Változik a parkolási rend Hűvösvölgyben

20:20 | 2018 06. 22.

Kategóriák: Önkormányzati Hírek

Mindenki által ismert probléma a hűvösvölgyi parkolás nehézsége. Különösen a hétköznapokra jellemző, hogy a végállomás környéki utcák parkolói már a reggeli időszakban megtelnek.

A helybeli és az agglomerációból érkező autók miatt pillanatok alatt megtelnek a parkolók, miközben a Hűvösvölgyi Végállomás fölött található, fizetős P+R parkolóban még napközben is akad szabad hely. A P+R funkciót a közelmúltban bővítette a főváros, így a régi Hűvösvölgy Népkert területén újabb 80 férőhelyes, ingyenesen használható parkolót létesítettek, ami a reggeli órákban szintén gyorsan megtelik.

Mindeközben az önkormányzat Pesthidegkút kapuját teljeskörűen megújította, megszüntetve a balkáni állapotokat és a bódéváros-hangulatot a területen. Kialakította a 8000 négyzetméteres, játszótérrel, tanösvénnyel, színpaddal, pihenőpadokkal és virágágyással felszerelt Bánffy György emlékparkot, amely ma kerületünk egyik ékköve. Megépült a Hidegkúti Rendészeti Központ, és korszerűsítették a Máriaremetei út–Hidegkúti út közlekedési csomópontot. A városrészközpont átalakításába helyi vállalkozókat is bevontak, így épült fel az élelmiszer-áruház és a Hüvi Szolgáltatóház, amelyben kormányablak (okmányiroda) és posta is működik. Az okmányirodai, postai, kereskedelmi, turisztikai és a különféle egyéb szolgáltatások miatt a városrészközpontba autóval érkező, de onnan tovább nem utazó, vagyis a játszótéren, parkban pihenő, rövid távon helyben ügyet intéző közönség azonban nem, vagy csak rendkívül nehezen talál magának parkolási lehetőséget napközben. A probléma megoldására tesz most kísérletet az önkormányzat, ezért – hangsúlyozottan kísérleti jelleggel – korlátozott várakozási övezetet alakít ki a következő helyszíneken: a Hidegkúti úttól kezdődően U alakot képező Bátori László utca–Toldi Miklós utca–Ördögárok utca útvonalon; a Máriaremetei út Vezér és Bükkfa utca közötti szakaszán és a Rezeda utcai önkormányzati parkolóban. A korlátozás időbeli korlátozást jelent, díjfizetési kötelezettséggel nem jár.

A városrendészek a Kresz 41.§ (5) bekezdése alapján fognak eljárni: „… a várakozás megkezdésének időpontját a járművön – gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött – elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.” Kiegészítő tábla jelzi majd a kétórás időkorlátot, valamint az időszak jelölését, ami hétfőtől péntekig 8–18, szombaton 8–12 óráig tart majd. A városrendészek az intézkedés során szankcióként figyelmeztetést, helyszíni bírságot, valamint feljelentést alkalmazhatnak; a bírság összege 5–50 ezer forintig terjedhet majd. Az intézkedés július 2-án lép életbe. Az első két héten a közterület-felügyelők csak figyelmeztetésben részesítik a szabálytalankodókat. Az intézkedést a három hónapos próbaidőszak után, vagyis szeptember végén felülvizsgálja majd az Önkormányzat. Az intézkedés bevezetését megelőzően az érintett utcaszakaszon lakókat, bővebb tájékoztatás végett, közvetlenül is megkeresi majd az önkormányzat.

Információ: A parkolótárcsára konkrét formai előírás nem vonatkozik, csupán annyi, hogy a parkolás megkezdésének időpontja beállítható és jól látható legyen rajta. Kereskedelmi forgalomban is kaphatók különféle parkolótárcsák, de június végétől beszerezhetők lesznek a Klebelsberg Kultúrkúriában is (1028 Templom utca 2–10.).

II. kerületi önkormányzat

Címkék: , , , ,