Félédes este a Média Kontrollal – Interjú a Rock a Villa Körül fellépőivel I.

17:25 | 2012 06. 07.

Kategóriák: Kultúra

Minden évben a Rock a Villa Körül Fesztivált várják a legjobban – árulták el a Média Kontroll zenekar tagjai a Varkapu.info-nak. Soma, Marcell és Ádám harmadjára fognak fellépni a pilisszentiváni rendezvényen. A zenészekkel a múltról és a jövőről is beszélgettünk.


A zenekar következő koncertje a pénteki Elizium Nyitóbulin lesz Pilisszentivánon. További részletek>>>

Varkapu.Info: Honnan jött a bandaalapítás ötlete, és milyen út vezetett el idáig?

Média Kontroll: A kezdetek kezdetén Marcell (gitár) és Ádám (dob) együtt zenéltek egy zenekarban Tökivel (basszusgitár, Arday Dani). Ádámmal még általános iskolából ismertük egymást és a középiskola kezdetekor jó barátságba kerültünk. Megbeszéltünk egy baráti sörözést, csak meg kellett várnom, amíg Ádámék befejezik a próbát. Hallgattam őket, és mivel az énekesnek hamarabb el kellett mennie kitalálták, hogy próbáljak meg valamit énekelgetni. Észre vettük, hogy nem is volt olyan rossz, és lehet, hogy kezdhetnénk valamit így négyen. Így alakult a Média Kontroll. Később aztán kivált a zenekarból Töki – habár a barátság a mai napig megmaradt, és így került a kezembe basszusgitár (Soma, ének, gitár), és így lettünk trió!

Varkapu.Info: Miért pont Média Kontroll?

Média Kontroll: Az elején leszögezném, hogy teljesen elzárkózunk a nyilvános politizálástól, amikor ez a banda név keletkezett még nem volt média törvény, egyszóval senki ne higgye, hogy bármilyen politikai töltete lenne ennek a névnek! Nagyon egyszerű magyarázata van. Marcell és Ádám előző zenekara a Cenzúra és témánál akartunk maradni, így lett egy szinoníma Média Kontroll – meg hát a Neuro Pszichiátria nem hangzott olyan jól.

Varkapu.Info: Ki inspirál titeket? Van-e olyan előadó, akire példaképként tekintetek, akitől esetleg ötletet merítetek?

Média Kontroll: Természetesen mindhármunknak van egy saját zenei ízlése, mindhárman egy kicsit más irányba húzunk. Ádám a komolyabb műfajok felé, mint például funky, vagy jazz, míg Marcell az alternatívabb vonalt kedveli és Soma pedig a keményebb hangzás felé húz! Nagyon sok átfedés van hármunk között, rengeteg közös kedvencünk van, de ebből a három különböző stíluskedvelésből alakul ki a Média Kontrollos hangzás, stílus.

Varkapu.Info: Pilisvörösvár egy kis város. Mennyire nehéz egy fiatalokból álló rock zenekarnak kitörni?

Média Kontroll: Pilisvörösvár valóban kisváros, de nem hiszem, hogy nehezebb lenne, mint bárhol máshol az országban! Nem az számít, hogy hol laksz, hanem az, hogy mennyire akarsz, és mennyire tudsz. És persze kell egy kis szerencse, de semmiképpen nem térségfüggő.

Varkapu.Info: Tavaly is felléptetek a Rock a Villa körül fesztiválon. Milyen élményeket szereztetek a rendezvényen?

Média Kontroll: A legnagyobb élmény, hogy sok ingyen sört megihattunk! Amúgy a viccet félretéve, mondhatom, hogy minden évben ezt a koncertet várjuk a legjobban. Harmadjára lépünk fel a fesztiválon, és minden évben nagyon jó érzéssel tértünk haza. Nagyon jó közönségünk van mindig, és a nagyszínpad plusz a jó hangtechnika még nagyobb löketet ad a koncerten.

Varkapu.Info: Főképp saját számaitokat játsszátok a koncerteken, melyek szövegei igen sokatmondóak. Ki írja a dalszövegeket, illetve honnan merítitek az ötleteket egy-egy számhoz?

Média Kontroll: Mindig is törekedtünk arra, hogy saját magunk által írt dalokat hozzunk létre. Koncertről koncertre hagytuk el a feldolgozásainkat, egy-két éve pedig elértük, hogy egy teljes koncertet kizárólag saját számokból adhassunk elő. A dalszövegeket Berezvai Marcell írja. Ötletei minden zenésznek, dalszövegírónak vannak. A jók és rosszak egyaránt megférnek egymás mellett. A rossz ötleteket, a rossz sorokat is le kell írni, nem tudhatni mikor, hová passzolnak. Szövegeink főbb témája általában egy bizonyos momentum, egy pillanatnyi benyomás: félédes esték, tiszta szerdák, alkalmi felhőszakadások, emlékgyárak, mindenféle emberek. Gyakorlatilag minden szövegről eszünkbe jut az a bizonyos konkrét pillanat, hangulat amiről/akiről íródott. A tartalmat nem keresni kell a szövegek mögött, hanem érezni, és ami a legfontosabb: magunkénak érezni.

Varkapu.Info: A Rock a Villa körül fesztiválon kívül hol láthat/hallhat titeket nyáron a közönség?

Média Kontroll: Megfordulunk budapesti helyeken, és a környéken például Solymáron, Pilisszentivánon az Elizumban és Pilisvörösváron is. Ha a fővárosba keveredünk, akkor általában a Trafikban, Rézmálban, és a Menta teraszon szoktunk zenélni. A közönség pedig találkozhat velünk akár a Templom téren, akár egy közértben, napszemüvegben, parókában, álruhában.

Varkapu.Info: Mik a tervek a jövőre nézve? Számíthatunk újabb videoklipekre, számokra?

Média Kontroll: Nyárra őrülten sok tervünk van, amik csak arra várnak, hogy megvalósítsuk őket! Stúdiózni fogunk, hiszen rengeteg számunk nincs még felvéve, igyekszünk egy kislemeznyit hangformátumba foglalni. A legjobb felvételből videóklipp fog készülni, ez vitathatatlan. Próbálunk elvegyülni, terjeszkedni, minél többet koncertezni, rádió interjúkban szerepelni, írni, zenélni, próbálni, határozottan előre haladni a magyar zenei életbe!

A Média Kontroll június 15-én 20 óra 30 perckor fog fellépni a fesztiválon. 

A rendezvény részletes programja ITT található >>>

(Gribek Tímea – Varkapu.Info)

Kapcsolódó cikkek:
Rock a Villa Körül 2012
Dübörgött a rock a Villa körül
Grátiszba kaptuk az Alapzajt – Igazi bulihangulat volt a Rotiban
„Mindenhova szeretnénk eljutni” – Interjú a Just Four zenekarral
Környékbeli bandák zúztak a pilisborosjenői várnál (+Képek)

Címkék: , , ,