Óvodát, bölcsődét és a polgármesteri hivatalt is korszerűsítik Ürömön

21:07 | 2018 04. 11.

Kategóriák: Önkormányzati Hírek

Három közintézmény energetikai rendszere újul meg európai uniós támogatásból Ürömön. Az önkormányzat a KEHOP-5.2.9-16-2017-00165 azonosító számú „Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára” című pályázaton 86 216 470 Ft, 100 százalékban vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott – derül ki Üröm község önkormányzatának szerdai sajtóközleményéből.


A pályázat feltételeinek megfelelve a projekt előkészítő szakaszát követően március 14-én megkezdődtek a munkálatok három, Üröm községben található középület – a Hóvirág Bölcsőde, a Napraforgó Óvoda és Üröm község polgármesteri hivatalának – energetikai korszerűsítésére.

A Hóvirág Bölcsőde épületénél a pályázat során napelemes rendszert építenek ki. A megújulóenergia-hordozóval felszerelt épület hosszútávra tervezhető villamosenergia csökkentést és fenntarthatóbb jövőt eredményez.

A Napraforgó Óvoda komplex homlokzati felújításon esik át, amely során szigetelik az épület homlokzatát és kicserélik a nyílászárókat. Az hőtechnikai fejlesztés eredményeképpen a fűtési célú energiából származó költségek csökkennek, megtakarításhoz jut az önkormányzat ezáltal az éves költségvetés is tervezhetőbbé válik. A napelemes rendszer kiépítése is a felújítás része, ezáltal a villamosenergia költségek is jelentősen csökkenni fognak.

Üröm polgármesteri hivatala a pályázaton elnyert támogatásból teljesen új hőszigetelést kap a pincétől a padlásig, valamint a nyílászárókat is kicserélik. A fűtési célú energiaköltségek mellet a villamosenergia költségek is csökkenni fognak a tervezett népelemes rendszer hatására.

A projekt elsődleges célja, hogy az önkormányzati tulajdonú épület energetikai besorolása javuljon, csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását és pozitív példát mutatva a lakosságnak a környezettudatos energiafelhasználásra.
A fejlesztési munkálatok befejezésére előreláthatólag május végén kerül sor.

(Sajtóközlemény)

Címkék: , , ,