Virágba borultak Pilisvörösvár utcái az Úrnapján (+KÉPEK)

16:30 | 2018 06. 14.

Kategóriák: Kultúra

Június első hétvégéjén Pilisvörösvár legfiatalabb és legidősebb lakói egyaránt kivették részüket az úrnapi hagyományok előkészületeiben. A színpompás utcák megelevenedése fotókon keresztül is megható pillanatokat idéznek.

„Őseink életében nagy szerepet játszott a vallás. Az egyházi év talán leglátványosabb és legtöbb előkészületet, munkát igénylő ünnepe az Úrnapja: Krisztus Testének és Vérének Ünnepe. Az ünnepre már napokkal előtte készültek. Kőport és sódert készítettek elő, gyűjtötték a füvet és az úgynevezett lósóskát, melynek magját a virágszőnyeg alapjához használták. A kőporkeret közé először felrajzoljuk a mintát, köré az aprított füvet vagy lósóskát kell leszórni, belülre pedig a virágok kerülnek. Elődeink kizárólag egyszerű, népi motívumokat használtak a szőnyeg készítésénél, melyeknek mindig vallási jelentősége volt” – olvashatók Zsámboki Szabolcs nemzetiségi referens szavai a Vörösvári Újság 2014-es számában. 

Völgyi Hajnalka szerkesztőségünkhöz eljuttatott fotóin az előkészületek, a virágba öltözött utcák színkavalkádja elevenedik meg:


(Varkapu.info)

Címkék: , , ,