Mit tegyek, ha kóbor kutyát találok a térségben?

12:36 | 2017 10. 26.

Kategóriák: Közélet

Délutáni séta közben vagy a munkahely felé vezető úton gyakran találkozhatunk a térségben kutyákkal, amelyek elkóboroltak gazdájuktól. Ma már a legtöbb esetben ilyenkor kattan a telefon vakuja, és kikerül a kolbászoló fényképe a Facebookra. De mit tehetünk még ezen túl értük?

A térségben két önkéntes kutyamentő szervezet is működik: A Pilis-Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesülete és az Ürömi Menhely. Ha bajba jutott négylábút találunk, vagy épp saját kedvencünk veszett el, akkor nekik mindenképpen érdemes jelezni, hiszen ők mindig nyitott szemmel járják a környéket.

Fontos tudni azonban, hogy a Pilis-Budai Kutyamentőknek nincs menhelyük, önkénteseik otthonukban fogadják be a gazdira váró ebeket. Mivel a tagok száma és ezzel együtt a befogadásra alkalmas hely is véges, így nem garantálhatják, hogy a frissen talált kutyákat azonnal át tudják venni.

Az egyesület éppen ezért hét hasznos tanácsot oszt meg az olvasókkal, amiből kiderül, mit tehetünk akkor, ha kóbor kutyát találunk:

1.Kérjük, vizsgáld át alaposan a kutyát, hátha találsz rajta valamilyen azonosítót (biléta, fülben vagy haskorcban tetoválás, nyakörv belsejébe írt telefonszám), amely alapján megtalálhatod az eredeti gazdát.

2. Vidd el a legközelebbi állatorvoshoz, nézesd meg, hogy nincs-e a kutyában mikrochip azonosító. (A microchip leolvasás ingyenes! A mikrochip nem tapintható, azt csak az állatorvos tudja leolvasni a mikrochip-leolvasó készülékkel!) Ha találnak mikrochipet, az állatorvos segít a gazda értesítésében, de a honlapunk “Mikrochip információk” rovatában is találsz erről tájékoztatót.

3. Nézd meg milyen kondícióban, lelki állapotban van a kutya: ez adhat támpontot arra, hogy mióta van az utcán, és vajon milyen eséllyel keresi valaki. Ha rossz kondícióban van, fél az emberektől, valószínűleg régóta kóborol, és messzire eljöhetett lakóhelyétől, vagy nem is keresi senki. Ezzel szemben, ha csillogó szemű és szőrű, kiegyensúlyozott kutyáról van szó, lehet, hogy a szomszéd kutyája.

4. Érdeklődj körbe a környéken, hátha csak elkóborolt állatról van szó. Amennyiben van lehetőséged plakátokat készíteni, mindig hasznos, ha azokat ezzel egy időben tudod rakni, hátha gyorsan jelentkezik érte régi vagy új gazdája. A plakáton a következő adatok szerepeljenek: a kutya leírása (szín, méret, kor, fajta, jellem); hol és mikor találtad; hol, kinél lehet jelentkezni miatta. Ha van lehetőséged fényképet készíteni és nyomtatni, akkor feltétlenül képpel hirdesd a kutyát.

5. A kutyát jelentsd be hozzánk is az “Elveszett-talált kutyák bejelentése” rovatban található űrlap kitöltésével. Ha képet is küldesz róla, azonnal fel tudjuk tenni a honlapunkra. Fontos! Az elveszett-talált bejelentőn csak a környékünkön talált/elveszett kutyákat tudja bejelenteni. (Budajenő, Budakalász Budaörs, Budakeszi, Csobánka, Dág, Dobogókő, Leányvár, Nagykovácsi, Óbuda, Páty, Perbál, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Piliscsév, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Pomáz, Remeteszőlős, Solymár, Tinnye, Tök, Telki, Úny, Üröm, Zsámbék, II.kerület, XII. kerület.

6. Ha nem a fenti területek valamelyikén találtad vagy vesztetted el a kutyát, akkor keresd fel azokat az online és Facebook-os “elveszett/talált” fórumokat, ahol rögzíteni tudod a kutya adatait, hogy a gazdi esetlegesen meg tudja találni. Hasznos, ha rádióban, újságban tudod hirdetni a kutyát.

7. Számtalan lehetőség áll rendelkezésedre az interneten keresztül az eredeti gazdát keresni, vagy ha az nem jelentkezik a kutyáért, akkor új gazdát találni neki.

Pilis-Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesülete

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,