Tantermek, tornatermek, sportpályák újulnak meg Dorogon

10:40 | 2017 11. 25.

Kategóriák: Közélet

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében Komárom-Esztergom megyében mintegy tízmilliárd forintnyi fejlesztési forrást nyertek el mostanáig a pályázók – mondta el oroszlányi sajtótájékoztatóján Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Az EFOP a humánterületet érintő összes fejlesztést összefogja: ide tartoznak az egészségügyi, oktatási, család- és ifjúságpolitikai, valamint a szociális és felzárkózási fejlesztések, a kulturális intézményeket vagy a sportot támogató programok – fogalmazott Schanda Tamás.

Mint mondta, a tudásalapú társadalom megszilárdításához nélkülözhetetlen egy korszerű, fejlett infrastrukturális háttér kialakítása. Komárom-Esztergom megyében 22 köznevelési intézmény újul meg EFOP forrásból. Hozzátette: ezzel több mint 7600 megyei tanuló oktatását segítjük modern infrastrukturális iskolai környezet kialakításával.

Többek között Dorogon, Nyergesújfaluban, Komáromban és Bokodon, valamint Oroszlányban is tantermek, szertárak, tornatermek, sportpályák újulnak meg. Ezeken kívül számos iskolában elvégzik az intézmények akadálymentesítését, valamint a fűtés korszerűsítését.

Schanda Tamás arról is beszélt, hogy a megyében élő hátrányos helyzetű fiatalok igényeit is figyelembe véve az EFOP-ból támogatást nyert el az Esztergom-kertvárosi tanoda. A programban hatékony segítséget kapnak a gyermekek tanulási problémáik leküzdéséhez és képességeik fejlesztéséhez.

A társadalmi szerepvállalás erősítését, a közösségek fejlesztését két felhívás keretében is támogatjuk – mondta az államtitkár. A megyében nyertes 18 szervezet elsősorban a fiatalok, a családok és az idősek kis közösségeit építi, társadalmi, gazdasági aktivitásukat és közéleti szerepvállalásukat mozdítja elő. A kedvezményezettek szolgáltatásaikkal több ezer embert érnek el Komárom-Esztergom megyében.

Az egészségügyi fejlesztések is kiemelt helyen szerepelnek az EFOP-ban. A betegbiztonság növelését célzó infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg a tatabányai Szent Borbála Kórházban, a kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórházban, valamint az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban.

Schanda Tamás emlékeztetett arra, hogy a kormány az EFOP rendelkezésre álló fejlesztési keretét 2017. március végéig meghirdette, ez közel 150 pályázati felhívást jelent. A beérkező pályázatok elbírálását követően a célunk, hogy a forrásokat minél előbb felhasználhassák a kedvezményezettek, így a fejlesztések is hamarabb érjék el a lakosságot – fogalmazott az államtitkár.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón kiemelte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programon felül, a többi európai uniós operatív program és a hazai költségvetés forrásait is hozzászámítva soha nem látott iskolafejlesztési program valósul meg Komárom-Esztergom megyében.

Hozzátette: az európai uniós források a térség fejlődéséhez, a megye versenyképességének javításához jelentős mértékben járulnak hozzá.

(EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság)

Címkék: , , ,