Jobbik: Mikor hozzák rendbe a vasútfelújítás során keletkezett károkat?

06:55 | 2017 10. 19.

Kategóriák: Közélet

Mikor hozzák rendbe az Esztergom-Budapest vasútvonal felújítása során keletkezett károkat? – tette fel a kérdést hivatalos Facebook oldalán Nunkovics Tibor, miután a témát néhány hete a kormánynak is felvetette. A Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltje egy konkrét dorogi eseten keresztül hívta fel a figyelmet a problémákra, amelyek hosszú ideje megoldásra várnak.

“Nemrégiben egy lakossági bejelentést kaptam Dorogról, hogy a vasútpálya bővítése miatt megnövekedett teher forgalom miatt a Radnóti utcában és környékén, az amúgy sem a legjobb állapotban lévő aszfalt számos helyen szétrepedt, és hatalmas kátyúk keletkeztek. Azonnal írtam is a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, ahonnan azt a választ kaptam, hogy természetesen a projekt befejeztéig ki fogják javítani a hibákat! Erre figyelni is fogok!” – írja a Komárom-Esztergom megyei politikus közösségi oldalán.

Nunkovics Tibor arra kér mindenkit, hogy amennyiben a beruházás folyamán a környezetében valamilyen kár keletkezett, jelezzék azt számára, és az így kapott információkat továbbítja az illetékeseknek. “120 milliárd már benne van, akkor az “aprónál”, remélem, nem verik a fogukhoz a garast. A károkozásokat amúgy meg kötelességük helyrehozni” – tette hozzá a jobbikos politikus.

Mi lesz a dorogi fasorral?

Nunkovics Tibor kezdeményezésére Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője a témában még augusztus végén írásos kérdést is intézett Kövér Lászlóhoz és a kormányhoz, amelyben a Radnóti utcai burkolati hibák mellett a közterület végén található fasor kivágásáról is érdeklődött, amely a zajvédő fal megépítéséhez kapcsolódik. “Azok a fák nem csupán esztétikailag fontosak az ott élők számára, de például viharos időben kiválóan működik szélfogóként” – írta a hivatalos levélben, amelyben az alábbi konkrét kérdések szerepeltek.

– Meddig kell még elviselni az ott élőknek az Esztergom-Budapest vasútvonal felújítása miatti állapotokat?
– Kivágásra kerül-e az említett fasor?
– Kijavítják-e az útburkolatban keletkezett hibákat, netán számíthatnak-e új útra a dorogi Radnóti utcában élők?

Nem lesz zajvédő fal, nem vágják ki a fákat

Magyar Zoltán írásos kérdésére Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt, amely szerint a dorogi Radnóti utcánál nem készül zajvédő fal, így azzal kapcsolatos fakivágást sem terveznek a területen. 

Egy év múlva már nem lesznek úthibák

“Az építési anyagokat szállító tehergépjárművek gyakran okoznak károkat a nagyobb teherviselésre alkalmatlan utakon, ezért a kivitelező szakcég a beruházó NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársasággal közösen fénykép- és videofelvételeket készít a munkával érintett utakról, kerítésekről, homlokzatokról, a munkák megkezdését megelőzően és a munkák befejezését követően is. A felméréseket kiértékelve megállapítható az esetlegesen okozott kár mértéke, melyet a kivitelező az önkormányzattal egyeztetett módon, a szükséges mértékben elhárít” – olvasható Dr. Fónagy János írásos válaszában, amelyből az is kiderül, hogy a dorogi Radnóti utca esetében is az útvonalról készített állapotfelmérés alapján az útburkolatban keletkezett hibákat legkésőbb a projekt véghatáridejéig, tehát 2018. szeptember 30-áig helyreállítják.

Nunkovics korábban Mészáros Lőrincet is megutaztatta

A Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltje, aki a Komárom-Esztergom megyei 2. számú választókerületben indul majd a jövő évi választásokon, nem először foglalkozik kiemelten a Budapest-Esztergom vasútvonal felújításával, és az ehhez kapcsolódó, évek óta tartó kellemetlenségekkel. Augusztus végén például a 2012-ben megkezdődött munkálatok elhúzódására hívta fel a figyelmet, mikor a vonal villamosítása miatt ismételten pótlóbuszok közlekedtek a térségben.

 

Nunkovics Tibor a helyzet tarthatatlanságát egy Mészáros Lőrincet ábrázoló bábu segítségével szemléltette. “Polgármester úrral “közösen” néztük meg, hogy 5 év elteltével mi a helyzet a vasútnál, és kihasználva a hétvégi vágányzár adta lehetőséget, vonatpótlóztunk egyet” – vezette fel a nem mindennapi akciót a térségi politikus. A 120 milliárdos beruházás kapcsán hozzátette: “Kérdezem én, hogy az 5 perc (!!!) menetidő javulás, amit ebből a rengeteg pénzből elértek, nem lett volna jobb helyen mondjuk a M10-es vagy az R11 büdzséjében, hogy tényleg tehermentesítsük a 10-es utat és az ott élőket, megszüntessük a dugókat?”.

(Varkapu.info)

Címkék: , , , , , , , , , , , ,