A Pilis fiai – Bemutatták Radványi Béla legújabb könyvét (+Képek)

15:00 | 2012 06. 19.

Kategóriák: Kultúra

A 2012-es Ünnepi Könyvhét keretében június 7-én, csütörtökön mutatták be Radványi Béla könyvtáros-történész A Pilis fiai című helytörténeti könyvét a piliscsabai községi könyvtárban. A most megjelenő kötet Piliscsaba és környékének történetét elemzi a római kortól egészen a felvidéki magyarok 1947-es betelepítéséig.

Emellett a könyv a pilisvörösvári székhelyű ÉRTŐ nevű kulturális kör helytörténeti munkáját is bemutatja. A rendezvény elején a könyvtáros, Schönek Ani néni házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket.

Ezután Radványi Béla moderálása mellett az ÉRTŐ kör tagjainak egy része mutatta be a könyv néhány fejezetét. Szőnyi József, Pilisszántó korábbi polgármestere saját településéről beszélt, majd Vojczek József, a Szaki egykori oktatója mesélt Piliscsév II. világháborús eseményeiről. A következő felszólaló Botzheim István, egykori kétszeres pilisvörösvári polgármester volt, aki az ÉRTŐ kör munkáját ismertette. A továbbiakban Dr. Őze Sándor és Dr. Guitman Barnabás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának történészei elemezték a mű általuk lektorált fejezeteit. A mintegy másfél órás előadás után dedikálás és kötetlen beszélgetés következett, amely során a Pilis helytörténetéről esett szó.

 A Zöld Hullám Rádió Radványi Béla legújabb könyve kapcsán több beszélgetést is készített a szerzővel, amelyek a www.zhr.hu weblapon érhetők el.

(Piliscsabai Polgár nyomán Varkapu.info)

Kapcsolódó cikkek:
A környék és a magyar történelem kutatója – Interjú Radványi Bélával

Címkék: , , , , , ,