Könnyebbé válik az utazás Pilisszántó és Budapest között

08:28 | 2018 08. 16.

Kategóriák: Fő kiemelt, Közélet

Az elmúlt időszakban a 2-es számú Budapest – Esztergom vasútvonal pályafelújítása és villamosítása lehetővé tette, hogy a korábbiakhoz képest bővebb kínálattal és rövidebb menetidővel közlekedjenek a vonatok, amely jelentős kihatással van a térségben közlekedő autóbuszjáratok utasforgalmára is.

A vasútvonalon 2018. május 20-ától bevezetett kapacitásbővítés eredményeképpen a kötöttpályás eljutási lehetőség még kedvezőbbé vált, melynek köszönhetően a 10-es számú főút térségében közlekedő autóbuszjáratokat igénybe vevő utasok közül egyre többen választják a vasúti közlekedést, tovább folytatva, illetve erősítve a vasútvonal közlekedésének újraindulásával elkezdődött folyamatot.

A fentiek szükségessé tették az autóbuszjáratok menetrendjének felülvizsgálatát is, melynek alapján 2018. szeptember 1-jétől a térségben közlekedő 800, 810, 815, 820 és 830 számú autóbuszvonalakon további kisebb korrekciók bevezetésére kerül sor, mely összességében azt jelenti, hogy az említett időponttól kezdődően a nyári tanítási szünetben érvényes menetrendi kínálat áll majd az utasok rendelkezésére.

A változás legfőbb eleme a 830 Budapest – Solymár – Pilisszentiván – Pilisvörösvár – Pilisszántó autóbuszvonal új menetrendje, ahol a vonal valamennyi, jelenleg csak Budapest és Pilisvörösvár között közlekedő járata a pilisvörösvári vasútállomás érintésével, Pilisszántóig meghosszabbított útvonalon közlekedik, így biztosítva a vasútállomással nem rendelkező Pilisszántó esetében a megfelelő vasúti rá-, illetve elhordó kapcsolatot. Az autóbuszok Pilisvörösváron kedvező átszállási lehetőséget biztosítanak mind a Budapest felől, mind pedig a Budapest felé közlekedő vonatok esetében, így egy kedvező, kombinált vasúti és közúti eljutás jön létre a főváros és Pilisszántó között, amely figyelembe véve a 10-es számú főúton tapasztalt forgalmi torlódásokat, a jelenlegi közúti eljutási lehetőségeknél kedvezőbb menetidővel biztosítja a főváros elérését.

A menetrendi változásokhoz kapcsolódóan, a Pilisszántó és Budapest közötti útvonalra a Budapest-bérlet mellé váltott kiegészítő VOLÁNBUSZ helyközi autóbuszbérletek, 2018. szeptember 1-jétől a vonatokon Pilisvörösvár és Budapest közötti utazásra is érvényesek, ezáltal Pilisszántó és a főváros között az utasok egyetlen bérlettel tudják igénybe venni a vasúti ráhordást biztosító autóbuszjáratokat, és a vonatokat.

(Innovációs és Technológiai Minisztérium)

Címkék: , , , , ,