Éjféli mise Pilisvörösváron

13:29 | 2013 12. 26.

Kategóriák: Egyéb

2013. december 24., késő este, Pilisvörösvár, Templom tér, Nagytemplom. Csendes hívek, különleges díszek, kórus, orgonaszó. Így is lehet ünnepelni.

2013. december 24., késő este, Pilisvörösvár, Templom tér, Nagytemplom. Csendes hívek, különleges díszek, kórus, orgonaszó. Így is lehet ünnepelni.

Ez az éjjel más, mint a többi, három okból is. Mert egyszer rég ekkor jött világra az a kisded, aki azóta minden évfordulón megszületik a hithű keresztények szívében. Mert az említett szertartás kivételesen még az ifjakat is vonzza, míg egy átlagos misén sajnos alig néhányan jelennek meg. Mert ez a lelkes, szilárd erkölcsű gyülekezet ahelyett, hogy otthon aludna, elindul, hogy találkozzon az égiekkel. Álmosak, mikor kilépnek házaikból és álmosak, mikor hazaérkeznek, de ébren tartja őket a szeretet, mely eszméjük alapja.

Városkánkban nagy hagyománya van a szenteste tartandó éjféli szentmisének: már elődeim is évről évre idejártak – tudtam meg szeretteim történeteiből. Nem volt ez másképp idén sem. Teltház volt, de mindig így van ez.

Fél 12-től a a mise kezdetéig, majd a mise alatt is a Nagyboldogasszony Kórus énekelt a jelenlévőknek szívhez szóló, vallási témájú dalokat (pl. Mennyből az angyal, Dona nobis pacem, Csendes éj / Stille Nacht).

A mise végén Balla Sándor plébános megjegyezte, hogy karácsonykor fordítsunk minél több időt egymásra és a pihenésre, tegyük félre a munkát, ha lehet. Odakint, a templom bejárata előtt az egyházközség fiataljai süteményt, forralt bort és teát osztogattak, hogy így tegyék még örömtelibbé az eseményt és az ünnepet egyaránt.

(Párkányi Gergely – Varkapu.info)

Kapcsolódó cikkek:
Köszönjük ezt az adventi koncertet! – Szentegyházi Gyermekfilharmónia Pátyon