Már vásárolható a Kesztölci Köztársaság autós matrica

17:44 | 2017 10. 09.

Kategóriák: Kultúra

Kesztölcöt sokáig gúnyolták azzal a legendával, hogy 1956-ban állítólag külön köztársaságot kiáltottak ki a faluban. Ma azonban a lakosok már büszkék minderre, amit az is bizonyít, hogy tavaly szalmatankkal, idén pedig autóra ragasztható matricával őrzik a nem mindennapi hagyományt.

Tavaly a Kesztölci Borklub szalmatankot állított az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulójának tiszteletére, amely nagy sikert aratott a faluban élők között. “Sokan kérdezték, hogy idén is lesz-e szalmatank, de a Borklub képviselői azt mondták, hogy ez egy egyszeri akció volt, a szalmatank elment, és ez így van jól” – olvasható Kesztölc hivatalos honlapján.

A Kesztölci Köztársaság autós matrica azonban 200 Ft-os áron már kapható a helyi CBA-ban, bárki megvásárolhatja és felteheti kocsijára.

Csak a sajtó nagyítása volt

Tavaly egyébként a Kesztölci Köztársaság kapcsán a Szeretgom portál azt írta, “a témát kutató történészek egybehangzó véleménye szerint a kesztölci történelem 1956-os kicsúcsosodása (mondhatni csúcsteljesítménye) csupán a korabeli sajtó nagyítása, amely a falusi erőfeszítések nevetségessé tételét célozta, illetve lejárató kampány volt a hatalom szemében szálkának tekintett falusiak ellen, viszont még manapság is az egyik legtöbbször előcibált história, a kesztölci büszkeség és a falu országos ismertségének egyik éltetője.”

A kesztölci 1956-os forradalom történetét részletesen feldolgozta Marek Viktor történész tavaly megjelent könyvében.

(kesztolc.hu nyomán Varkapu.info)

Címkék: , , , , ,