Vörösvári kis üzemmel kezdték, ma már mindenki ismeri a Szamos Marcipánt

20:34 | 2019 01. 29.

Kategóriák: Al kiemelt, Kultúra

Nincs ma Magyarországon olyan, aki ne ismerné a Szamos nevet, vagy ne járt volna az egyik cukrászdájukban. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy az Európa-hírű nagyüzem a semmiből indult. Egy kitartó cukrászinas, Szamos Mátyás hozta létre.

Szamos László mestercukrásszal a Kossuth téri cukrászdában találkozott a Bors újságírója, és a kezdetekről, különleges családi történetekről kérdezte. László két testvérével együtt beleszületett a sütemények, marcipánok, édességek készítésének világába.

Nem volt kérdés, hogy mindannyian részesei lesznek a családi vállalkozásnak.

– Már kisgyerekként megfertőzött az a fajta szakmaiság, amit az apám mindig hangsúlyozott: a név kötelez. Ha az ember elér valamit, a szakmában felfigyelnek rá, utána nincs visszaút, mindig ugyanazt a minőséget kell produkálni. A Szamos családban erre tettük fel az életünket – hangsúlyozza László.

Szamos László a múlt század húszas éveiből származó kis édességbolt pultja mögött. (Fotó Bánkúti Sándor)

Minden a rózsával kezdődött

Az apa nélkül nevelkedő, szegény sorsú szentendrei fiúcska, Mátyás jó kézügyességgel és művészi vénával volt megáldva. Mindenáron el akarta kerülni, hogy lakatosinasnak adják a szülei, ezért fogta magát, testvérével felgyalogolt a fővárosba, és végigjárta a legnagyobb cukrászdákat, hátha valahol felveszik tanulónak.

– Sehol nem volt felvétel, de valaki azt tanácsolta neki, menjen el Auguszt E. Józsefhez. Ott az egyik kislánynak megtetszett az apám, és elintézte, hogy találkozhasson személyesen a mesterrel. Jó kiállása és határozottsága szimpatikus volt neki, így felvette apámat néhány hónapra – idézi fel fia, László.

Az ifjú inas sok szorgalommal és ügyességgel mindent megtanult, majd egy napon egy dán cukrász vetődött az üzembe, aki megmutatta, hogyan kell marcipánból rózsát csinálni.

– Apám elcsent egy kis marcipánt, és a műhely fölötti kis padlásszobában hajnali háromig gyakorolta. Szép formás rózsát csinált, reggel büszkén mutatta a mesternek. A nevét hamar megismerték és elismerték a szakmában. Így kezdődött a történetünk.

Szamos Mátyás (jobbra) cukrászinasként

Parasztházból hatalmas üzem fejlődött

Az 1960-as években kezdett el a Szamos család kisiparosként tortadíszt gyártani. Úgy szállították ki a termékeket.

Egy pilisvörösvári parasztházban volt egy kis üzemük.

Egyetlen alkalmazottal kezdték, majd az évek során egyre bővült az üzem. 1985-re már önálló nagy műhelyük lett, húsz alkalmazottal.

– Kilenc négyzetméterből négyezer négyzetméter termelőkapacitás lett az évtizedek során.

Egy régi iskolát alakítottunk át Pilisvörösváron, ez a mai műhelyünk is.

Akkora volt az érdeklődés a termékeinkre, hogy nem tudtuk teljesíteni, ezért kiadtunk munkákat különböző hazai üzemeknek. A mai napig ötszáz embernek adunk munkát, ebből az anyacégben 250-en dolgoznak – hangsúlyozza László.

Kígyózó sor a fagyiért

1987-ben a Párisi utcában nyílt meg az első saját édességboltjuk, aminek olyan nagy sikere lett, hogy maguk is meglepődtek. László úgy emlékszik, ötvenméteres sorok álltak a fagylaltnál, ebből derült ki, hogy jó úton járnak. Majd jóval később, 1999-ben nyílt meg az első cukrászda a Böszörményi úton. Ma 23 üzletük van országszerte.

– Sokan megkérdezik tőlem, mi a sikerünk titka. Apám mindig azt mondta: nincs más titok, csak a minőség. Bele kell tenni az anyagot, ennyi az egész. Mindig előttem van az ő mércéje. Az egész család ezzel az elhivatottsággal folytatja az utat, amit édesapám elkezdett.

(BorsOnline)

Címkék: , ,