Irodalom és zene a Zsámbéki Nyári Színházban

08:59 | 2022 06. 22.

Kategóriák: Kultúra

Radnóti versei, levelei, naplójegyzetei, Grecsó Krisztián zenében életre kelő prózái és Kollár-Klemencz László sváb családjának regényes története is megelevenedik szövegben és dalban a Zsámbéki Nyári Színházban a következő hetekben.

A Zichy-kastély udvarán az irodalmi-zenés esteken ismert színészek, zenészek és írók váltják egymást a színpadon – olvasható a szervezők MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, Mácsai Pál és Dés László szerkesztésében jött létre a Nem tudhatom – Radnóti és korunk című előadás, amelyben Mácsai Pál és Fullajtár Andrea előadásában hallhatók Radnóti Miklós eddig kevésbé ismert és ikonikus szövegei is.

Mint írják, az előadást a szövegekre érzőn reflektáló zeneszerző, Dés László improvizatív szaxofonjátéka és zenésztársai, Dés András és Fenyvesi Márton teszik teljessé június 24-én Zsámbékon a Zichy-kastély udvarán.

Grecsó Krisztián író és Beck Zoltán énekes-gitáros, a 30Y együttes alapítója és dalszerzője a színpadon zenében és szövegben inspirálva egymást megidézi a mestereket és megmutatja, hogy minden alkotás gyökere, legyen az zene, vagy irodalom, közös – olvasható a program ismertetőjében.

Mint írják, július 3-án Zsámbékon a Grecsó-szövegek életre kelnek, úgy ahogy a szerző regényeiben olvashatók és úgy is, ahogyan még nem hallhatta őket a közönség.

Kollár-Klemencz László saját sváb családjáról írt, Az Öreg Banda címmel megjelent nagyívű regényének gyerekkori emlékek, családi anekdoták, legendák, fikciók és dokumentumok adták az alapját. A regényben végigvonul a zene, azaz az újhartyáni Öreg Banda, amely fontos szerepet kap a közösség életében.

“Kollár-Klemencz László írói és zenészi léte itt ér össze, regényben és színpadon egyaránt” – fogalmaznak a közleményben.

Mint kiemelik, az alkotó személyes vallomása család- és zeneregény, egyúttal Újhartyán fiktív krónikája is, amely július 8-án egy másik sváb hagyományokkal rendelkező településen, Zsámbékon hallható.

A Zsámbéki Nyári Színház programjáról bővebb információ ITT.

Címkék: , , , ,