Még több helyen meg fognak állni a gyorsított vonatok Esztergom felé?

17:03 | 2019 01. 14.

Kategóriák: Fő kiemelt, Közélet

Az ok prózai: Pilisvörösváron nem elég a P+R parkoló, a helyi személyvonatok pedig nem jutnak el a Nyugatiba. Az IHO cikke.

A hosszú évek alatt felújított és villamosított Budapest–Esztergom vasútvonalon 2017 decemberétől szállítanak utasokat villamos üzemű szerelvények. A Flirtök a Piliscsaba és Esztergom közötti szakasz elavult biztosítóberendezésének cseréje miatt akkor még csak Budapest és Piliscsaba között pendlizhettek, majd 2018 áprilisában már végig birtokba vehették a terepet. Habár a Flirtök sokkal jobb menettulajdonságokkal bírnak, mint az előd Desiro-motorvonatok, az első hetekben még a dízel szerelvényekre írt menetrend szerint haladtak a járatok. Májusban aztán jött a frissítés, aminek köszönhetően a hagyományos személyvonatoknál jóval kevesebb helyen megálló gyorsított vonatokkal már akár hatvankét perc alatt is el lehet jutni Esztergomból a Nyugati pályaudvarra – a felújítás előtt ehhez két perc híján másfél óra kellett.

Az új „kotta” azonban egy kellemetlen meglepetést is tartogatott: a „kirohanós”, helyi betétjáratok a Rákosrendező–Nyugati szakasz kapacitási korlátai miatt csak Piliscsaba és Angyalföld között közlekednek, a fejpályaudvart nem érintik. Azaz aki például a Piliscsaba szélén található Klotildligetről, vagy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karát kiszolgáló Pázmáneum megállóhelyről akar bejutni a Nyugatiba, annak vagy át kell szállnia a gyorsítottra Angyalföldön, vagy a BKV szolgáltatásait kell, hogy igénybe vegye.

Ennek eredményeként a pilisvörösvári vasútállomás P+R parkolóját bőven a kapacitási korlátai feletti autómennyiség árasztja el, mivel a parkolót a környező kisebb településekről érkezők, és a két pilisvörösvári megállóhely környékéről jövők is használják – írja a Vörösvári Hírek.

A parkoló kihasználtságáról a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. felmérést készíttetett, mely szerint az átlagos kihasználtság is száz százalék feletti, a 135,9 százalékos maximális kihasználtság pedig bő harmadával túllépi a tervezési limitet. A túlzsúfoltság miatt sok a szabálytalanul parkoló, akik miatt a Volánbusz járatai sem mindig tudnak megfordulni.

A helyzet megoldásának érdekében a NIF a P+R parkoló bővítését tervezi.

Az igazi megoldást viszont az jelentené, ha a gyorsított vonatok egy-egy kisebb megállót is kiszolgálnának. A menetrend-módosítás érdekében Pilisvörösvár polgármestere, Gromon István november végén levelet írt Csépke Andráshoz, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatójához, azt kérve, hogy a hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban közlekedő vonatok többsége minden megállóban megálljon és eljusson a Nyugati pályaudvarig. A MÁV-Start válasza szerint a vasútvonalon még folyamatban lévő építési munkák technológiai lehetőségei határozzák meg a jelenlegi menetrendet, a végleges menetrendi struktúra csak a munkálatok befejezése után fog kialakulni.

A MÁV az utasok visszajelzései alapján már többször is megvizsgáltatta a plusz megállások lehetőségét, azonban a menetrendek szerkesztését végző társaság szerint ez jelenleg nem lehetséges a Rákosrendező és a Nyugati közötti szakasz, valamint maga a pályaudvar korlátozott kapacitása miatt. A vasúttársaság szerint a jelenleg is zajló fejlesztések befejezésekor,

várhatóan idén tavasszal ismét felülvizsgálják majd a menetrendi struktúrát,

amit módosítani is fognak, ha azt a körülmények lehetővé teszik. A MÁV azt tervezi, hogy Szabadságliget és Vörösvárbánya megállókat is ki fogják szolgálni munkanapokon harmincpercenként az S72-es jelzésű, jelenleg még gyorsított személyvonatok.

A kialakult helyzet azonban némileg emlékeztet arra a sajátos jelenségre, hogy mióta Magyarországon 1991-ben elindultak az intercity-vonatok, számos kisebb város polgármestere azért lobbizott és lobbizik jelenleg is, hogy az adott városkát is kiszolgálja a magyar vasút prémium szolgáltatása.

(IHO)

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,