hozzájárulva és egyben megerősítve ezzel a település, a térség tűzvédelmét.

A laktanya átadó ünnepségét szombaton tartották, mely során feldíszített tűzoltó gépjárművek fogadták az érkező vendégeket. Megnyitó beszédet mondott Solymár polgármestere, dr. Szente Kálmán, majd Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, tűzoltósági tanácsos, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, illetve Földesi János, a Solymári Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület parancsnoka.

Varga Ferenc beszédében emlékeztetett, hogy 2004-ben előremutató együttműködési megállapodást kötött a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság a solymári önkéntesekkel, akik 2014 óta önállóan is beavatkozhatnak tűzeseteknél. Kiemelte: a fővárosi hivatásos tűzoltóknak a Pilisi-medencében dolgozó önkéntesek meghatározó partnerei. A beszédeket követően ünnepélyesen átvágták a nemzeti színű szalagot, ezzel felavatták az új szertárat.

A programon jelen voltak Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, valamint a németországi Wüstenrot testvértelepülés tűzoltói is.

Fotók: MTI, Lakatos Péter

A szertárat minden olyan szakfelszereléssel ellátták, amely kiszolgálja az önkéntes tűzoltókat, illetve minden olyan technikai háttér rendelkezésre áll, amely könnyebbé teszi a káresetről a szertárba visszatérő önkéntesek munkáját. A szertár teljesen automatizált, ami például azt jelenti, hogy riasztáskor azonnal felkapcsolódnak a lámpák, kinyílnak a kapuk, illetve a rendszer a járműveket azonnal felkészíti az indulásra, s amikor a tűzoltó gépjármű kihajt az utcai kapun, a kiépített automatika leoltja a villanyt, lezárja az épületet és a kapukat. Az épületben kialakítottak egy háromszáz fős konferenciatermet is, ahol akár gyerekeket is lehet oktatni a tűz elleni védekezésre.

Az egyesület megalakulása egészen az 1866-os évre nyúlik vissza. A folyamatos fejlődés révén 1911-ben már két fecskendővel rendelkeztek és már akkor meghatározták, hogy milyen felszereléseket kell beszerezni. Ám a történelmi viharok az egyesületet sem kímélték. Az 1980-as években a település akkori vezetőségének határozata alapján a felszereléssel együtt az egyesületet összevonták a Solymáron működő PEMŰ (Pest Megyei Műanyagipari Vállalat) létesítményi tűzoltóságával. A 90-es években ismét előtérbe került az önkéntesség szerepe, majd németországi támogatások révén újjáalakult az egyesület. Az egyesületbe fektetett energia, a sok szabadidőben végzett önkéntes tűzoltói munka meghozta az eredményét, hiszen 2014. április 1-től mint önállóan beavatkozó egyesült biztosítja a több mint tízezer lakos biztonságát. Látván a fejlődést, a solymári önkormányzat képviselő-testületének támogatásával megépülhetett a most átadásra került új három szerállásos tűzoltóállomás, amely minden szinten ellátja és kiszolgálja az itt szolgálatot teljesítők munkáját. A huszonnégy főből álló egyesület tervei között szerepel az ifjúságnevelés mellett további önkéntesek bevonása, ezzel is erősítve az itt lakók biztonságérzetét.

(Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Címkék: , ,