Idén is lesz élő adventi naptár Solymáron – Légy részese Te is!

17:34 | 2017 11. 06.

Kategóriák: Al kiemelt, Kultúra

2016 telén kezdődött minden. Ugyanis ekkor a lelkes solymári, Grimmné Dévényi Erika egy ünnepi, s egyben egyedi kezdeményezést indított útnak a településen. Ez a Solymári Advent. Az ablakok díszítése, és felfedezése pedig idén sem maradhat el!

Több tucat solymári ablak világít az adventi időszakban

Ki ne ismerné az adventi naptárat? Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy öröm december elsejétől nap mint nap kibontani egy-egy ajándékot, mely szimbolikusan is jelzi az ünnepi várakozást. Grimmné Dévényi Erika ezt a hagyományt gondolta tovább, tette élőbbé. A Solymári Advent lényege ugyanis, hogy a lakosok feldíszítsék saját ablakukat, házukat vagy kertjüket, s jól láthatóan elhelyezzék az adott nap számát is. Így a 24 nap alatt minden szám megjelenik a település különböző pontján.

Miután ünnepi fénybe borul egy-egy ház vagy kirakat, indulhat a vadászat! Bárki útra kelhet, hogy felfedezze, „kinyissa” az aktuális ablakokat. A játék élményét az is fokozza, hogy a résztvevők nem tudják pontosan, hogy melyik házszám alatt találják majd a feldíszített párkányokat, hanem egy kalandos út során maguknak kell felfedezniük az ünnepi dekorációkat.

Emberek arcára mosolyt csalni

A kezdeményezésnek Erika szerint összekovácsoló ereje van: „a cél a díszítés, és a készülődés öröme, valamint a keresés és “kinyitás” öröme, illetve az is boldogsággal tölti el a tulajdonost, amikor látja, hogy fényképezik a kidekorált ablakát.”

Miután a párok, családok, gyerekek “kinyitják” a soron következő ablakot, az ajándékuk a keresés öröme, s az a látvány, amit a helyszínen találnak.

A hatalmas siker után idén is lesz Solymári Advent

„Tavaly 64 ablakunk volt, ez így elsőre szerintem hatalmas siker. Álmomban nem gondoltam, hogy ennyien csatlakoznak majd” – avatott be minket a Solymári Advent megálmodója.

Erika nem bánta meg, hogy tavaly útnak indította a kezdeményezést: „látva, mekkora örömmel készülődnek, mennek vadászni, milyen lelkesedéssel töltik fel a „kinyitott” ablakok képeit a Facebook-csoportba, látva a gyerekek mosolygó arcát a képeken az ablakok előtt – ezt nem lehet nem folytatni!”

Csatlakozz Te is az ünnepi kalandozáshoz!

Az akcióhoz idén is bárki csatlakozhat, legyen az magánszemély vagy egy üzlet kirakattal, hisz a cél, hogy minél több szép ablak legyen, ami „kinyitásra” vár. Akkor is dekorálhatsz, ha nincs utcára néző ablakod: „volt tavaly olyan családi házunk is, ahol az ablak nem látszódott az utcáról, ezért a tulajdonos ötletesen a kapujára tett egy feldíszített vakablakot. Tehát még a nem látszódó ablak sem kizáró ok.”

Amit semmiképp se felejts el: az adott területet díszítsd fel saját ízlés, kreativitás és lehetőség szerint, legyen kivilágítva, és legyen benne jól láthatóan a sorszám. Az ablakokat rengeteg féle módon fel lehet díszíteni. Lehet festeni, kivágott papírfigurákkal teleragasztani, különböző díszeket fellógatni. A kezdeményezés útnak indítója a Solymári Advent hivatalos Facebook-oldalán számos kedvcsináló ötletet osztott meg, amik közül bátran gyűjthetünk inspirációkat.

Arra a kérdésünkre, hogy volt-e kedvenc ablaka az előző adventi időszakban, Erika így válaszolt: „A 64 ablak közül voltak egyszerűbbek, kreatívabbak és komoly előkészületeket igénylő bonyolultabbak is. Nem szívesen emelném ki egyiket sem, mert ez az egyik lényege a játéknak, hogy ez nem egy verseny. Nincs győztes, meg díjazott, nincs első meg második, nincs szebb és még szebb, itt mindenkié szép és mindenki nyertes. Mind a díszítő, mind a vadász és a csak gyönyörködő is.”

Ha kedvet kaptatok, jelentkezni Erikánál tudtok Facebook üzenetben november végéig. A hónap végén a résztvevők kapnak majd egy titkos sorszámot, amiből kiderül, hogy melyik nap kell feldíszíteniük az ablakukat.

Vegyen részt a Te településed is!

A Solymári Advent 2016-ban rengeteg helyit mozgatott meg. A készülődés, kutakodás remek program a családnak, de egyben a falut is összehozza. Remek lehetőség lenne, ha a környék települései is létrehoznának közösségformáló eseményeket, akár egy saját adventi játékot.

„Én büszke vagyok Solymárra, hogy tavaly az összes óvodánk, mindkét iskolánk, és majdnem az összes középületünk, önkormányzat, művelődési ház, mind beszállt a játékba.”

„Úgy gondolom mindenképp érdemes megszervezni máshol is, ha van egy olyan ember, aki összefogja a csoportot, és koordinálja. A családoknak, gyerekeknek jó program, és ráhangolódás a karácsonyra. Arról a látványról meg ne feledkezzünk el, hogy Szenteste az összes ablak világít, ami csodálatos!” – árulta el véleményét a témában Erika.

Idén bár még csak november 6. van, de már 27 ablakra van jelentkező! Ne habozz Te sem!

A Solymári Advent Facebook-csoport ITT érhető el>>>

(Gribek Tímea, Vakrapu.info)

 

Címkék: , , , , , , , ,