Emlékművet avatnak a Solymári Búcsú idején (+Interjú)

08:57 | 2016 09. 05.

Kategóriák: Kultúra

Szeptember második hétvégéjén rendezik meg a Solymári Búcsút, amely során a Hősök utca és a Zöldfa köz kereszteződésében emlékművet adnak át. A Varkapu.info a tér születéséről és annak névadójáról Milbich Tamással, a Szépsolymár Alapítvány kurátorával beszélgetett.

 
Varkapu.info: Akinek a név idegenül csengene: ki Szentesi Ferencné Ritter Borbála?
 
Milbich Tamás: Solymár utolsó bábaasszonya, közismertebb néven szülésznője volt. Az 1960-as évek közepétől ez a szakma lassan kiveszett Solymárról is, ő volt az egyik utolsó és kiemelkedő képviselője ennek a hivatásnak.
 
Varkapu.info: Miért pont róla lett elnevezve az emlékmű?
 
Milbich Tamás: Életútja, munkássága, karaktere emeli őt ki a község történetében. Solymáron, de a környező településeken is végezte ezt a hivatást, méghozzá kiemelkedően jól. Úgy tudjuk, hogy kb. 6000 gyermeket segített a világra, mindegyiket szinte problémamentesen. Erős egyéniség, erős karakter volt, nem riadt vissza a konfliktusoktól sem, ha igazát védte. Önmaga felé puritán, mások felé adakozó asszony volt. Általában szeretettel és jólesően gondolnak emlékére, hiszen nagyon sokan élnek Solymáron ma is, akik az ő kezei közt jöttek a világra. Emléke mementóként szolgálhat az utókornak.
 
 
Varkapu.info: Ki/kik a megálmodói a kezdeményezésnek?
 
Milbich Tamás: Az ötletgazda jómagam vagyok, de hozzá kell tegyem, hogy az elképzelés már meglehetősen régen megszületett, és sokan sokat tettek hozzá. 2011-ben szerettük volna megvalósítani a cserkészekkel közösen, mert abban az évben lett volna Borbála születésének 100. évfordulója. Sokat csúszott a megvalósítás ilyen-olyan okok miatt, és az eredeti, Puck Melinda tájépítész által készített tervhez képest is jelentősen más lett, de örülünk, hogy idén végre valóban megvalósulhatott, pont a község 750 éves jubileuma évében.    
 
Varkapu.info: Hol található majd az emlékmű?
 
Milbich Tamás: A Hősök utca és a Zöldfa köz kereszteződésében, egy kis, eddig használaton kívüli önkormányzati területen. Az emlékmű egyébként éppen két háznyira van egykori szülőházától. 
 

Varkapu.info: Ki készíti az emlékművet?
 
Milbich Tamás: Az elkészültében nagyon sok mindenkinek tartozunk köszönettel, meglepő lehet, hogy mennyi munka van egy ilyen, nem túl nagynak mondható park létrehozásában is. Meg is ragadnám az interjú adta lehetőséget, hogy nevüket megemlítsem. Elsősorban a Szentesi családnak köszönöm a türelmüket, Rumán Sándor szobrászművésznek a dombormű elkészítését, az önkormányzatnak a hozzájárulást és a bizalmat. John Lászlónak aki a lebonyolításban vállalt fontos szerepet, továbbá Puck Melindának, Posovszki Mártonnak, Kutas Kálmánnak, Hofstädter Gábornak, dr. Szente Kálmán polgármester úrnak, Bieber Istvánnak, Feldhoffer Józsefnek, Dalos Jánosnak, Emesz Lajosnak, Ugron Gergelynek, Schlick Andrásnak, Milbich Istvánnak, Szeghy Krisztinának, Langó Zoltánnak, és Szépsolymár Alapítvány kuratóriumának. Legfőbb támógatóinknak, akik a park megépítésében közvetlenül segédkeztek: a Milbich Építő Bt. munkatársainak, a Hofstädter Építőanyag Centrum Kft-nek, a Garden 2000 Kft-nek, a Weiss és Kutas Kft-nek, a Pilis-autó Kft-nek, a Solymári Településüzemeltetési Kft-nek, a Solymári Vállalkozók Egyesületének és a Solymári Környezetvédők Egyesületének. Köszönjük a további felajánlásokat a Solymári Iparos Egyletnek, a Solymáriak Baráti Körének, és mindazoknak, akik segítő szándékukat jelezték.
 
Köszönjük az interjút!
 
Szentesi Ferencné Ritter Borbála emlékmű átadása:
 
Időpont: 2016. szeptember 11. vasárnap 14:30
Helyszín: Hősök utca – Zöldfa köz
 

(Varkapu.info)

Kapcsolódó cikkek:
Solymári Búcsú 2016 (Részletes program)
Solymári Búcsú: a Pilis-Budai Kutyamentőkkel is találkozhatunk
750 éves Solymár – Különleges matricás album készül a jubileum alkalmából
Bauernhaus Solymár: színes programok szeptemberben


 

Címkék: , , , , ,