Tiszta falu. Boldog falu. – Mozgalom szerveződik Pilisszentivánon

13:48 | 2018 06. 25.

Kategóriák: Közélet

A hagyományokhoz híven idén is megrendezték a Napforduló Fesztivált Pilisszentivánon, amely során minden generáció remek kikapcsolódási lehetőségek közül válogathatott. A megszokott programok mellett, mint a csillagászati est, a máglyagyújtás vagy éppen a futóverseny, meglepetésben is részesültek a falu lakói. A rendezvény utolsó napján ugyanis Poppréné Révay Gyöngyi, a település polgármestere egy kialakulóban lévő, friss mozgalom, lakossági együttműködés részleteit leplezte le. 

A szimbólum, mint a mag, szétszórva a faluban

Szeretném Önöket meghívni egy közös együttműködésre – vezette fel a témát beszédében Poppréné Révay Gyöngyi. Mint kiderült, egy olyan kezdeményezés részleteiről hallhatnak az összegyűltek, amelybe a legkisebbeket, az általános iskolás gyerekeket pár napja már beavatták. Az évzáró ünnepségen ugyanis a bizonyítvány mellé minden diák egy különleges szimbólummal ellátott kitűzőtt kapott az inggallérjába. Ez a logó nemcsak a rendezvény résztvevőiről és a polgármester blézeréről köszöntött vissza, hanem a színpadon is kiemelt helyet kapott egy molinó formájában.

Poppréné Révay Gyöngyi, Pilisszentiván polgármestere

Tiszta falu. Boldog falu.

Tiszta falu. Boldog falu. – állt a felirat a hirdetővásznon. Úgy gondolom, hogy Pilisszentivánra mindig is jellemző volt a precíz, pedáns környezetgondozás. Ezt az őseink csodálatosan csinálták: minden pénteken rendbe tették a portájukat, a házuk előtti területet, összesöpörték az utcát és a hétvégére rendezett, tiszta környezet fogadta az embereket, az ide látogatóka – hallható volt a polgármesteri beszédben. A városvezetés a születendő mozgalom segítségével szeretné ezt a hagyományt feléleszteni, amit természetesen csak a település lakóinak segítségével lehet véghezvinni:

Mindenki a maga kicsi területén megtalálhatja azt a lehetőséget, hogy hogyan tudjuk megőrizni, és még szebbé, tisztábbá, rendezettebbé tenni Pilisszentivánt. Ebben szükségünk van Önökre, a legkisebbektől a legnagyobbakig, hiszen csak együtt tudjuk elérni, hogy úgy érezhessük a faluban, hogy egy boldog, tiszta, rendezett környezetben élünk!

A California Special zenekar is a kezdeményezés logója előtt játszott

A cél nem a tiltás, sokkal inkább az összefogás

Pilisszentivánon már tapasztalhattuk, hogy a közösséget érintő felhívásokban a tiltás helyett inkább a megoldásra irányul a figyelem. Nincs ez másképp a Tiszta falu. Boldog falu. kezdeményezéssel sem: Nagyon sok feladattal fog a kezdeményezés járni, de úgy gondolom, ha ezt mindenki csak egy kicsit is a magáénak érzi, akkor hamarosan valóban egy boldog falut fog megteremteni. Természetesen ezzel nem tiltani akartunk. Ezért nem is azt írtuk ki, hogy ne szemetelj, helyette inkább egy pozitív üzenetet szeretnénk átadni Önöknek, amit mindenki boldogan a magáénak érezhet.

Peller Jazzband a Napforduló Fesztiválon háttérben a Tiszta falu. Boldog falu. molinó

A rendezett porták is viselhetik a szimbólumot

A Mélykúti Andrea (Nagycsaládosok Egyesülete) által tervezett logó a közeljövőben molinó formájában a település több pontjáról is visszaköszön majd, így az iskolák és az óvodák falain is helyet kap, de a falu rendezvényein is látható lesz. Mindezek mellett, azok a portatulajdonosok, akik valóban szép, tiszta környezettel járulnak hozzá a rendezett településképhez, igényelhetik, hogy a házon, vagy épp a kertben is megjelenjen a kezdeményezés felirata. 

Az együttműködésről további részleteket a Szentiváni Újságban és a hamarosan megjelenő Pilisi Len – Zöld Újságban olvashatnak!

(Gribek Tímea, Varkapu.info)

 

Címkék: , , ,