Nincs egyetértés az M10 elkerülőút megépítésével kapcsolatban

14:31 | 2017 11. 24.

Kategóriák: Fő kiemelt, Közélet

Hanzelik Gábor (Leányvár), Küller János (Pilisborosjenő), Farkas András (Piliscsaba), Bányai József (Pilisjászfalu), Poppréné Révay Gyöngyi (Pilisszentiván) és Szente Kálmán (Solymár) polgármesterek, Pándi Gábor (Pilisvörösvár) alpolgármester, valamint Hadházy Sándor és Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselők vettek részt azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyet a Tegyünk Együtt Vörösvárért Egyesület hívott össze november 24-én, pénteken. A pilisvörösvári tanácskozás lényege az volt, hogy a térségi civilek is támogatásukat fejezzék ki a helyi településvezetők mellett az M0 autóút és az M10 elkerülőút megépítése kapcsán.

A megjelenteket a TEVÖ elnöke köszöntötte. Bakos László véleménye szerint hiába a környékbeli polgármesterek összefogása, ha az ügy mögül országos szinten hiányzik a politikai akarat. “Több ezren késnek el nap mint nap az iskolákból, a munkahelyekről. A dugókban töltött felesleges idő emberi szempontból is hátrányos, de a környezetre is káros” – hangsúlyozta a Tegyünk Együtt Vörösvárért Egyesület elnöke. Hozzátette: egy 23 km-es szakaszról van szó, ami megkeseríti a Pilisi-medence lakóinak életét. Felvezetőjében utalt a polgármesterek közös tavaszi levelére, amelyre a kormány részéről nem érkezett biztató válasz. A problémát viszont véleménye szerint haladéktalanul meg kellene oldani.

A civileket egyébként a TEVÖ mellett a 10-es út Facebook csoport néhány képviselője, és Pilisszántó Placskó területének lakói is képviselték.

Az M0 autóút északi szektora nagy terhet jelent majd

A szakemberek szerint az M0 autóút északi szakaszának megépülése az egész térségben drasztikus forgalomnövekedést fog okozni, ami számítások szerint Pilisvörösvár és a solymári Auchan között 50%-os emelkedést is jelentene, miután a Zsámbéki-medencéből is érkeznének autósok, ahogy a Pilisvörösvár-Csobánka-Pomáz útvonal is áthelyeződne az M0-ás új szakaszának irányába. Ha azonban az M0-ás megépítéséhez hozzá lehetne rendelni az M10 autóút Pilisvörösvárig tartó szakaszát, méghozzá egy Piliscsaba és Pilisvörösvár között húzódó bekötőúttal, akkor tehermentesíteni lehetne a járási központot. Ez  a megoldás azonban Tinnyén és Piliscsabán okozna drasztikus forgalomnövekedést.

Bakos László, a TEVÖ elnöke

Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő a megbeszélésen több problémát is felvetett, amely a Zsámbéki-medencét érinti. Ennek középpontjában is az áll, hogy az M0 autóút északi szektorának megépülése után egyértelmű forgalomnövekedés várható Zsámbékon, Tökön, Perbálon, Tinnyén és Piliscsabán. Pozitívumként jegyezte meg ugyanakkor, hogy a nyugati szektor építése várhatóan 2022-ben elkezdődhet, a körgyűrű összezáródása pedig nagy előrelépést jelentene.

Mint mondta, nem egyedüli probléma az agglomerációban, hogy egy településen néhány tízezres forgalom halad át egy nap alatt, ez Budakeszin is komoly gond. Ugyanakkor azt nem értette, hogy Gromon István, Pilisvörösvár polgármestere miért nem jelent meg a megbeszélésen, mikor a probléma egyik legnagyobb elszenvedője éppen ez a település. (Gromon István helyett a megbeszélésen Pándi Gábor, a település egyik alpolgármestere vett részt.)

Legalább el kellene kezdeni a beruházásokat

Hanzelik Gábor, Leányvár első embere hangsúlyozta, hogy minden polgármesternek arra kellene koncentrálnia, hogy külön kérésekkel ne duzzasszák óriási méretűvé egy projekt költségeit, az ugyanis így megtorpanhat, csúszhat. Példaként hozta fel az R11-es út megépítését (a 102-es elkerülő út hivatalos elnevezése, amely Esztergomot köti majd össze az M1-es autópályával). Az első tervek szerint ez 2X1 sávos lett volna. A fejlesztés azért nem kezdődhet még el, mert folyamatosak a módosítások, többek között 2X2 sávos út lett az eredeti elképzelésekből, amit ő maga nem is ért. Ez pedig nemcsak drágított a beruházáson, de annak megépülését is késlelteti. Hanzelik Gábor továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a politika legtöbbször azért söpri le a térség közlekedési ügyeit az asztalról, mert azt túl drágának találja. De az elemeit már el lehetne kezdeni építeni. “Ha valaki évtizedekkel ezelőtt arra hivatkozik, hogy az M7-est nem lehet megépíteni a határig, és ezért felejtsék is el a terveket, akkor még mindig nem lenne autópálya. Ehelyett szakaszosan elkezdték, és ma már használhatjuk” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a politikának el kell döntenie, hogy a térség problémáját meg akarja-e oldani vagy sem. 

Farkas András, Piliscsaba polgármestere elmondta, hogy az M10 elkerülőút jelenlegi terveit nem tudja támogatni, inkább egy olcsóbb, egyszerűbb beruházásban látná a megoldást. Példaként említette az esztergomi “Suzuki utat”. Hangsúlyozta, hogy nem tartanák jó megoldásnak, ha Pilisvörösvár és Piliscsaba között lenne egy, az M10-re felvezető bekötőút. Az ugyanis Piliscsabán hatalmas forgalomnövekedést okozna a Zsámbéki-medence irányából, utazási időt pedig ehhez képest csak minimálisan spórolhatnának a lakosok. Budapest ugyanis sem így, sem úgy nem fogja elnyelni a térségi forgalmat. A piliscsabaiak általában most is kikerülik Pilisvörösvárt, inkább Pilisszentiván, Solymár irányába kerülnek – tette hozzá. Azt is kiemelte, hogy az igazi megoldást az M0 körgyűrű bezárása jelentené, így ezt szeretné minél erőteljesebben támogatni. 

Az agglomeráció feléli a területét

Hadházy Sándor országgyűlési képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy korábban nem volt ilyen megbeszélés, éppen ezért megköszönte a TEVŐ szervezői munkáját és a meghívást. Mint mondta, komoly probléma, hogy a települések sokszor szigetszerűen gondolkodnak, pedig szorosabb, gyakoribb együttműködést kellene kialakítaniuk.

A politikus kritikát is megfogalmazott a helyi önkormányzatok irányába. “A területfelélést és a nem ide kötődő emberek vonzását be kell fejezni. Elképesztően növekszik az agglomeráció, és erre egyszerűen nem lehet rövidtávú megoldást találni. Tényleg azt szeretnénk, ha egy idő után például Pilisvörösvár Budapest XXXII. kerülete lenne?” – tette fel a kérdést a képviselő, amire Pándi Gábor gyorsan reagált is. Mint mondta, Pilisvörösváron éppen ezért nincsenek belterületbe vonások, a településen nem cél az ilyen irányú bővülés. Ehhez kapcsolódva Farkas András és Bányai József is elmondta, a térség települései már megérezték a népességnövekedés negatív körülményeit – például az iskolák, óvodák hiánya -, ezért a jövőben véleményük szerint ettől nem kell tartani.

Térségi polgármesterek, országgyűlési képviselők (Pándi Gábor alpolgármester, Hanzelik Gábor, Farkas András, Hadházy Sándor, Küller János, Csenger-Zalán Zsolt, Bányai József és Szente Kálmán) – A kerekasztal megbeszélésen jelen volt még Poppréné Révay Gyöngyi is

Abban a sokszor felvetődő megállapításban Hadházy is egyetértett, miszerint a térség számára a prioritás az M0 autóút teljes megépítése, a körgyűrű összezárása, és arra kellene minden erőt összpontosítani. “Partner vagyok abban, hogy jó megoldás szülessen, és az M0-ás körgyűrű mielőbb bezáródjon” – fogalmazott.

Küller János, Pilisborosjenő polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a település Bécsi út menti szakaszán összpontosul minden forgalom, ami a térségből  a 10-es úton megindul, ez pedig hatalmas problémát jelent az ott élőknek. Az M0 autóút északi és nyugati szakaszának megépülése megoldás lehet, de addig is kellene valamit kezdeni a forgalommal. 

Van is egyetértés, meg nincs is

A több mint két órán át tartó megbeszélés végén kirajzolódott, hogy az M10-es kapcsán messze nincsen egyetértés a települések vezetői között, ám azt jellemzően mindenki támogatta, hogy Piliscsévig, majd Esztergom térségéig egy 2X1 sávos, kisebb költségvetésű út épüljön meg, így talán a kisebb költségvetés előremozdítaná a probléma megoldását. Az is elhangzott, hogy az M10 elkerülő Pilisvörösvárig tartó szakaszát akár az M0-ás északi szektor megépítésének projektjébe is bele lehetne venni, ami a járási központ számára jelentene némi megnyugvást. Azzal szintén mindenki egyetértett – és ez volt talán a megbeszélés legfontosabb pontja -, hogy az M0 autóút minél előbb össze kell záródjon, amely a legtöbb problémára megoldást jelenthet. Ez azonban még sok év termése lesz.

Bakos László TEVÖ elnök a rendezvény végén hangsúlyozta, hogy szeretné, ha a térség közlekedési problémáinak megoldása érdekében mind a polgármesterek, mind az országgyűlési képviselők erőteljes lobbitevékenységbe kezdenének, ez ugyanis minden helyi lakos közös érdeke. Ebben pedig a civilek is minden eszközzel segítik a vezetőket.

(Gribek Dániel – Varkapu.info)

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,