Solymár zöld utat adott az M0 autóút megépítésének

08:18 | 2017 10. 26.

Kategóriák: Közélet

Solymár képviselő-testülete szerdán határozatot hozott, hogy kész hozzáigazítani a szabályozási tervét az M0 autóút nyomvonalához, így a település jegyzője már kiadhatja az M0 autóút 11-es út és 10-es út közötti szakaszának építéséhez szükséges szakhatósági hozzájárulást. A NIF Zrt. a beruházáshoz kapcsolódva közlekedésbiztonsági fejlesztéseket végez majd a település útjain.

Szente Kálmán polgármester a képviselő-testületi ülésen elmondta, hogy a keddi hírekre reagálva az internetezők kígyót-békát kiabáltak a jegyzőre, pedig ő nem tehetett mást, nem nyilatkozhatta azt, hogy a NIF Zrt. elképzelései megfelelnek a solymári szabályozási tervnek. A jegyző a szakhatósági jóváhagyást csak abban az esetben adhatja ki, ha a képviselők a módosításhoz hozzájárulásukat adják. Ez szerda este végül 9 igen, 1 nem szavazattal meg is történt.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a vasútfelújítás idején nagyon jól együtt tudtak dolgozni a NIF Zrt. szakembereivel, az M0 autóút kapcsán ugyanakkor “olyan személy nem jött hozzánk tárgyalni, akinek bármilyen döntési felhatalmazása lett volna”.

Szente Kálmán a testületi ülésen kiemelte: a határozatjavaslat elfogadása még nem jelenti azt, hogy azonnal megindul az M0 autóút 11-es út és 10-es út közötti szakaszának építése, mert vannak még ellenérdekelt felek, ám ha megszületik a másodfokú határozat, akkor azt már csak bíróság előtt lehet megtámadni, amit gyorsított eljárásban fognak tárgyalni.

Közlekedésbiztonsági beruházások Solymár útjain

Az elfogadott határozat egy fontos részt is tartalmaz, méghozzá azt, hogy a NIF Zrt. közlekedésbiztonsági beruházásokat vállal Solymáron. Amennyiben azonban a konkrét fejlesztések közül bármelyik más forrásból megvalósulna – például a körforgalom a temető közelében -, akkor ugyanazon értékben más munkát végeznének el. Ez lehetne a járdaépítés a Rózsika utcában, de az állami közút pályateste is rossz állapotban van, így akár azt is fel lehetne újítani. Hangsúlyozta, hogy ezek a kért fejlesztések mind állami tulajdonú és állami kezelésű utakon fognak lezajlani. Ez különösen fontos lenne, hiszen már most is jelentősen megnőtt a forgalom Solymár főútján, a pilisvörösvári dugók miatt ezt Pilisszentiván is érzi, hiszen sokan ebbe az irányba kerülik ki a járási központot.

A határozat szerint ezeket a közlekedésbiztonsági beruházásokat az autóút műszaki átadásáig kellene elvégeznie a NIF Zrt.-nek.

(Gribek Dániel – Varkapu.info)

Címkék: , , , , , , , , , ,