Vörösvári és Szentiváni lányok nyerték az Európa Bajnoki címet (+Interjú)

15:20 | 2014 07. 11.

Kategóriák: Egyéb

Székelyudvarhely adott otthont június 27-én, pénteken az V. Látványtánc Európa-bajnokságnak. Több mint kétezer táncos versengett, végül a Future Dance tánciskola pilisszentiváni és pilisvörösvári lányai nyerték el két kategória aranyérmét. A tánciskoláról és a versenyről Kelemen Krisztina tánctanárral beszélt a Várkapu.Info!

Székelyudvarhely adott otthont június 27-én, pénteken az V. Látványtánc Európa-bajnokságnak. Több mint kétezer táncos versengett, végül a Future Dance tánciskola pilisszentiváni és pilisvörösvári lányai nyerték el két kategória aranyérmét. A tánciskoláról és a versenyről Kelemen Krisztina tánctanárral beszélt a Várkapu.Info!

Várkapu.Info: Kérlek, mutasd be a Future Dance tánciskolát. Mióta tevékenykedtek, milyen táncokat tanítotok?
 
Kelemen KrisztinaA Future Dance tánciskolát 10 év táncoktatással a hátam mögött 2012-ben nyitottam meg. A versenycsapat több tagja régebbi tanítványom. Elsősorban modern balett, kortárs és modern tánc, valamint RG alapok oktatásával foglalkozom.
 
Nálunk a hobbi csoportokban is van némi követelmény. Ez elsősorban nem fizikai vagy technikai jellegű, hanem az együttműködést, fejlődni akarást jelenti. A hobbi és versenytáncosok ugyanolyan (vagy akár azonos) edzéseken vesznek részt, a különbség csupán annyi, hogy a versenyzők tovább maradnak, különórára járnak, plusz koreográfiát tanulnak, és otthon is gyakorolnak. A Future Dance-nek nem célja a tömeges oktatás, inkább foglalkozom kevesebb gyerekkel, akik valóban érdeklődőek, így a hobbi táncosok sem szorulnak háttérbe. Rendszeresen járunk fellépésekre, és gyakran válik hobbistából eredményes versenyző.
 
Minden kis táncosunkról elmondható, hogy célt tűzött ki maga elé, amit szorgalmas munkával, tudatosan, lépésről-lépésre építve igyekszik elérni. Kiválóan tükrözik ezt a Future Dance moderntánc iskola Facebook oldalára folyamatosan érkező otthoni gyakorlós képek.
 
Várkapu.Info: Milyen eredményeket értetek el a közelmúltban?
 
Kelemen Krisztina: A befektetett energia meghozza gyümölcsét, hiszen 2011-’12 és ’13 után 2014-ben is Európa Bajnokok lettünk. Az elmúlt két évben minden a bajnokságon indított koreográfiánk aranyérmes lett a kategóriájában. 2013-ban három koreográfiával indultunk (szóló, trió és csoport) és mindhárom produkció első helyezést ért el. Idén két koreográfiát neveztünk „A” jelzésű profi kategóriákba (szóló, csoport) és ismét minden produkciónk arany minősítést kapott.
2014 sikereihez tartozik még a jelenleg két legfiatalabb versenyzőm, Nótai Dorka (7) – Fritz Nina Jázmin (6) duója, akik életük első versenyén ezüstérmet szereztek a profik között „A” jelzésű „Mozdulat művészet” kategóriában. Azóta több ezüstöt is nyertek, és hiszem, hogy némi rutinnal az arany sem fog elmaradni.
További elismerés számomra, hogy a 2014-es Dance – Factory’s Cup versenyen elnyertem a legjobb koreográfia díját.
 
Várkapu.Info: Június 27-én rendezték meg az V. Látványtánc Európa-bajnokságot, melyen két győzelmet zsebelhettek be a Future Dance táncosai. Kérlek, mutasd be a versenyen indult táncosokat, illetve az elért eredményeket.
 
Kelemen Krisztina: A ROYAL TEAM fantázianevű versenycsapat tagjai pilisszentiváni és pilisvörösvári lányok, Nyeste Dóra (17), Komp Míra (16), Surák Lili (17), Gáspár Boglárka (15), Perger Léna (15).
Van közöttük, aki óvodás kora óta a tanítványom, még a legelső saját csapatomból maradt velem, és van, aki idő közben kipróbált más táncokat is, de végül visszatért hozzánk.

Az idén EB-re nevezett két számunkból az első a teljes csapat részvételével egy pörgősebb, dinamikus produkció volt, disco – csoport kategóriában indult, majd másodikként Dóri következett lassú, érzelmekkel teli szólójával modern balett kategóriában, aki ezzel a címével immár ötszörös Európa bajnok.

Várkapu.Info: Hogyan zajlott a felkészülés a versenyre?

Kelemen Krisztina: Igazából csak annyi a különbség a megszokotthoz képest, hogy többet nevetünk. Egy nagyon szorgalmas és céltudatos csapatról beszélünk, nincsenek laza edzések, mindig ott vannak órán 200 százalékot beleadva, és ez az, ami előrébb visz minket. Heti háromszor 2 órásak a csoportos edzések, de emellett szólistaként is foglalkozok velük. Rendkívül fontos az otthoni gyakorlás is, ami a Royal Team-nél 100 százalékban meg van. Persze nagyon nehéz volt ezt elérni, a lányok nem egyformán hosszú ideje táncolnak. Van, akinek volt kihagyása, voltak lemorzsolódók, voltak később csatlakozók, és volt, akit mentalitása miatt én tanácsoltam el a versenyzéstől. Mivel csapatról van szó, a lányok egymás iránt is felelősséggel tartoznak. Amit nem tennének meg maguk miatt, azt megteszik a másikért. Azt hiszem, mostanra érett be igazán ez a csapatszellem. Kialakult az a csapat, ahol nincs visszahúzás, csak előre és felfelé!
 
Várkapu.Info: Milyen élményeket és tapasztalatokat szereztek a versenyzők az idei EB-n?
 
Kelemen Krisztina: Élményekben sosincs hiány, itt gondolhatunk akár magára az utazásra, akár a versenyek fergeteges hangulatára, mikor a 8 órától kezdődő, és késő estig tartó verseny összes fellépője a színpadon tombolva ugrál, táncol és énekel, várva az eredményt. Az EB-k és országos bajnokságok színvonalas események, tele várakozással, izgalommal, érzelmekkel.
Nagyon nehéz dolgunk van ebben a stílusban, mert egyszerre kell erősnek, dinamikusnak és hajlékonynak lenni, de ha csak a hajlékonyság és színjátszás kap nagy szerepet egy koreográfiában, szellemileg és fizikailag az is rendkívül fárasztó. Nagyon sok a jó csapat, idén is tátott szájjal néztünk jó pár koreográfiát, amikből igyekszünk tanulni és persze törekszünk arra, hogy mi jobbak legyünk. A győzelemhez olyat kell mutatnunk a zsűrinek, ami hat rájuk, amit még nem láttak, ami egyedi.
 
Várkapu.Info: Mik a jövőbeli célok? Hol és mikor lesz a következő verseny?
 
Kelemen Krisztina: Célunk, hogy a jövőben világbajnokságon is részt vegyünk, és ott is minél jobb eredményeket érjünk el. Az idei továbbjutós versenyszezon az EB-vel lezárult, most a nyári edzőtáborok vették át a főszerepet, ami a versenyezni vágyók számára napi 10 órás edzést foglal magába. Ilyenkor készülnek az új koreográfiák a következdő évadra, ami tavasszal kezdődik.
Természetesen lesznek versenyek az év második felében is különböző szövetségek rendezésében. Terveink szerint legközelebb csak novemberben állunk újra versenyszőnyegre, a Magyar Látványtánc Sport szövetség által rendezett Őszi Kupán, Budapesten. A köztes időszakokban egyéb fellépéseken szoktunk részt venni (legutóbb például a Szentiváni Napokon), ami jó alkalom rutinszerzésre, gyakorlásra, új koreográfiák felavatására, arra, hogy a Future Dance tánciskola bemutatkozzon a környékbelieknek, vagy akár szponzorokra találjunk, ami figyelembe véve a terveinket még fontosabbá fog válni, mint korábban.
 

 Várkapu.Info: A térségben melyik településeken tartotok edzéseket? Ha kedvet kap valaki a tánchoz, hogyan tud titeket elérni, hogyan tud csatlakozni? 
 
Kelemen Krisztina: Egyelőre a Pilis térségében, Pilisvörösváron, Pilisszentivánon és Piliscsabán tartok órákat 4 éves kortól minden korosztálynak, korcsoportokra bontva, verseny és hobbi szinten is.
Legfontosabb online felületünk a Future Dance moderntánc iskola Facebook oldala. Itt naprakész információkkal várunk minden érdeklődőt. Sok képet töltünk fel nem csak versenyekről, fellépésekről, stúdiófotózásokról, hanem a mindennapjainkról is. Igyekszünk videókat is megosztani.
 
Jelentkezni többféleképpen lehet, kinek mi szimpatikusabb: 
Telefonon: 06 / 30 841 3685 – Kelemen Krisztina (tánctanár, koreográfus)
Helyszínen: 2084. Pilisszentiván, Borbála utca 6. Testkovács klub 
(Kedden és csütörtökön 14:00-tól 19:00-ig)
E-mail: info@futuredance.hu, vagy facebook-on keresztül.
 
(Gribek Tímea – Varkapu.info, Képek: Future Dance)