Ősszel avatják fel az emléktáblát Fogarasy-Fetter Mihály tiszteletére

20:11 | 2018 07. 17.

Kategóriák: Kultúra

A Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Városi Önkormányzat közösen emléktáblát állít a Városi Könyvtár falán vitéz Fogarasy-Fetter Mihály könyvtáralapító és helytörténeti kutató emlékére.

Az emléktábla elhelyezését a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezte, s a városi önkormányzat júniusi ülésén teljes egyetértésben támogatta a javaslatot. A költségeket a két önkormányzat fele-fele arányban állja.

Fogarasy-Fetter Mihály 30 éven át fáradhatatlanul szolgálta munkájával a könyvtárban a vörösvári olvasókat, nemzedékeket nevelt a könyv szeretetére. Az ő nevéhez fűződik a Városi Könyvtár megalapítása és önálló intézménnyé fejlesztése. Könyvtárosi életútja alapozta meg azt a helytörténeti kutatómunkát, amelynek eredménye lett a Pilisvörösvár helytörténete és néprajza c. monográfia, ami ma is egyedülálló enciklopédikus összefoglalása Pilisvörösvár első 300 éves történelmének.

Az emléktábla tervét Bajnok Béla szobrászművész készítette. A márványból készülő táblára Fogarasy-Fetter Mihály bronz portréja kerül, amit szintén Bajnok Béla szobrászművész készített. Az emléktáblát Peller Károly pilisvörösvári műkőkészítő mester fogja elkészíteni. Az emléktábla felavatására a tervek szerint ősszel kerül sor. Az emléktábla a Városi Könyvtár belső udvarának falán, a bejárat közelében kerül majd elhelyezésre.


(vorosvarihirek.hu, címlapfotó: ITT)

Címkék: , , , , ,