Pest megyében igénylik a legtöbben a CSOK-ot

12:28 | 2018 03. 25.

Kategóriák: Közélet

Könnyebbé vált a CSOK-os támogatás igénylése március 15-től. A konstrukció népszerűségét jelzi, hogy az indulás óta 11,2 milliárd forint értékben folyósított támogatást a K&H. Az igénylések több mint negyede Budapestről és Pest megyéből érkezett, a harmadik helyen Bács-Kiskun megye áll, a legkevesebb kérelmet pedig Nógrád megyeiek adták be. A legtöbben még mindig használt lakás vásárlására kérik a támogatást.

Március 15-től egyszerűbben és gyorsabban lehet igényelni a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) segítségével elérhető támogatásokat. Az egyik fontos változás, hogy az igénylőknek nem kell minden szükséges igazolást beszerezniük, elég csak nyilatkozniuk arról, hogy jogosultak a támogatásokra. A K&H szerint a könnyítés vonzóbbá teszi a rendszert.

Pest megyében a legnépszerűbb a CSOK

A K&H a CSOK-szabályok változása apropóján készített friss összeállításából kiderül, hogy 2016 eleje óta több mint 4500 igénylő kapott támogatást a CSOK keretében, egy-egy érintett átlagosan 2,43 millió forinthoz jutott. A bank statisztikái szerint a darabszámok alapján 10-ből 6 igénylés használtlakás-vásárlásra szól, az összegek alapján pedig a lakás- és házépítés viszi a prímet 50 százalékos aránnyal.

Az országon belül a budapestiek és a Pest megyeiek a legaktívabbak a CSOK szempontjából: a darabszámok alapján az igénylések 14-14 százaléka érkezett ezekből a térségekből és a támogatási összeg szerint is a főváros és Pest megye áll az élen. Utánuk következik Bács-Kiskun, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahonnan az igénylések 7, 6 és 5 százaléka érkezett. A legkevesebb CSOK-igénylés Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyéből futott be: utóbbi megyék aránya 3, 2 és 1 százalékos.

Pörög a lakáshitelezés

A K&H szerint a CSOK-os támogatások is hozzájárultak ahhoz, hogy az utóbbi két évben élénküljön a magyarországi jelzáloghitelezés. A K&H egyébként tavaly összesen 104 milliárd forint értékben folyósított jelzáloghitelt lakossági ügyfeleinek, ami 32 százalékos emelkedésnek felel meg. Ennek eredményeként 2016 vége óta a K&H Csoport részesedése a lakossági jelzáloghitel-piacon 14,7 százalékra nőtt.

(piacesprofit.hu)

Címkék: , ,