HírTV: Az LMP és a Jobbik is erős kihívója Csenger-Zalán Zsoltnak

11:47 | 2018 03. 03.

Kategóriák: Al kiemelt, Közélet

A Hír TV Online megszerezte a Közös Ország Mozgalom felméréseinek első eredményeit, amely szerint az LMP kormányfőjelöltje a Pest megyei 2-es kerületben megszorongathatja a Fidesz–KDNP-t. Szél Bernadett mellett ugyanakkor a Jobbik politikusa, Császárné Kollár Tímea is jelentős esélyekkel indul Csenger-Zalán Zsolt ellen. Alábbiakban a HírTV cikkéből idézünk a budakeszi és budaörsi központú, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszentiván, Remeteszőlős, Solymár, Telki, Tinnye, Tök és Zsámbék településeket is magába foglaló választókerületről.

Az LMP és a Jobbik is jó helyzetben Budakeszin

Pest megye 2-es kerületében is két lehetséges kihívója lehet a fideszes Csenger-Zalán Zsoltnak: egyfelől ebben a körzetben indul az LMP miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett, illetve a másik erős kihívó a jobbikos Császárné Kollár Tímea lehet a közvélemény-kutatás szerint. A budakeszi központú választókerületben a Fidesz támogatottsága 2014-hez képest nemigen változott, de itt is megállapítható, hogy a kormánypártok támogatottsága alacsonyabb lehet, mint amennyit eddig mértek a különböző kutatók. Ugyanakkor a térségben sokat gyengült a négy éve még biztos második baloldal, a jelenleg a DK színeiben induló Tóth Zoltán választási szakértő nem számít esélyes kihívónak, ahogyan a momentumos Szemző Áron sem. Ugyanakkor a Jobbik mellett az LMP is sokat javított, mindkét párt az MSZP és a DK elébe került. Ha az adatgyűjtés idején lettek volna a választások Szél Bernadett 35 százalékot ért volna el Csenger-Zalán ellen, őt követi Császárné Kollár Tímea és Tóth Zoltán 29-29 százalékponttal, míg Szemző Áron egymaga csupán 18 százalékig jutott volna.

Összességében a Közös Ország Mozgalom kutatása esélyesebbnek tartja Szél Bernadettet Császárnénál, mivel őt szélesebb körben fogadják el mint a jobbikos jelöltet, az átszavazóknál és a bizonytalanoknál is előnyt élvez az LMP-s politikus. Emellett erről a kerületről is elmondható, hogy a másod- és harmadlagos preferenciák eléggé kialakulatlanok, bár a Fidesz-jelöltre kevesen szavaznának át az ellenzékből, de sokan vannak, akik tanácstalanok lennének, ha az eddig támogatott jelölt visszalépne – így önmagában a verseny leszűkülése nem csökkentené érdemben a fideszes előnyt.

„Szél Bernadett a legesélyesebb, de elsődleges preferenciák tekintetében Császárné is hasonlóan erős, ám őt a másod- és többedleges preferenciák figyelembe vétele esetén az egyébként leszakadó Tóth Zoltán is beéri” – szól a kutatás összegzése. A helyzet az indirekt becsléssel sem változik sokat, Szél Bernadettre csak 14 százalékot verne a fideszes jelölt, Tóth Zoltán már csak 37 százalékot érne el, Császárné a voksok 36 százalékát kapná, Szemző pedig 35-öt szerezne, ha egymaga indulna Csenger-Zalán Zsolt ellen, és minden jelenleg még tanácstalan választópolgár is a mostani kutatásban kifejezett véleményei alapján saccolható preferenciát alakítaná ki az ilyen párharcok tekintetében.

Az adatfelvétel a Pest 2. OEVK-ban január 31-e és február 20-a között, Budapest 4. OEVK-ban február 2-a és február 18-a között zajlott, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a ZRI Závecz Research Intézet végezte. A kapott adatokat a 2011-es népszámlálás és a 2014-es országgyűlési választás listás eredményére vonatkozó, választókerületi szintű adatokkal súlyozták, hogy a minta torzításmentesen reprezentálja a választókerület felnőtt népességét. Az elemzés módszertani részleteit és további eredményeit a Közös Ország Mozgalom honlapján találja itt és itt.

(HírTV)

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,