Únyról gúny nélkül (+Képek, videó)

Únyról gúny nélkül (+Képek, videó)

A Komárom-Esztergom megyei Úny község kulturális és idegenforgalmi szempontból egyaránt érdekes, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy igazán megér egy cikket, mellyel igyekszünk kedvet teremteni egy kellemes családi kiránduláshoz.


Akkor és most

"Uny, Esztergom m. magyar falu, a Pest vmegyei határhoz közel, Esztergomtól dél-nyugotra 2 mfoldnyire, 333 kath., 275 ref., 100 zsidó lak. Kath. és ref. templomok. Synagóga. Határa dombos, földei meglehetősek, s kár hogy a vízmosások rongálják; bora, legelője, fája elég." Ez áll egy 1851-es keltezésű feljegyzésben, mely rögtön kilenc dologra enged következtetni: a földrajzi fekvésre, a tájra, a lakosság számára és vallási összetételére, a templomok és imaházak számára, végül pedig a bor-, telki- és faállományra. Vizsgáljunk meg néhány ilyen és ehhez hasonló tényezőt.

Ha az iménti mondat alapján megnézzük a település régi és mai adatait, akkor észrevehetünk néhány változást. Az egyébként 820 éves (1193-2013) múltra visszatekintő Úny most is a régi fővárosunkról elnevezett megyében, Komárom-Esztergom megyében található Pest megye határától nem messze. Esztergomtól 19, Dorogtól 11, Budapesttől pedig 35 kilométerre fekszik.

És most nézzük mi az, ami új. A táj jellegéről annyit, hogy az elmúlt negyven-egynéhány évben lényegesen nőtt a szántó művelés alá vont terület a legelők kárára. Két évvel ezelőtt 688-an laktak itt, ami nagyjából megegyezik a feljegyzésben leírtakkal. Ma is ugyanúgy három egyház szertartási épületét találjuk itt, a zsinagóga viszont megszűnt, hiányában az Arany Rózsakereszt Szellemi Iskolája nevű keresztény közösség temploma és konferenciahelye (Úny, Újtelep) jöhet még szóba.

Az 1794-ben, késő barokk stílusban épített református templom (Bercsényi Miklós út) mára műemléki védelmet élvez. Kifejezetten szép látványt nyújt, de ezt az alábbi képek is bizonyítják.


Egyéb nevezetességek

Senkit ne tévesszen meg a csekély lélekszám, hiszen van még itt látnivaló bőven!

A Deák Ferenc utca 17. szám alatt működik a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) múzeuma, ahol egy ásvány-, őslény-, barlangász- és természetfotó kiállítás nézhető meg. A tárlatban ősnövények és ősállatok maradványai (többek között egy 28 millió éves mocsári ciprus darabjai), magyarországi és külföldi lelőhelyekről származó ásványok, barlangász felszerelések és a témával kapcsolatos kiadványok kaptak helyet, a vitrinek fölötti falakon pedig a Kárpátokban, a Kárpát-medencében, az Alpokban és különböző egzotikus tájakon készült képek láthatók. Mindez az összes lakott földrészről vonzott már látogatókat (például: Egyesült Államok, Colorado állam).

 

Szegfűkalcit Pilisjászfaluról:
Szintén említésre méltó a 2009-ben elhunyt özvegy Kreitner Béláné Miskey Ilona Csigavár nevű műve (Béke utca 8.), ami nem más, mint a Halászbástya csigaházakból összerakott kicsinyített mása. 3,8 méter hosszú, 1,2 méter széles és 1,6 méter magas.

A Keszthelyen kiállított Csigaparlament ugyancsak Miskey Ilona nevéhez fűződik.

A természet lágy ölén

Az erdei sétára vágyók bátran ellátogathatnak a Tabány (a Barát-hegy északi oldala, vagyis az a lejtő, amelyiken a Deák Ferenc utca van) felett és a Rezső-hegyen lévő feketefenyő erdőkbe, valamint a Páskomban és a Rezső-hegyen található erdősztyeppes ligetbe (árvalányhajas sziklagyep, perje félék). "A patakvölgyek mélyebb részét nádas borítja, és fűzfabokrok kísérik."

Útirány a Rezső-hegyhez: Nem önálló hegy, hanem a régi lakók által "Barát-hegy"-nek hívott domb nyugati, délnyugati oldala. Az odaérkezéshez el kell menni Máriahalom irányába a falu széléig (régebben Sallai Imre út, most Fenyves út), és Úny felől az utolsó ház után (lovas tanya után) bal oldalon egy földút az egykori kőbánya (ami a Rezső-hegyen volt) felé vezet. Körülbelül 350-400 méter után ismét a bal oldali földúton érdemes folytatni az utat, ami fölvezet a Westel toronyig (délkeleti irányban nagyjából eddig terjed a hegyoldal).

Szeretettel ajánljuk Únyt mindazoknak, akik egy értékekkel teli falucskára kíváncsiak itt, a Gerecse hegység ölelésében.

Megközelítés

Esztergom felől:
 

  • Busszal: a végállomásról induló helyközi (elővárosi) járattal.
  • Gépkocsival: a 111-es úton Dorogig, ezután a 1106 jelű úton (Csolnokon, Dágon keresztül) egészen Únyig.


A főváros felől:
 

  • Busszal: az Árpád-hídtól közlekedő helyközi (elővárosi) járattal.
  • Gépkocsival: a 10-es úton Piliscsabáig, majd déli irányban Tinnyéig, végül északnyugatra egészen Únyig.


Térkép:Nagyobb térképre váltás

Linkajánló
 


(Szöveg: Uny.hu, Lectorium.hu nyomán Varkapu.info. Képek: Uny.hu, Idokep.hu, Muemlekem.hu, Csigavar.eoldal.hu. Videó: Youtube)

Kapcsolódó cikkek:
Megszűnt a Dág-Úny Körjegyzőség
Úny: nem bíznak a svéd receptben

view counter
view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

Cégtár

Fiat márkaszerviz Pilisszentivánon. A cég egyik fő tevékenysége a gumiabroncs és felni kereskedés.

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel