Vitás településfejlesztés – Forrnak az indulatok Pilisborosjenőn

17:15 | 2017 03. 28.

Kategóriák: Közélet

Nemcsak a pilisszántói transzformátor állomás okoz konfliktust a térségünkben. Néhány hete Pilisborosjenőn is komoly viták alakultak ki a Helyi Építési Szabályzat módosításával kapcsolatban, amely ellen a helyi civilek aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

Az ügy hetek óta kiemelt téma a lakosság körében, hiszen véleményük szerint a megkérdezésük nélkül terveznek komoly változtatásokat a településen. Veszélyben érzik az egri vár és a Teve-szikla környékét, de a Malomdűlőt érintő településrész kapcsán sem értenek egyet a tervekkel. Küller János polgármester azonban csak egy tervezet tervezetéről beszélt a Varkapu.info-nak, amit meg szeretne beszélni a lakosokkal is.

 

Az egri vár borosjenői védői

 
A témában helyi lakosok aláírásgyűjtést hirdettek, az erre a célra létrehozott 2097.hu oldal szerint a tiltakozók úgy érzik, hogy a Helyi Építési Szabályzat módosításával „Pilisborosjenő természeti környezetét gyökeresen átalakító változtatások készülődnek, amelyek legfőbb kedvezményezettje egyetlen ember: a falut több milliárd forintra perlő személy”.
 
A tiltakozók sérelmezik, hogy „a falu egyik fő vonzerejét jelentő egri vár völgyében, a „majorság” területén tucatnyi 600 négyzetméteres luxustanya építését lehetővé tévő tervek születtek, illetve a Kálvária melletti erdős területet (átminősítéssel) szintén ehhez a „villanegyedhez” csatolnák”.
 
Szintén a számukra nem tetsző tervek között említik, hogy a murvabányában fesztiválközpontot terveznek, a Teve-szikla feletti – jelenleg nemzeti parki – terület pedig szintén beépíthetővé válik.
 
Emellett „a Malomdűlőn olyan szabályozás készül, amely a megengedett építménymagasság és a beépítési százalék növekedésével milliárdos vagyonnövekményt biztosít az itteni tulajdonos(ok) számára, és nem mellesleg a falu lakosságszámának megduplázódását jelentheti. A vagyonnövekményből a falu nem részesedik, a lakosság növekedésének terheit (pl. közintézmények kialakítása) mi viseljük, sőt a jelenlegi tervek szerint a Malomdűlő közművesítése is az önkormányzat tehervállalása mellett valósulna meg”.
 

Egyetlen kedvezményezett?

 
A tiltakozók mindezek mellett leginkább azt sérelmezik, hogy a tervezett változások a megkérdezésük nélkül születnek meg. A helyi lakosok egy része azt szeretné, ha a jelenleg érvényes Helyi Építési Szabályzat nem módosulna, az véleményük szerint jelen formájában is lehetővé teszi a falu fejlődését, a szelíd turizmus erősítését. A Varkapu.info-nak az egyik tiltakozó elmondta, hogy szerintük csak a jogharmonizációt kellene elvégezni, aminek részei az M0-ás építéséhez köthető változások. Mindezek után egy olyan településfejlesztési stratégiát szeretnének, amely párbeszéden alapul.
 
A Varkapu.info-nak nyilatkozó helyi lakos ugyanakkor azt is hozzátette, hogy azt szeretnék, ha megszűnne az az abszurd helyzet, hogy „a falut polgáronként nagyságrendileg 1 millió forintra perlő személynek milliárdos ajándékokat adjanak, ráadásul ő diktáljon a településfejlesztési koncepció elkészítésekor”.
 

A tervezet tervezete

 
A Varkapu.info az ügyben megkereste Küller Jánost, aki portálunknak elmondta, hogy az említett dokumentum mindössze egy vitaanyag, amit az ellenzéki képviselők szellőztettek meg. Pilisborosjenő polgármestere hozzátette, hogy csak egy “tervezet tervezetéről” van szó, amit még a képviselő-testület tárgyal, módosít, és formál. Az elfogadása után társadalmi vita, lakossági egyeztetés kezdődik a témában, és csak ezútán változik meg a Helyi Építési Szabályzat.
 
„Csütörtökön lesz képviselő-testületi ülés, többek között ez a téma is szerepel a napirendek között, de elfogadásra nem kell számítani. Kértem az összes képviselőt, hogy alakítsuk, formáljuk ezt a koncepciót, ami jelenleg is zajlik. Tehát csütörtökön még lesznek finomítások. Természetesen vannak jogszabályi kötelezettségek, és már megkötött szerződések, amiket figyelembe kell venni. Előbbire példa az M0-ás, utóbbihoz tartozik a Malomdűlő területe” – fogalmazott portálunknak a polgármester.

A turizmust fejlesztenék

 
Mint mondta, két kiemelt része van a “tervezet tervezetének”, amit a lakosok kifogásolnak. Az egyik az egri vár és annak környéke, ahol azonban éppen ugyanazt szeretnék elérni a felek. Küller János szerint ugyanis a jelenleg érvényben levő szabályzat jelentős beépítési lehetőséget nyújt a területen, amit a település vezetősége csökkenteni szeretni. „Az a probléma, hogy a civil szerveződés nincsen tisztában az alapokkal. Jelen pillanatban ugyanis az említett terület beépíthető, ezt szeretnénk megakadályozni. Ennyire persze nem egyszerű a kérdés, mert ott van a majorsági rész, ahol mezőgazdasági tevékenység folyik, és az ő érdekeiket is figyelembe kell venni” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette; az elképzelése szerint, ha a völgyből kiszorítanak minden építési lehetőséget, akkor a falu irányában lehetne terjeszkedni.
 
Mint azt a Varkapu.info megtudta, a tervezetben szerepel egy turisztikai kiinduló bázis létrehozása is, ami a Teve-szikla feletti út mellett épülhetne fel. A polgármester parkolót és vendéglátó egységet képzelt el erre a részre, a szemben lévő murvabányát pedig szabadtéri színpaddá, fesztiválhelyszínné alakítanák. Amennyiben azonban a település lakói szerint ez felesleges, értelmetlen lenne, akkor vissza fog lépni, és nem erőlteti majd a fejlesztést. “Borosjenőn mindenki a turizmus előnyeit hangsúlyozza, ezért szeretnénk fejleszteni ezt a területet. Azt viszont nem értem, hogy miközben az egyik oldalon azt szeretnénk, hogy minden legyen, épüljön, szépüljön a település, aközben ne változtassunk semmit” – fogalmazott Küller János, majd hozzátette; fontosnak tartja a párbeszédet. „Ezeket mind meg kell beszélni, lényeges, hogy a falu maga döntsön a jövőjéről, erre pedig lehetőséget is fogunk adni”.
 

Báb vagy kompromusszumkész polgármester?

 
Küller János a Varkapu.info kérdésére reagált azokra a felvetésekre is, miszerint a tervezetet a Malom dűlői területek tulajdonosának hatására, pontosabban nyomására készítette el. A polgármester ezt tagadta, hozzátéve, hogy kompromisszumra törekszik az ügyben. „Az a célom, hogy egy olyan megállapodás szülessen, ami mindkét félnek megfelelő. Számomra fontos, hogy a most éppen szünetelő, több milliárdos pernek semmilyen alapja ne legyen. 2002 óta tartó harc ez az említett ingatlantulajdonossal, illetve azokkal, akik őt bízták meg a terület fejlesztésével kapcsolatos ügyek intézésével. Az, hogy ki hogyan fütyül, és ki miként táncol, mindenkinek a megítélésén múlik. Nekem polgármesterként az is a dolgom, a tulajdonosi körökkel folyamatosan egyeztessek. Ha nekik van ésszerű, elfogadható javaslatuk, akkor azt megpróbálom megérteni, és a megegyezés irányába lépéseket teszek” – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette, hogy születése óta Pilisborosjenőn él, így soha nem tenné tönkre a falut.
 
„A tervezet tervezetében szereplő elképzelés egy lehetséges egyezség, aminél sokkal rosszabbak is születtek már az ügyben. Ettől függetlenül továbbra is hangsúlyozom, hogy bármilyen hivatalos elfogadás előtt a témát megbeszéljük majd a lakossággal”.
 
Küller János a Varkapu.info-nak elmondta azt is, hogy a napokban közzétett egy írást a település honlapján, amelyben több kérdésre, felvetésre is reagál, a kommunikációt pedig folytatni szeretné ebben a formában is. Tervei szerint egy-egy témát kiragadva leírja majd céljait, észrevételeit, hiszen úgy látja, hogy a hivatalos dokumentumok annyira hosszúak, hogy azt a lakosság nagy része nem olvassa el. Részekre bontva azonban emészthetőbb lesz a téma.
 
A Helyi Építési Szabályzat tehát a következő néhány hétben még biztosan nem fog változni, a tervek szerint kikérik majd a lakosság véleményét is az ügyben. Előbb azonban egy vitaanyagot fogadnak majd el a borosjenői képviselők, amit a helyi lakosok a jövőben véleményezhetnek.
 
(Gribek Dániel – Varkapu.info)
Címkék: , , , ,