Pilisszántó, Vörösvár és Csobánka is tiltakozik a Pilisen átvezető óriási távvezeték ellen

21:23 | 2017 10. 01.

Kategóriák: Közélet

Három térségi település is tiltakozását fejezte ki a tervezett, Pilisen átvezető 400 kV-os távvezeték ellen. Pilisszántó mellett Pilisvörösvár és Csobánka önkormányzata is félti a pilisi tájat a hatalmas oszlopoktól.

Pilisszántó, Pilisvörösvár és Csobánka önkormányzata egymással egyeztetve, közösen tett észrevételt a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Terve (BATrT) és az Országos Területrendezési Terv (OTrT) felülvizsgálatának véleményezése során a tervezett 400 kV-os távvezeték Pilisből való eltávolítása érdekében.

Mindez Pilisszántó hivatalos honlapján olvasható, ahol az észrevétel alábbi szövege is megjelent:

“A 400 kV-os átviteli hálózati távvezeték (tervezen) nevű nyomvonaljelöléssel nem értünk egyet. A nyomvonal Pilisszántó táji szempontból egyik értékes részét érinti, és olyan kertes mezőgazdasági övezeten vezet keresztül, ahol az utóbbi évtizedben egyre több bejelentett lakos is él. A BATrT Szerkezeti tervén ábrázolt vonal kisebb mértékű elmozdításának lehetőségét Pilisszántó és a szomszédos települések (Pilisvörösvár és Csobánka) érdekei, igényei alapján is megvizsgáltuk, és megállapítottuk, hogy az esetleges elmozdítással kapcsolatos ellentétes igények fogalmazódtak meg. A térségen áthaladó légvezeték bármilyen kisebb pontosítással kijelölt nyomvanala is sérti valamelyik település érdekeit. Ugyanakkor a helyi érdekektől elszakadva, a környező pilisi táj egészét tekintve tájromboló hatásúnak tartjuk a hatalmas tartóoszolpokra telepítendő nagyfeszültségű légvezeték látványát ezen a helyen. A Göd és Bicske között áthaladó vezetékkel kapcsolatban tudomásunk szerint a pilisi térséget teljesen elkerülő változat is lehetséges.

Fentiek alapján kérjük a 400 kV-os átviteli hálózati távvezetéket térségi értelemben elmozdítani a Pilis közeléből!”

Eszerint tehát a három térségi település azt szeretné, ha a kisebb nyomvonal-módosítások helyett teljesen más területen haladna keresztül a távvezeték.

(pilisszanto.hu)

Címkék: , , , , , ,