Az ’56-os eseményeket élhetjük át a pomázi Kékjáték új társasával

15:50 | 2016 10. 16.

Kategóriák: Kultúra

Karácsony előtt a legnépszerűbb játékához ad ki új kiegészítőt a pomázi Kard és Korona Kiadó, ám előtte, október 23-án egy ’56 eseményeivel foglalkozó, különleges társast jelentetnek meg. A korábbi jobbikos képviselő, a politikában csalódott Lenhardt Balázs válaszolt kérdéseinkre.

A Varkapu.info interjújából kiderül, hogy miről is szól a Pesti Srácok 1956 társasjáték, de az is, hogy milyen további terveken dolgozik a pomázi játékkészítő.
 
Gribek Dániel: Hamarosan október 23-át írunk, amikor az ország az ’56-os eseményekre emlékezik. A Kékjáték az idei évben ezt különleges módon teszi, hiszen egy új társasjátékot jelentettek meg a 60. évfordulóra. A Facebook oldalatokon eddig csöpögtettetek már információkat, de mi az, ami publikus, és már tudható a játékról?
 
Lenhardt Balázs: Az ’56-os társasjáték a kickstarteren jelent meg az idei évben, ahol rendkívül sikeresen szerepelt: majdnem 1500 példányban kelt el először, és azóta készül a német, spanyol és lengyel kiadás is. Az emberek külföldön is rögtön megszerették a megragadó grafikájának, egyedi témájának és többrétegű játékmódjának köszönhetően. Mi rendkívül fontosnak tartottuk, hogy Magyarországon is eljuthasson a családokhoz, ezáltal emléket állítson ’56 hőseinek és áldozatainak.
 
 
A játék legfontosabb sajátossága a kooperatív mód. A megszokott egymás ellen viaskodó társasjátékokkal ellentétben itt csapatjátékként, együtt gondolkodva, közösen kell megoldani a felmerülő problémákat. Mert ez a játék célja: október 23-án és az azt követő napokon az akkoriban valóban felmerült problémákat megoldani a kor névtelen hőseinek szerepébe bújva, kivívni a remélt szabadságot, és ledönteni az ezt megakadályozó falakat. A kiadó a játék két meglévő nehezebb játékmódja mellé egy harmadikat is készített, amellyel a családok és a kisebb gyerekek is könnyen megbirkóznak.
 
Gribek Dániel: Honnan jött az ötlet, hogy ezúttal éppen ’56-tal foglalkozzatok.
 
Lenhardt Balázs: Az ’56-os események 60. évfordulója és a készítők felkeresése adta magát, de a Kard és Korona Kiadó – nevéhez hűen – elkötelezett a történelmi társasjátékok kiadásának téren. Küldetésünknek érzem, hogy a magyar múltunk minél több fontos eseményét örökítsük meg játékos formában is. Van miért büszkének lenni múltunkra, magyarságunkra, és ezt át kell adni az új generációk számára, amihez a játék remek módszer lehet.
 
 
Gribek Dániel: Valóban el lehet játszani egy ilyen történelmi eseményt az asztal mellett ülve? Hogyan kelt majd valós érzést a játék – ha ez cél egyáltalán?
 
Lenhardt Balázs: A játék képi világa korabeli fotókra épül, a grafikája hangulatos. Az események szintén az akkor megtörténtek szerint alakulnak a játékban is. A játék motorja egy versenyfutás az idővel, az ellenséges egységekkel farkasszemet nézve, miközben realizálódik a játékosokban, hogy a szabadságot csak saját vérünket hullatva, egymással összefogva harcolhatják ki.
A játék közben a játékosok átérezhetik ’56 hangulatát: a játék néha nyomasztó, kilátástalan is tud lenni, de a szabadság érdekében összefogva dicső győzelem aratható.
 
Gribek Dániel: Mit tanulhatunk a Pesti Srácok 1956 társasjátékból? Kell a használatához komoly történelemtudás?
 
Lenhardt Balázs: Nem kell történelemtudás, különben az eredetileg külföldre szánt játék nem érhette volna el a célját. Pont ellenkezőleg, a játék remek eszköze a történelem tanításának, mert a résztvevők észre sem veszik közben, hogy tanulnak is. Ebből a szempontból is fontos volt, hogy a játék hitelessége a korabeli eseményekre épüljön. Pedagógusi tapasztalatokkal alátámasztva kijelenthetem, hogy az oktatás egyik legjobb eszköze az élmények megélése, egy  játék motivációs erejében senki sem kételkedhet. Ha van társasjáték, ami segít feldolgozni az ’56-os eseményeket, akkor ez az lesz.
 
A kiadó küldetésként fogja fel az oktatás segítését is, ezért fontosnak tartjuk olyan játékok kiadását, amely az iskolákban taneszközként is megállják a helyüket.
 
 
Gribek Dániel: Hol, hogyan és milyen áron lehet majd hozzájutni? Feltételezem, az időpont október 23. lesz.
 
Lenhardt Balázs: A megjelenés valóban a forradalom 60. évfordulójára van időzítve. Előtte érdemes lesz figyelni a kekjatek.hu weboldalunkat és a Kékjáték facebook oldalát, mert egy exkluzív előrendelési akcióval fogunk jelentkezni! A normál kiskereskedelmi ár 9900 Ft lesz.
 
Gribek Dániel: Beszéljünk egy kicsit a korábbi játékokról is. Az első és legnagyobb dobásotok a Kard és Korona volt, amivel a Kékjáték komoly tényezővé vált. Nem véletlen, tapasztalatból is tudom, hogy kiváló, izgalmas és fordulatos a társas. Jelenleg milyen a népszerűsége?
 
Lenhardt Balázs: A játék ismertsége szerencsére folyamatosan növekszik, de a történelmi játék egy olyan kategória, amiben nem könnyű robbanásszerű sikereket elérni. Az, hogy már a 2. kiadásból is csak pár tucat maradt raktáron, azt mutatja, hogy nekünk talán mégis sikerült. Régóta készítünk hozzá egy online verziót, amihez sajnos nincs elegendő forrásunk, hogy gyorsabban haladjunk, de úgy tűnik novemberben elkezdődhet a nyilvános béta-tesztelés időszaka!
 
Gribek Dániel: A gyermekeknek is készítettek már társasjátékot. Ezekkel mi a helyzet?
 
Lenhardt Balázs: A hazai játékpiac jellemzője, hogy természetesen nagyobb mennyiségben a családi és gyerekjátékokat keresik, nem pedig az egyenlőre rétegigényt jelentő gamer játékokat. Tavaly jelent meg óriási sikerrel a Pókháló (amit tévéreklámban is lehetett, sőt lehet még majd látni), a Magyar népmesék – A társasjáték és A kártyajáték. Mindegyik teljesen egyedi játék, olyan megoldásokkal ami valódi örömöt és felfedezést ad annak, aki kipróbálja. Filozófiánk nagyon egyszerű: a minőségi játékélménnyel ajándékozzunk meg azokat, aki minket választ.
 
Gribek Dániel: Térségi portálként nyilván nem mehetünk el amellett, hogy téged a környéken a Jobbik korábbi képviselőjeként ismerhettünk meg, láttuk a nevedet szavazólapon, hallhattunk a TV-ben, rádióban. Hogyan lesz egy politikusból társasjáték-készítő?
 
Lenhardt Balázs: Gyerekkori rajongás a játék és különösen a társasjáték szenvedély. Még politikus társaimmal is játszottunk időnként, a Kard és Koronát például teszteltük kihelyezett frakcióülésen is. A politikával végeztem, kiábrándultam, és meg kell őszintén mondanom, hogy most vagyok a helyemen. Hatalmas érzés olyan dolgot alkotni, amivel örömet tudunk szerezni az embereknek. Sajnos, a politikában a kreatív alkotás lehetősége nagyon ritkán adatik meg, az emberek általában – tisztelet a kivételnek – szerepeket játszanak.
 
Gribek Dániel: Mondhatjuk tehát, hogy jelenleg a hobbidból, tehát abból élsz, amit nagyon szeretsz csinálni?
 
Lenhardt Balázs: Igen, szerencsére két küzdelmes évet követően, mert minden kezdet nehéz, elmondhatom, hogy stabil lábakon áll a vállalkozásunk. Köszönhetően elsősorban a Magyar népmesék kimagasló sikerének, amely egyetlen karácsonyi időszak alatt hétezer példányban talált gazdára. És azóta is folyamatosan érkeznek az elégedett visszajelzések, miközben nem egy Ki nevet a végén? egyszerűségű játékot tettünk le az asztalra.
 
Gribek Dániel: Nyilván egy napokban megjelenő társasjáték kapcsán némiképp korainak tűnhet a kérdés, de mik a következő terveid?
 
Lenhardt Balázs: Már idén karácsonyra szeretnénk megjelentetni a Magyar népmesék társasjátékhoz egy kiegészítő csomagot, amiben konkrétan a kedvenc meséinket játszhatjuk el, mint A kis gömböc vagy a Király-Kis Miklós. Ez nagyon komoly meglepetésnek ígérkezik, és a sajtóban most árulom el elsőként! De novemberben szeretnénk kilépni a nemzetközi piacra is, egy sci-fi terület-lehelyezős játékkal, ami az amőba nyomán alakult ki. Persze erre nem sokan jönnének rá most már. Ez a projekt a kickstarter közösségi oldalon fog futni, és siker esetén itthon is megjelenik. Jövőre pedig tervek között szerepel egy első világháborús játék, még a centenáriumon belül.
 
Gribek Dániel: Sok sikert kívánok ezekhez a játékokhoz is, azt pedig már alig várom, hogy kipróbálhassam az ’56-os társast!
 
(Varkapu.info)
 

Címkék: , , , , , ,