Pilisvörösvári Fidesz: A Búcsú térre nem szabad megépíteni a sportcsarnokot

08:43 | 2017 05. 23.

Kategóriák: Közélet, Sport

Pilisvörösváron továbbra is központi téma a Búcsú térre tervezett sportcsarnok ugye, amiért szerdán a Tegyünk Együtt Vörösvárért Egyesület 19 órától flashmobot is tart. Az ügyben a helyi Fidesz pedig újabb közleményt adott ki, amely alább olvasható.

 

 
Üzemcsarnok a Búcsú téren
 
Most, hogy elkezdődött a tavaszi-nyári záporesős, zivataros időszak, és az éghajlatváltozás következtében a jövőben egyre szélsőségesebb özönvizekre kell számítanunk, még nyilvánvalóbb, hogy a Búcsú térre nem szabad megépíteni a sportcsarnokot.
 
A tervekben a kb. 10 m magas , üzemcsarnokszerű, igénytelen, könnyűszerkezetes építmény öltözőhelyiségei félig a talajszint alá süllyesztettek. Az üzemeltetés során esős időszakban akár olajszennyeződés is felléphet, mivel a csapadékvíz elvezetés egy olajleválasztó műtárgyba csatlakozik, ahol az olaj és a csapadékvíz szétválasztásra kerül. Annak ismeretében, hogy a környék csapadékvíz elvezetése mennyire nem megoldott, hogy egy nagyobb zápor esetén a Búcsú tér tóvá változik, (mint ahogyan régen az is volt) ez egyáltalán nem megnyugtató. A tervezési munkák során előírt talajmechanikai vizsgálatok bizonyára nem terjednek ki a felszín alatti vízmozgásokra (lásd a megszüntetett Szt. János tó). Vajon tisztában vannak ezzel az alföldi tervezőiroda építészei?
Hasonlóan a vasúti aluljáró esetéhez, ahol nem vették figyelembe a környékbeli vízereket és korszerű anyagok ide, modern szigeteléstechnika oda, „Azért a víz az úr”. Az aluljáró falaiból szivárog a víz, szinte egész évben vízátfolyásokat okozva. 
 
Meg kell említeni a vészhelyzet esetén történő kiürítést is. A műszaki leírás szerint lehet, hogy biztosítható max. 500 fő eltávolítása az épületből az előírt (3, 5 perc) idő alatt, azonban a helyszínről a szűk telken összezsúfolódott járművek és emberek a szűk utcákon át (Dózsa György és Fürdő utcák) már nem tudnak ütemesen távozni. 
 
Nem utolsó szempont az üzemeltetés kérdése. A felmerülő költségek (fűtés, világítás, meleg –hideg víz, csatorna, takarítás stb.) továbbra is az önkormányzatot terhelnék a civil szervezetek támogatási keretéből (a mi adóforintjainkból) mint eddig, hiszen az iskolafenntartó KLIK-et ez ügyben senki nem kereste meg, egyébként pedig alapelvként nem támogat a TAO keretében megvalósított sportcélú intézményben történő vonulásos testnevelési órákat ennek különböző hátrányai miatt. Ezzel megdőlt a környező iskolák tornaterem igényére való tetszetős hivatkozási alap, amely annak a leplezésére szolgál, hogy az önkormányzat a számára látszólag legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldást választva adta át a Búcsú teret sportcsarnok építés céljára ahelyett, hogy lépéseket tett volna a már több, mint 10 éve a tulajdonában álló körülbelül 32 000 négyzetméteres focipálya mögötti terület sportcélú hasznosítására (sportcsarnok, uszoda stb.) 
Ez pedig a városvezetés felelőssége, bárhogyan is próbálja azt hárítani a nettó 500 millió forintos beruházással kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségével együtt.
 
Szirmayné Schirling Zsuzsa – FIDESZ
Pilisvörösvár, 2017. május 19.
 
(Varkapu.info)
Címkék: , , , , , ,