Marad a 10-es út problemája, Esztergom felé építik az M0 autópályát

07:45 | 2019 01. 24.

Kategóriák: Fő kiemelt, Közélet

Itt a kormányzati megerősítés: más nyomvonala lesz az M0-ásnak. Varga Mihály megírta a követőinek, hogy Esztergom felé terelik a forgalmat – írja a Menedzsment Fórum.

A még tavaly novemberben is élő, jogszabályokba foglalt tervek szerint az M0-ást az M1-es és a 10-es főút között építették volna tovább. Azonban a kivitelezés nem indult el, annak ellenére sem, hogy a nyomvonal már jó ideje megfogalmazódott a tervezőasztalon. A késlekedésnek részben az építőipari kapacitáshiány volt az oka.

Ez pont kapóra jött a nyomvonallal érintett budai kerületeknek, hogy lobbizni kezdjenek a kormánynál a nyomvonal újragondolása végett. A II. kerület vezetése azt kifogásolta, hogy az ott lakók megkérdezése, jóváhagyása nélkül épülne tovább az M0-ás, a lakott övezetekhez közel, természetvédelmi területeket érintve. Ezért egyenesen a Miniszterelelnökséget vezető miniszterhez, Gulyás Gergelyhez fordultak, a segítségét kérve. Gulyás ezek után maga kezdeményezte a területrendezési tervek felülvizsgálatát. Így végül a parlament döntése alapján ez a nyomvonal kikerült a jogszabályokból.

Gulyás a Menedzsment Fórum érdeklődésére akkor elmondta, hogy előbb társadalmi vitára van szükség, azt követően lehet kijelölni a nyomvonalat. Kérdés, hogy erre az igényre miért csak most döbbent rá a politika: a nyomvonal terve elég régóta ismert, a társadalmi ellenállás kibontakozására volt elég idő.

Mindazonáltal a jelek szerint nem is lesz szükség a társadalmi egyeztetésre, a budai oldalon élők részéről legalábbis.

A kormány időközben ugyanis egy új nyomvonal mellett tette le a voksát,

amint arról először a g7 nevű portál beszámolt. Ennek lényege, hogy Esztergom felé épülne ki egy új szakasz, amellyel nem a klasszikus körgyűrű konpcepciója valósulna meg, hanem inkább zsákszerűen venné körbe a fővárost az elkerülő út.

Most ezt az információt erősítette meg Varga Mihály a közösségi oldalán. A pénzügyminiszter – aki egyben az érintett budapesti térség egyik országgyűlési képviselője – arról számolt be, hogy az M0-ás valóban elkerüli a budai részeket.

Mint írja január 18.-i bejegyzésében: “Az M0-s Pesthidegkutat érintő szakaszáról szóló több évtizedes vita zárulhat le a kormány decemberi döntése értelmében. Az elfogadott tervek szerint az M1-es és Esztergom között épül új autópálya, ily módon bezárulhat a budapesti körgyűrű, de nem az eddig tervezett, a fővároshoz közeli, környezetvédelmi területeket – a Paprikás-patakot, a Remete-szurdokot vagy a Budakeszi Vadasparkot – érintő nyomvonalon. Hasonlóan, mint a bécsi Ringnél, amely neve ellenére nem kör-, hanem zsákalakú, ilyen lesz a Budapestet elkerülő útvonal is.”

Vagyis véglegesnek tekinthető, hogy a Budán élők nem hallják majd a körgyűrű forgalmát, ellenben az Esztergom térségében lakóknak meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy a tehergépjárművek abban az irányban haladnak.

(mfor.hu)

Címkék: , , , , , , ,