Parlagfűmentesítési akciót indít az Agrárminisztérium

12:03 | 2019 07. 01.

Kategóriák: Közélet

Parlagfűmentesítési hetet hirdet az Agrárminisztérium július 1-7 között. A földtulajdonosok számára a parlagfű elleni védekezés egész évben fennálló kötelezettség, ennek a programnak a célja pedig a lakosság szemléletformálása, egy közös érdek népszerűsítése.


A parlagfű elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében, a közfoglalkoztatási programok keretében a Belügyminisztérium, az Agrárminisztériummal együttműködve kiemelten sikeres védekezési tevékenységet koordinál. Közfoglalkoztatás keretén belül önkormányzati területeken, valamint állami tulajdonban lévő területeken (vízügyi, erdészeti, közút, MÁV, ORFK, BVOP) valósul meg a parlagfű-mentesítési tevékenység. Az új típusú közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően a korábbi évekhez képest jelentősebb és az állampolgárok számára is kézzel foghatóbb eredményeket értünk el.

A 2019. évben futó közfoglalkoztatási programok keretében 5 parlagfű-mentesítési kaszálási ütemterv készült, melyek időpontjai:

  • június 3-7.,
  • július 1-5.,
  • július 29-augusztus 2.,
  • augusztus 26-30.,
  • szeptember 16-20.

Tekintettel a korábbi évek pozitív tapasztalataira az Agrárminisztérium július 1-7-ig Parlagfű-mentesítési hetet hirdet.

A hosszú távú eredmény érdekében az állampolgárok jogkövető magatartásának elősegítéséért továbbra is kiemelt hangsúlyt kell fektetni a szemléletformáló tevékenységekre, tájékoztató-, figyelemfelhívó kampányok szervezésére. “Szeretnénk egyre szélesebb körben mozgósítani annak érdekében, hogy a parlagfű elleni védekezés jelentőségét és lehetőségeit minél több ember megismerje, és ezzel aktívan vegyen részt a parlagfű elleni védekezésben” – áll sz Agrárminisztérium által kiadott közleményben. 

Ezúton szeretnénk felhívni minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy a parlagfű pollenszórásának és szaporodásának megakadályozása érdekében tartsa területét gyommentesen. Amennyiben nem tesz eleget a jogszabályban meghatározott parlagfű-mentesítési kötelezettségének, az illetékes hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, melynek mértéke 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet.

(AM Sajtóiroda)

Címkék: , , , , , , ,