Így működik az automata síkosságmentesítő Pilisvörösváron

09:55 | 2017 12. 07.

Kategóriák: Al kiemelt, Közélet

Nemrég átadták Magyarország első úgynevezett “okosútját”, méghozzá a 10-es út pilisvörösvári szakaszán. Az ország első automatikus síkosságmentesítő berendezését a vasúti aluljáróba telepítették – írja a HVG.

Ha fennáll a lefagyás veszélye, a rendszer részét képező útmeteorológiai állomás adatai alapján a berendezés teljesen önműködő módon, ötméterenként kalcium-klorid oldatot juttat a burkolatra.

Az oldat legalább 30 másodpercig, legfeljebb 3 percig juttatható az útfelületre. 30 másodpercnyi spriccelés körülbelül olyan hatású, mintha négyzetméterenként 2 gramm sót szórnánk az útra. Az Európában már több helyen is alkalmazott rendszerrel a közeljövőben várhatóan újabb magyar útszakaszokon is találkozhatunk majd.

Kapcsolódó cikkek:

Átadták az automata síkosságmentesítőt a pilisvörösvári aluljáróban – A 2017. október 9-i műszaki átadás-átvételi eljárást lezáró helyszíni szemle eredményeként a Magyar Közút Nzrt. üzemeltetésre átvette a síkosságmentesítő rendszert. Tovább olvasom>>>

Kamionról leesett targoncák foglalták el az utat Pilisvörösváron – A pilisvörösvári aluljáróban egy arra közlekedő kamion elhagyta szállítmányát. Tovább olvasom>>>

(HVG, Inforádió)

Címkék: , ,