Lovas huszárokkal és nemzeti színű karpereccel emlékezik meg Pilisszentiván

13:31 | 2021 03. 02.

Kategóriák: Kultúra

“Készíts karperecet, lesd meg a huszárokat, és hallgasd meg az ünnepi beszédet online! Idén így emlékezünk majd az 1848-49-es forradalom hőseire” – hívja fel a lakosság figyelmét Pilisszentiván önkormányzata.

A koronavírus-járvány által előállt helyzet miatt idén nem lesz lehetőség a hagyományos ünnepségek megtartására, így a magyar nemzet történetének egyik legjelentősebb eseményéről,  az 1848–49-es szabadságharcról kicsit másképp emlékeznek meg a településen. 

Március 10-én szerdán 15 és 18 óra között a Fő téren, valamint március 11-én csütörtökön 9-12 óra között a Szent Borbála téren nemzeti színű karperec összeállításához alkalmas kis kézműves csomagokat helyeznek ki, melyeket köztéri bútorokra és növényzetre szalaggal rögzítenek. A karperec elkészítéséhez a csomagban útmutatót és a honlapon kis videót is találtok majd.

A nemzeti karkötő elkészítésével és annak viselésével mindannyian külön-külön, de mégis egységesen, közösen készülhetünk az ünnepre.

Március 15-én hétfőn Poppréné Révay Gyöngyi polgármester ünnepi beszédét is meghallgathatjuk, igaz nem személyesen, hanem az online térben. A Pilis Televízió felvétele ezen a napon válik elérhetővé az online felületeken.

Március 15-én délelőtt, 10 és 12 óra között pedig Pilisszentiván utcán ünnepi ruhába öltözött lovas huszárok vonulnak, tisztelegve a forradalom eseményei előtt.

Közös, koszorúzási ceremónia nem lesz.

“Aki úgy dönt, hogy napközben felkeresi az emlékművet, természetesen lehetősége van arra, hogy elhelyezze a megemlékezés virágait, de mindenkit tisztelettel arra kérünk, hogy kerülje a csoportosulást és tartsa az egy, másfél méter távolságot” – áll a felhívásban.

 

Címkék: , ,