Könyvet és levélerezetet mintáz a Piliscsabán épülő OSZK archiválási raktár

08:52 | 2019 08. 13.

Kategóriák: Al kiemelt, Kultúra

Érzékeny szimbolikát mutat az írott örökségünket őrző raktárépület Piliscsabán: könyvforma, falevél-erezet és digitalizációra utaló mintázat is megjelenik a homlokzaton – írja az octogon.hu.

Magyarországon előkép nélküli épületet tervezett a megrendelő Nemzeti Vagyonkezelő és az üzemeltető Országos Széchenyi Könyvtár számára a TSPC Csoport: Piliscsabán, a Iosephinum területén épülhet meg az az úgynevezett archivális raktár, amely az írott nemzeti örökség megőrzésének helye lesz. A piliscsabai beruházás célja az archiválási, azaz tartós megőrzési kötelezettséggel érintett (sokszor muzeális) dokumentumok megfelelő tárolása. Az ebbe a típusba tartozó dokumentumok száma évente akár 15 ezer példánnyal nő, így a beruházás nemcsak biztonsági alapkövetelmények megvalósítása miatt fontos, hanem a szakszerű tárolás miatt is. A tervezőcsapat a BIM-technológia felhasználásával készítette a terveket, melyben a korábbi projektek tapasztalatait is ötvözték. A cégcsoport piacvezető Magyarországon a BIM-technológia alkalmazásában és a háromdimenziós tervezésben.

A TSPC munkatársai komoly nemzetközi előtanulmányokat végeztek olyan nívós könyvtárakban, mint a bécsi Osztrák Nemzeti Könyvtár, a párizsi Mitterand Nemzeti Könyvtár és a Richelieu Könyvtár, valamint a 11 milliós lakosú kínai Guangzhou városi könyvtára. A szakmai konzultációban a norvég nemzeti könyvtár nyújtott segítséget, így a piliscsabai épület terveiben ez a nemzetközi kitekintés és a jó gyakorlatok tapasztalatai is megjelennek. A jelenlegi fejlesztés a Makovecz Imre Bástyája Program keretében valósul meg.

Az épület tömegformálásával egy könyvet mintáz, a megformált könyv „gerince” fogja majd össze az épületet átfogóan ellátó gépészeti-műszaki funkciókat a délnyugati, nagyobb hőterhelésnek és uralkodó széliránynak kitett oldalon.

A homlokzat domináns eleme az a falevél formájú záróelem, amely egyszerre utal az erdő-levél-fafeldolgozás-papír-könyv folyamatára, mutatja az összetartozást a magányos épületet őrző erdővel, áttörtségével pedig az idő múlását, az anyagok, a papír öregedését sugallja.

A mellette elhelyezett bejárati üvegkubus egy látszóbordák nélküli strukturált függönyfal. Itt egyszerre jelenik meg a fenyőfa-sejtszerkezet mintázata építészeti megoldásokkal kifejezve, a digitalizáció kétbites rendszerére való reflektálás, illetve a Braille-írás ritmusossága. A másik hangsúlyos elem a világos színű kéregpanel burkolat, melynek horizontális struktúrája a papír lapjainak rendszerét idézi. Lényeges homlokzatképzési elem az északkeleti oldal „pillérsora”, mely a nagy felületű, háromezer négyzetméternyi tetőfelület, a homlokzati síktól eltartott elhelyezesű esővíz levezető csatornái, melynek megformálásában absztrahált módon jelenik meg a makoveczi ágasfa.

Mit tárolnak majd a piliscsabai Archivális Raktárban?

 • Az Országos Széchenyi Könyvtár által bekért és őrzött kötelespéldányokat
 • 50 ezer tekercs dokumentumot a mikrofilmtárban
 • Az 1800-as évektől őrzött archív folyóirat-állományt
 • Térképeket, ősnyomtatványokat, kéziratokat és kódexeket

Különleges megoldások

 • Az archivális raktár több, mint 80 kilométernyi polcfolyóméteren őriz majd dokumentumokat. A raktári állapotok megőrzésére zsilipes rendszert alakítanak ki.
 • Az épületben restaurátor- és kötészeti műhely, illetve digitalizációs központ is működik majd.
 • Míg a papírraktárban 18-22°C-on 45-55% közötti relatív páratartalom biztosítása az előírás, a mikrofilmtárban 16-18°C-on 30-40 %-os relatív páratartalmat kell biztosítani, a rendszer naponta maximum ±1°C, 5 %-os RH ingadozást enged meg, melyet raktári szelvényenként ötpontos biztonsági rendszer mér.
 • A raktár tűzvédelmi tervezése során fontos szempont volt, hogy a víz – mint a papírt károsító anyag – az épületben ne jelenjen meg oltóanyagként, így a védett állomány raktártereiben oxigénredukciós tűzmegelőző rendszert alkalmaznak, míg az üzemi terekben, ahol védett állománnyal dolgozhatnak INERGEN oltógázzal működő oltórendszert használnak.
 • Az épület tartószerkezeti rendszerének szigorú alakváltozási követelményeket (L/1000) kell teljesítenie a tömör raktározási rendszer miatt, melyet nagyrészt előregyártott vasbeton elemekkel oldott meg a tervezőcsapat.
 • A raktár úgynevezett menekítőfunkcióval is bír majd: amennyiben az OSZK bármelyik tagkönyvtárából vagy raktárából (például felújítás vagy természeti kár) szükséges lesz elhozni egy nagyobb dokumentumállományt, itt szakszerű körülmények között tudják majd ezt átmenetileg tárolni.
 • Az épület 24 órás biztonsági őrzéssel működik majd, a belépéshez különleges engedély és indok szükséges.
 • A digitalizáció munkafolyamatainak és adatainak szigorú előírásai miatt olyan adatközpont-biztonsági rendszert alakítottak ki, hogy az komolyabb áramkimaradás esetén és elérhető marad.
 • A TSPC tervezőcsapata az épületet különleges, kettős külső védelemmel látja el, így az őrzött állomány a külső burok sérülése esetén is biztonságban marad.
 • Az építészeken kívül kevesen tudják, hogy a magyarországi előírások szerint az épületeket minimum ötven évre tervezik. Ezzel szemben a piliscsabai épületet minimum száz évre tervezték, ez határozza meg a polcok mennyiségét is, biztosítva azt, hogy az állomány bővülése esetén is elegendő hely álljon rendelkezésre.
 • A felhasznált anyagok között a finombeton, a süttői mészkő és az üveg mellett a Makovecz munkáira reflektáló, sötétbarnára vagy feketére nemesedő vörösréz is megjelenik, mely elpusztíthatatlannak tartott anyagként az öröklétbe vetett reményt jelképezi.

(octogon.hu)

Címkék: , ,