Vörösváron, Solymáron és Piliscsabán is lefújták a szúnyogirtást

14:55 | 2019 07. 17.

Kategóriák: Erdő-mező, Fő kiemelt, Önkormányzati Hírek

Ahogy arról korábban tájékoztattuk olvasóinkat, Pilisvörösváron, Solymáron és Piliscsabán júliusban, az esti órákban földi kémiai szúnyogirtást szerveznek, amit azonban a lakossági jelzések miatt mindhárom településen visszavont a városvezetés. 

Nem csak Pilisvörösváron, hanem Solymáron és Piliscsabán is nemet mondtak a gyérítésre

A földi kémiai szúnyogirtás során felhasznált készítmény a Deltasect 1,2 ULV nevű szer. A készítmény kijuttatott formájában melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, azonban a rovarokra (lsd. méhek, katica, stb.) káros hatással van. A szer környezetbarát voltának megkérdőjelezése több helyi Facebook-csoportban felmerült. Emellett ezeken a forrásokon sokan hangot adtak annak a véleménynek, hogy jelenleg nincs szúnyoginvázió a térségben. Pilisvörösváron számos szöveges és szóbeli észrevétel érkezett a téma kapcsán, míg a solymári és piliscsabai közösségi oldalakon szavazást is indítottak a gyérítés lemondása kapcsán.

“A lakosság aktív visszajelzése alapján a szúnyogok száma jelentősen lecsökkent, így a kémiai szúnyoggyérítés elvégzése már nem indokolt” – reagált Gromon István polgármester a megkeresésekre. 

“Elsöprő többséggel a természetvédelem nyerte a kérdést, amit a képviselő-testület tagjainak (nem hivatalos) véleménye is megerősített, így az önkormányzat lemondta a kémiai irtást” – olvasható Solymár álláspontja a SolymárOnline-on. 

“A lakossági reakciókat figyelembe véve ismételten egyeztettem a Konzorcium illetékes munkatársaival. Az ott elhangzottakat és a lakossági visszajelzéseket figyelembe véve kértem, hogy Piliscsabát töröljék a szúnyoggyérítési programból” – osztotta meg a lakossággal a döntést Farkas András polgármester.

Mi a megoldás?

“Van olyan megoldás, amit megfelelően alkalmazva a kémiai irtások akár teljességgel is mellőzhetőek lennének. Az egyik megoldás a biológiai szúnyogirtás, ahol olyan szerek használatával történik a védekezés, amely kizárólag a csípőszúnyog lárvákra hat, a másik pedig a környezettudatos szúnyoggyérítés, amely komplex módszer a természetes ellenségek bevetésén alapul. Területarányosan mindkét módszer lényegesen olcsóbb a kémiai irtásnál, és megkímélhetné környezetünket, az élővilágot, és nem kevésbé magunkat, embertársainkat és gyermekeinket a vegyszeres mérgezéstől” – osztotta meg a véleményét az ügyben a Szebb Környezetünkért Egyesület.

 

Címkék: , , , ,