Október 6-i megemlékezések a környéken (+Videó)

10:03 | 2011 10. 06.

Kategóriák: Kultúra

Ahogy már megszokhatták, minden nagyobb nemzeti emléknapunkon végigtekintünk a térségen, hogy milyen programokkal várják a környéken élőket. Október 6-án Csobánkán, Dorogon, Nagykovácsiban, Pátyon és Piliscsabán emlékeznek, 8-án Tinnyén.

Ahogy már megszokhatták, minden nagyobb nemzeti emléknapunkon végigtekintünk a térségen, hogy milyen programokkal várják a környéken élőket. Október 6-án Csobánkán, Dorogon, Nagykovácsiban, Pátyon és Piliscsabán emlékeznek, 8-án Tinnyén.
—————————-

Csobánka:

Dorog:
Dorog Város Önkormányzata és a Dorogi Örmény Kisebbségi Önkormányzat tisztelettel meghívja Önt a dorogi József Attila Művelődési Házba 2011. október 6-án 17 órakor az aradi vértanúk mártírhalálának emlékére rendezett városi ünnepségére.

Köszöntőt mond: Dr. Tittmann János, Dorog Város polgármestere.

Irodalmi emlékműsor az aradi hősök tiszteletére: “Magyar legyen hited, s tied a jövendő!”
Előadják a dorogi Petőfi Sándor Általános Iskola növendékei.
A műsort összeállította és rendezte: Dr. Nagyné Perjési Ildikó és Takács Edit

Nagykovácsi:

Páty:
Páty Község Önkormányzata ünnepi megemlékezést és koszorúzást rendez az Aradi Vértanúk emlékére 2011. október 6-án, 18 órától a Református Templom (Páty, Kossuth Lajos u. 95.) előtt, az Országzászlónál, melyre tisztelettel várunk Mindenkit!

Közreműködnek: a Bocskai István Általános Iskola tanulói

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!

Piliscsaba:
Időpont: 2011. október 6. csütörtök 18:00
Helyszín: 2081 Piliscsaba, temető
Szervező: Művelődési Információs Központ és Könyvtár

2011. október 6-án, csütörtökön 18 órakor a piliscsabai temetőben az aradi vértanúk mártírhalálának emlékére megemlékezést tartunk. Közreműködnek a Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. 

Tinnye:
Meghívó A NEMZETI GYÁSZNAP alkalmából tartandó megemlékezésre a tinnyei Kossuth Művelődési Házba 2011. október 8-án /szombat/ 15 órára.

Majd koszorút helyezünk a Kossuth-emlékoszlopra és a Nemesi temetőben ’48-as honvédsírokra.

Minden érdeklődőt vár a Tinnyei Hagyományőrző Egyesület

Amennyiben Ön tud olyan környékbeli október 6-i rendezvényről, ami nem került fel a Varkapu.info oldalára, küldje el nekünk a varkapu@varkapu.info címre!

Álljon itt emlékül a mártírok névsora és azok a szavak, mellyekkel  – a magyar köztudat szerint – hazájuktól búcsúztak:

Leiningen-Westerburg Károly: A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját.

Damjanich János: Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt.

Török Ignác: Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam.

Aulich Lajos: Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot.

Vécsey Károly: Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.

Lázár Vilmos: Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.

Dessewffy Arisztid: Tegnap hősök kellettek, ma mártírok… Így parancsolja ezt hazám szolgálata.

Nagy-Sándor József: De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.

Knézich Károly: Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.

Schweidel József: A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.

Kiss Ernő: Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.

Láhner György: Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom.

Pöltenberg Ernő: Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide.

Érdekesség: Fenn maradt egy ún. nevezett onomasztikon is, melyben a szavak kezdőbetűi egyben a vértanúk neveinek kezdőbetűi is:

Pannonia Vergiss Deine Toten Nicht, Als Kläger Leben Sie!” (“Magyarország, ne feledd halottaidat, mint vádlók élnek ők! “)

(Varkapu.info)

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,