Megszülethetnek a pilisvörösvári tanösvények?

Megszülethetnek a pilisvörösvári tanösvények?

Nyágai László 2010-ben a Varkapu.info oldalán vetette fel egy pilisvörösvári tanösvény létrehozásának ötletét. Azóta tavaly augusztusban egy vasútkiállítást szervezett meg a Vörösvári Napokon, és most arról számol be portálunknak, hogy miként lesz tanösvénye a településnek.

Felzárkózás a tanösvénnyel rendelkező környező települések mögé

2010-ben a Varkapu.info-n jelent meg „Tanösvények Pilisvörösvár környékén” című írásom. Ez egy figyelemfelkeltő olvasói levél volt a tanösvényünk hiánya miatt. Ennek egy rövidített változatát  2011-ben a Vörösvári Újságban közölték le. Szerettem volna felmérni, van-e egyáltalán igény egy pilisvörösvári tanösvény létrehozására, illetve milyen jellegű tanösvényt látnának szívesen a helybeliek.

A környező települések a tanösvényeket pályázati pénzekből, a TETRA Alapítvány az Európai Unió LIFE-Natura támogatásokkal, illetve egyesületi vagy önkormányzati pénzekből hozták létre. Ezek a települések mind egy nemzeti park, tájvédelmi körzet vagy természetvédelmi terület határain belül fekszenek. Pilisvörösvárt ezek mind elkerülik.

Ez idő tájban olvastam a Zöld Iránytű Alapítvány pályázati kiírását tanösvény építésére. Ilyen jellegű pályázat elkészítése nem egyszerű, ezért a Szebb Környezetünkért Egyesület elnökével, Temesvári Annával a Pilisi Parkerdő Zrt.-t kértük fel, hogy készítse el és küldje be a pályázatot a” Vörösvári Tanösvény”-ért. Több mint száz pályamű érkezett be. A nyertes pályázók 750 000 forintot kaptak, de sajnos mi nem kerültünk a nyertesek listájára.

Kérdés, hogyan tovább, honnan szerezzünk pénzt az elképzelt tanösvény építésére, megvalósítására. Egyáltalán kell-e  nekünk ilyen tanösvény?

Környezetünkben nincs olyan képződmény, vagy ritka, védett növény, mint például a pilisi len. Így a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagy a Pilisi Parkerdő Zrt. anyagi támogatására nem számíthatunk, a pályázati kiírás pedig egyre kevesebb.       

Egy sajátos városi történelmi tanösvényt tervezünk a Szebb Környezetünkért Egyesülettel, egy „Vörösvári Tanösvények” esetleges megvalósításával. Ebbe szeretnénk bevonni Pilisvörösvár Város Önkormányzatát is.

A Tanösvény kifejezéshez azért szeretnénk ragaszkodni, mert ez szolgálja a turizmus, az idegenforgalom és az oktatás, környezeti nevelés céljait. Az oktatás, nevelés , a természeti környezetben történő ismeretszerzés elősegítése a célunk.

Sajnálatos, hogy városunk egy fehér folt a tanösvények térképen. Jelenleg nincs tanösvényünk vagy olyan területünk, ahol sétálhatnának, kocoghatnának az itt élők. Lehetne például  egy erdei tornapálya valamelyik tó körül.

Pedig látnivaló lenne bőven, csak ki kellene csalogatni az itt élőket. A létrehozásának célja elsősorban, hogy a látogatók környezeti tudatát fejlesszük a természetvédelem részéről. Másodsorban, hogy a városba látogatókkal ismertessük meg a települést, valamint a helyi lakosok öntudatát jó értelembe vett lokálpatriótizmusát fejlesszük. A lakosság részéről az igény a szabadidő kellemes és hasznos eltöltése.

A” Vösösvári Tanösvények” tervezet keleti és nyugati útvonalait több állomás szakítaná meg. Itt az adott terület természeti és történelmi adottságai lennének bemutatva. A tanösvény létrehozásával tartalmas programot biztosítanánk, várható látogatottsága nőne. Új turisztikai célpont keletkezne, a vonzó hatása lehetőséget biztosítana a turistaforgalom bizonyos mértékű irányítására. Az esetleges nagy látogatottság következtében fontos szerepe lehetne a közvélemény figyelmének felkeltésében.

A városi tanösvény előnye a többi tanösvénnyel szemben az olcsóság. Alacsonyabb költséggel hozható létre, és fenntartásuk sem igényel túl nagy anyagi áldozatot. Nincs szükség utak építésére, tisztítására, karbantartására. A táblák bekerülési költségét kellene kigazdálkodni, melyek mérete  66x100 cm, anyaga 5mm-es PVC habosított tábla. Erre digitális nyomtatással kerülnének fel a tájékoztató szövegek, és a képanyag. Ezt a PVC táblát egy megegyező méretű OSB lapra rögzítenénk, és két oszlop közé fognánk keretbe. Kis esővédő tető nem ártana, ha rá kerülne. A táblák ára tehát a digitális stúdió által készített PVC táblák, és a táblát tartó faszerkezetből jönnének össze.

Összesen tizenkilenc táblára van szükség. Ebből egy az indító tábla, ezen lenne egy térkép, ez segítene az eligazodásban, a látogató érdeklődését keltené  fel a tanösvényre. Nyolc tábla lenne a nyugati, és tíz tábla a keleti útvonalon. A tájékoztató táblákat betűvel és számmal jelzett állomásokon az adott nevezetesség közelében úgy helyeznénk el, hogy egyszerre lehessen látni a szöveget, és az adott objektumot is. A táblák előtt 2 méteres szabad terület lenne a kényelmes olvasáshoz. A  táblák magassága 1,10-1,80 között lesz. A táblák helyszínen történő felállítását a városi főépítész elképzelése szerint a Polgármesteri Hivatal engedélyével a civil szervezetek végeznék el.

A turizmuson keresztül a terület gazdasági fejlődéséhez is hozzájárulhatnánk. A turisták fogadására a helyi panziók, vendéglátóhelyek is felkészülhetnek. Az ezekből származó bevételek révén a helyi lakosság közvetlen is érdekelt lesz a turizmus alapját jelentő természeti értékek megőrzésében. A tervezett” Vörösvári Tanösvények”-nek nagy szerepe lehet abban, hogy erősítse a település lokálpatriótizmusát.

Fontos a helyi lakosság pozitív hozzáállása, mert nem csak a látogatók, hanem a helyi lakosság részéről is előfordulhatnak szándékos rongálások. Ha viszont a lakosság pozitívan viszonyul a tanösvényhez, olyan gazdákra lelhetünk, akik egész évben szemmel tartják a kihelyezett táblákat.

Elkészült az általam kigondolt keleti és nyugati tanösvény útvonal-állomás terve. Az egyes állomásokon előforduló növények és állatok mellett a kultúrtörténeti érdekességekről is tájékoztatom a túrázót. Ez azon látogatók számára lehet fontos, akik nem elsősorban a természettudományok iránt érdeklődnek. Törekedtem arra, hogy ha a látogatók elolvassák a tájékoztató táblákat, pozitív élménnyel távozzanak a tanösvény bejárása után.

Elképzelés szerint a” Vörösvári Tanösvények” mindkét körútja a Vásár térről indulna és oda is térne vissza. Ez azért fontos, mert a tömegközlekedéshez kapcsolódna. A Vásár tér megközelíthető az Esztergomi és Pilisszántói sárga busszal.

A nyugati a Kápolna utcán halad, érinti a Tájházat, az Erdei kápolnát, a Kálvária hegyen lévő Kápolnát, a Szabadságliget megállót, a Szabadság utca végét, a Szabadságliget Nyár utcánál fordul vissza a Hunyadi utcán, a Szent Erzsébet utcánál Petőfi Sándor utcába kanyarodik. Érinti a Helytörténeti Parkot, és a Szabadság utcán érkezünk a Vásár térre. Ennek hossza 5 kilométer.

A keleti a Belvárosi részen haladna; Templom tér, a Fő utcán Könyvtár épülete, Szent Flórián tér, Törökkút utca, Csobánkai utcai temető, Fő tér, Hősök tere, Napos Oldal, Bányász emlékpark, Bányatavak, és a Pilisvörösvár vasútállomás környéke érintésével a Vásár térre érkezik. Ennek hossza 5,8 kilométer.

A keleti tanösvénynél bekapcsolódhatunk a vasútállomásnál, a nyugatinál pedig a Szabadságligeti vasúti megállónál. A tanösvény jelzése fehér alapon zöld T betű. A tájékoztató táblákon bemutatnánk a város történelmi nevezetességeit, például a templom, a kápolnák, a könyvtár, egyéb épületek, terek, a temető rövid történetét, a helyi védelem alatt álló fák, fasorok fajtáit.

Növények, állatok és kőzetek egyaránt szerepelnek mindkét utunkon, miközben csodálatos helyeken járunk. Az állomásokon kihelyezett táblákon magyarázó szöveg, fotók találhatók. Egyes állomások történelmi nevezetességeinek megismertetéséhez Fogarasy Fetter Mihály „Pilisvörösvár története és néprajza” kötetét, valamint a Vörösvári Újságban megjelent írásokat vettem segítségül.

Egy következő lépésben csatlakozhatna a Pilisi Parkerdő Zrt. által építendő „Erdei Tanösvény”, Kopárok, Iluska-forrás, Vércse(Sas)-szikla,Klotild barlang-elképzelése is. Egy másik terület lehetne a ”Háziréti  Tanösvény„ - a víztározó  keletkezése, vizes élővilága.

A tanösvények létrehozásával városunk, annak lakói, illetve az ide látogató turisták is szellemileg gazdagodnának. Új ismereteket szerezhetnének, elvinnénk a város határán kívülre is történelmünket,vendégszeretetünket.

Nyágai László
SzKE


(Varkapu.info)Kapcsolódó cikkek:
Olvasói levél: Tanösvények Pilisvörösvár környékén

view counter
view counter

Programot ajánlok!

Navigáció

Belépés

Szavazás

Hányast adnál a Varkapu.info-nak a térség tájékoztatásával kapcsolatban?:

Cégtár

Fiat márkaszerviz Pilisszentivánon. A cég egyik fő tevékenysége a gumiabroncs és felni kereskedés.

varkapu.info hírlevele

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel