A Radványiak nemes fája – Új könyvvel jelentkezik Radványi Béla

18:12 | 2017 10. 10.

Kategóriák: Kultúra

Radványi Béla neve ismerősnek csenghet azoknak, akik érdeklődnek a Pilis, és a magyar nemzet múltja iránt, hiszen a helyi történelemkutató már számos könyvvel, előadással, szervezett túrával járult hozzá az ősi hagyatékok megismertetéséhez. A piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem könyvtárosa ezúttal a felvidéki Radványi család származását, kálváriáját jegyezte le, amely már a nagyközönség számára is elérhető.

Könyvajánló

„Mert a családja, szülőföldje, népe és hazája történelmét kutató keresztény magyar embert nem lehet megtörni!” /Radványi Béla, 2012/

Valamikor réges régen, az Árpádok hatalmi harcának következtében, kialakult egy új nemzetség a Magyar Királyságban: a Bogát-Radvány nemzetség.
Ezen nemzetség befészkelte magát az ország északi területére, a Felvidékre. Az egykori családi viszály azonban, súlyos árnyéként végig kísérte az Árpádok oldalágából kialakult nemzetséget! A nemzetség az idők során folytonosan terebélyesedett, terjeszkedett. A magyar Felvidéket érintő történelmi sorsfordulók azonban őket sem kímélték.
Így vált ki a Bogát-Radvány nemzetségből a Radvánszky család, majd abból a Radványi család. Így kerültek azután a Radványiak Radványból Zólyomba, 1717-ben Nagyfödémesre, 1855-ben Pozsonyvezekényre, majd nagyrészük a II. világháború pokla után, a megcsonkított Magyarországra. Megtartva azonban erős gyökereiket a drága magyar Felvidéken is!

A könyv három részből áll. Az első rész a felvidéki Radványi család feltételezett származását mutatja be. A második rész a XVIII-XIX. század családi történéseit mutatja, 1715-től 1896-ig. A harmadik rész a Radványi család kálváriájáról szól, a felvidéki deportálások során 1945-1947-ig. A könyv negyedik és egyben utolsó része, történelmi hátteret nyújt a felvidéki magyarság történetéről 1867-1948-ig, kihangsúlyozva az első világháború és az 1918/19-es impérium váltás történéseit.

Ezen könyv a felvidéki magyarság 1946/1947-es deportálásának a 70. és a Radványi család Nagyfödémesre költözésének 300. évfordulójára készült. Ajánlom családom ezen történetének első könyvét, az érdeklődő kedves olvasók számára!

Tisztelettel:
Radványi Béla

Könyvbemutató Piliscsabán

Ha felkeltette érdeklődését a könyv, akkor november 7-én, kedden érdemes lesz ellátogatni a piliscsabai Klarissza-házba, ahol a szerző, Radványi Béla mutatja be írását.

Részletek:

(Varkapu.info)

Címkék: , , , , , , ,