Mentáskert: termelői piac nyit Budakalászon

10:36 | 2021 05. 12.

Kategóriák: Közélet

Újabb termelői piaccal bővül a térség, mely május 13-án nyitja meg kapuit. Mostantól minden csütörtökön délután várja majd a vásárlókat a Mentáskert, Budakalász új gasztronómiai és közösségi tere a Kós Károly Művelődési Ház udvarán.

A Mentáskert civil kezdeményezésre indult, illetve a faluház munkatársainak régi vágya volt, hogy legyen egy olyan hely a városban, ahol helyi termelők megmutathatják portékáikat, a helyi lakók pedig megkóstolhatják, megvásárolhatják azokat. A szervezési feladatokat Lukácsovics Luca, Horváth Emese és Uttoné Ochodiniczki Vanda vállalta, a Kós Károly Művelődési Ház pedig örömmel fogadta a kezdeményezést: közösségi programokat, közös vacsorát, koncerteket is álmodtak hozzá, ám ezek egyelőre a járványügyi előírások miatt elmaradnak. Így is nagy az öröm és az izgalom a szervezők részéről, hogy a március 25-re tervezett nyitás végre megvalósulhat.

„A piac alapításának célja kettős: egyfelől az őstermelők, árusok bázisának kialakítását és megtartását szeretnék elérni, másfelől azt, hogy a piac, a piacozás, mint közösségépítő tér megjelenhessen Budakalász életében.”

Kulturális élet bástyája is lenne a piac – tánccsoportok bemutatói, koncertek, különböző workshopok, gyerekfoglalkozások várják a látogatókat, amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi” – mondja Lukácsovics Luca, a Mentáskert egyik megálmodója, szíve-lelke és motorja.

„Másik fontos cél a környezettudatosság erősítése. Hogy átadjuk: miért fontos tudni, mi van abban, amit megeszünk és az honnan származik. Lehet, hogy drágább, de miért jobb, az amit itt kaphatnak? Az összetevők, a származás, a beltartalmi érték és az egészségmegőrzés mind szerepet játszanak ebben” – teszi hozzá Horváth Emese. A szervezők szeretnék, hogy a piacon a csomagolásmentesség legyen az alap, amennyiben mégis szükség lenne csomagoló eszközökre, öko-poharakkal, papírtasakokkal, öko-szatyrokkal szeretnék megoldani. Az első piac napon az Egészségklub tagjai újrahasznosított textíliából készült zacskókkal támogatják a kezdeményezést.

A helyi termelők erősítése is a környezettudatosság jegyében fontos: a REL vagyis a rövid ellátási lánc jegyében őstermelőkkel, helyi termékekkel lehet itt találkozni, ez alól kivételt jelentenek azok a termékek, amelyeket a környéken nem lehet megtermelni, mint amilyen az olívaolaj vagy például a makói hagyma. Ám ezek árusítását is ős- vagy kistermelők beszerzési láncán keresztül oldják meg. A választékot natúrkozmetikumokat, illetve zero waste termékeket készítő árusok portékái is színesítik majd.

Fontos hangsúlyozni, hogy a piac non-profit, a szervezők ötletének teret adva a város szervezi, teret pedig a Faluház biztosít neki és főként lelkes önkéntesek működtetik. A befolyó támogatói összegekből, hozzájárulásokból a személyi költségeket – például a vásárok rendjét garantáló piacfelügyelő személyi költségét –, illetve a workshopok, foglalkozások eszközeinek költségeit szeretnék fedezni.

További érdekességek és információk a Mentáskert facebook-oldalán, a nyitó esemény Facebook-linkje pedig itt érhető el.

(budakalasz.hu)

Címkék: , , ,