Ismét leadhatjuk a már nem használt mobilokat Vörösváron!

11:23 | 2021 06. 09.

Kategóriák: Erdő-mező, Közélet

Folytatódik a használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány a KÖVET Egyesület, a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös szervezésében. A kampány célja, hogy a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat visszagyűjtsék, minél nagyobb mennyiségben.

Ehhez a kampányhoz csatlakozott a Szebb Környezetünkért Egyesület immáron második alkalommal. Tavaly ősszel hívtuk fel a figyelmet a vörösvári egyesület kezdeményezésére, akkor 25 kg mobiltelefon gyűlt össze a helyiek aktivitásának köszönhetően. 

“A legtöbb telefon – 10 kg – a Városi Könyvtárban gyűlt össze, jó, hogy ide tettük a legnagyobb dobozt. Az iskolákban pedig 2,5-5 kg közötti mennyiség gyűlt össze” – összegzi az egyesület a tavalyi eredményt. 

Lemaradtál róla?

Semmi gond! Június 15-ig ismét leadhatod a fiók mélyén pihenő, régi darabokat!

Hol tudod leadni?

Visszagyűjtő pont június 15-ig Pilisvörösváron

 • a Vásár téri és a Templom téri iskolákban,
 • a Schiller Gimnáziumban, 
 •  a Széchenyi utcai Tagóvodában,
 • az Adnessa Sporttánc Egyesületben,
 • és a Ligeti Zöldségesnél.

Piliscsabán

 • a Páduai Szt. Antal Iskolában.

Egész nyáron elérhető gyűjtőpont

 • Pilisvörösváron, a Városi Könyvtár udvarán.

Keresd elő a fiókod mélyén heverő, már nem használt mobilodat!

 • lehet régebbi nyomógombos vagy érintőképernyős, lehet tablet, e-book, stb.,
 • ha tudod, törölj minden adatot, szedd ki a memóriakártyát, de hozhatod kártyával együtt is,
 • ha teheted, az akkumulátort vidd az elemgyűjtőbe, de hozhatod a készüléket akkumulátorral együtt is,
 • a telefonnal keresd fel a fent felsorolt mobilgyűjtő pontok egyikét!

Keressétek

2021. június 15-ig

 a dobozokat a fenti intézményekben, ezekbe dobhatjátok a már nem használt telefonokat. Ha lemaradnátok az időpontról, akkor se aggódjatok, egy helyszínen, a pilisvörösvári könyvtár udvarán egész nyáron elérhető marad a gyűjtőpont!

A használt készülékek többek között 17 féle értékes fémet rejtenek, amiket vissza lehet nyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a tantalit bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

Miért fontos, hogy minél több mobiltelefon kerüljön újrahasznosításra?

A mobiltelefon a globálisan előállított termékek mintapéldája. Jó, ha tudatosítjuk magunkban, hogy mind a használatának, mind a hulladékának globális hatása van. Jó példa erre a telefonokban használt tantalit (a tantál legfontosabb ásványa a tantalit (Fe(TaO3)2) (Mivel a tantalit kémiai összetétele hasonló a kolumbitéhez, és mindkettő egyaránt tartalmaz tantált és nióbiumot, angol nyelvterületen ezeket az érceket gyakran együtt emlegetve kolumbit-tantalitoknak, röviden koltánnak (angolul coltan) is nevezik.) A világ tantalit készletének 80%-a Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ugyanott, ahol a hegyi gorillák, Grauer gorillák, bonobók, a csimpánzok is élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be.

A bányák jó része illegális. A bányákból az ércet gyakran Kigaliba (Ruanda) csempészik, melyet “Coltanville”-nek is neveznek, arra utalva, hogy a település az ásványból él. Ruanda annyi tantalitot exportál főleg Kínába, amennyi hivatalosan nincs is az országban, így próbálják a Kongóból érkező fémet tisztára mosni. A tantalitot hajóval szállítják Kigaliból (Ruanda fővárosából) a nyugat-európai országokba, és így gyakorlatilag lehetetlenné is teszik az érc eredetének követését. Illegális bányászat a gorillák otthonául szolgáló Kahuzi-Biega Nemzeti Park, Itombwe Rezervátum, Virunga Nemzeti Park (határ)területein történik.
2018-ban 5.1 milliárd mobil jutott a 7.6 milliárd emberre. 1996-óta 6 millió ember halt meg a tantalit bányászat következtében. Számítások szerint, ha a növekedési tendenciák ebben az ütemben folytatódnak 2025-re a 8.6 milliárdnyi emberből 5.9 milliárd mobiltelefon előfizető lesz. Ebből következően 2020-ra a tantalit kereslet meghaladhatja az évi 1000 tonnát. A tantalithoz vér tapad, bányászatát terror kíséri.

Mindeközben a világon több száz millió használaton kívüli telefon hever valahol a fiók mélyén. Amikor lusták vagyunk a magunkét előkeresni és a megfelelő újrahasznosító telepre vinni, valószínűleg bele se gondolunk, hogy ezzel a nemtörődömségünkkel hozzájárulunk a Kongói Demokratikus Köztársaság vészesen zsugorodó gorillapopulációjának végleges eltűnéséhez. Pedig ha ennyit sem teszünk meg, akkor mi is osztozunk a felelősségben. A nem szelektíven gyűjtött, kommunális kukába dobott telefonból pedig olyan anyagok oldódnak ki, amik szennyezik a magyarországi talajt és vizeket.

Passzold vissza Tesó!

Dr.Jane Goodall is fontosnak tartja a mobiltelefonok újrahasznosítását, ezért ebben a videóban üzent nektek:

A gyűjtőpontokról és az akcióról érdeklődhetsz a 06 30 982 4160-as mobilszámon Temesvári Annánál, a Szebb Környezetünkért Egyesület elnökéről. Látogass el az egyesület honlapjára még több érdekes és fontos információért!

 

 

Címkék: , , , ,