Több térségi településén is megújulnak az egyházközösségi terek

09:01 | 2019 07. 05.

Kategóriák: Al kiemelt, Kultúra

A kormány kiemelt célja, hogy javuljon a falvakban élő emberek életminősége, ezért hirdették meg a Magyar Falu Programot.
Az első pályázati kiírás keretében 13 milliárd forintot nyertek közösségfejlesztésre települési önkormányzatok és egyházközösségek, így több száz fejlesztés indul el országszerte az 5000 lélekszám alatti településeken. A kiírások célja a vidéki településeken nagy számban megürült parókiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek, illetve működő, de korszerűtlen önkormányzati ingatlanok hasznosítása, élettel való megtöltése.

A térséget érintő nyertes pályázatok:

  • Perbál Római Katolikus Plébánia, támogatás összege: 20 360 738 Ft
  • Piliscsévi Kisboldogasszony Plébánia, támogatás összege: 22 795 083 Ft
  • Pilisszántó Római Katolikus Plébánia, támogatás összege:  5 784 297 Ft
  • Szentendrei Református Egyházközség, Pilisszentlászló, támogatás összege: 979 900 Ft
  • Tinnye-Piliscsabai Református Társegyházközség,támogatás összege: 7 088 472 Ft
  • Töki Református Missziói Egyházközség, támogatás összege: 14 999 999 Ft

Február végén hirdette meg a kormány a Magyar Falu Program keretében az első két pályázati felhívást, amely közösségi terek fejlesztésére és helyi identitástudat erősítésére adott lehetőséget a kistelepülések önkormányzatai, valamint egyházközösségek számára.

A falusi önkormányzatok számára kiírt pályázati felhívás 6 milliárdos keretére 461 nyertes pályázat jut, a teljes összeget felhasználták. A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése című pályázati felhívás 7 milliárdos keretét szintén teljes egészében szét tudják osztani a 487 nyertes pályázó között. Az első két kiírásra jelentős volt a túljelentkezés, ezért a Magyar Falu Program 2020-as pályázati céljainak meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítanak a helyi közösségek fejlesztésére.

(Miniszterelnökség)

Címkék: , , , , , , , , , ,