Új oktató traktorral gazdagodott a piliscsabai erdészeti iskola

12:12 | 2020 11. 04.

Kategóriák: Al kiemelt, Kultúra

November 3-án három új oktató traktorral gazdagodtak a Középmagyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái, köztük a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium is.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három iskolájába – váci, piliscsabai, örkényi – kerültek az oktató járművek, amelyeket egy pályázat keretein belül nyertek el az intézmények az Agrárminisztérium jóvoltából.

“A projekt jelentősen segíti az agrárszakmák digitalizációját, a precíziós gazdálkodás elsajátítását, így diákjainknak naprakész tudást adhatunk a tanulmányaik során. A gyerekek tanulmányaikat iskoláinkban elvégezve már magabiztosan, jogosítvánnyal és szakmai bizonyítvánnyal a kezükben vállalhatnak munkát vagy alapíthatnak vállalkozást” – áll a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum közleményében. 

A traktorok „kicsomagoló eseményén” az érintett iskolák tanulói, oktatói és vezetősége vettek részt, de a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum legfőbb vezetősége is jelen volt: a piliscsabai szakképző iskolában tartott átadóra Molnár Zoltán főigazgató és Komoriné Zorkóczy Aranka főigazgató-helyettes érkezett. 

A helyi iskola egy Steyr 4085 Kompakt HiLo erőgéppel gazdagodott, mely márka több mint 70 éves traktorgyártási múlttal rendelkezik. A traktorok működéséhez szükséges műszaki hátteret az egész ország területén a Magtár Kft. szervizszakemberei biztosítják majd.

“A projekt során maximálisan szem előtt tartották a kiíró által megfogalmazott szakmai célokat – elsősorban azt, hogy az iskolákban elérhető képzési kínálat a gazdaság tényleges igényeinek megfelelően bővíthető legyen. A diákok a szakmai alapismeretek megszerzése mellett digitális kompetenciáikat is fejleszteni tudják, így a gyakorlatban is megismerhetik a munkaerő-piacon ma már elvárt digitális tudást” – olvasható a KMASZC közleményében.

Az oktató járművek T kategóriás jogosítvány megszerzéséhez segítik a szakmákban – Mezőgazdasági technikus, Mezőgazdasági gépész, Mezőgazdasági gépésztechnikus, Gazda, Erdőművelő-fakitermelő, Erdésztechnikus – tanulókat. Az említett jogosítványt a Középmagyarországi Agrárszakképzési Centrum iskoláiban ingyenesen szerezhetik meg a tanulók.

A traktorok kialakítása megfelel az oktatási követelményeknek, így oktatói pótüléssel, oktatói pedálokkal és oktatáshoz alkalmas visszapillantó tükörrendszerrel vannak felszerelve.

A modern erőgépekkel kapcsolatos tudás mellett a precíziós gazdálkodás köré épülő digitálistechnológiák ismeretével is felvértezik a diákokat. Mindehhez segítség a traktorokba épített Steyr S-TECH 700 típusú érintőképernyős ISOBUS kompatibilis vezérlő monitor, a legmodernebb automata kormányzási rendszer és a GPS technológia.

A projekt segíti a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum stratégiai irányelveit, többek között a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő, korszerű szakképzés biztosítását.

Címkék: , , , ,