Benkó Barbi ott lesz a Londoni Olimpián!

04:04 | 2012 06. 19.

Kategóriák: Sport

A mountain bike XCO női futamon is lesz magyar induló Londonban Benkó Barbara személyében, ugyanis a nemzetközi szövetség levele értelmében volt olyan kvalifikáló nemzet, melynek szövetsége lemondta a részvételt, így UCI-ranglista eredménye alapján Magyarország kapott lehetőséget!

A mountain bike XCO női futamon is lesz magyar induló Londonban Benkó Barbara személyében, ugyanis a nemzetközi szövetség levele értelmében volt olyan kvalifikáló nemzet, melynek szövetsége lemondta a részvételt, így UCI-ranglista eredménye alapján Magyarország kapott lehetőséget!

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) levélben értesítette június 18-án a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), a hazai szövetséget, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (IOC), hogy Magyarország egy női kvótát kapott a londoni olimpia hegyikerékpáros viadalára. A hazai szövetség által kiírt válogatók alkalmával már korábban kiderült: kvóta esetén a vörösvári sportoló, Benkó Barbara utazik a nyári ötkarikás játékokra.

Katona Kálmán, a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség elnöke hétfőn személyesen is egyeztetett a női kvótáról Molnár Zoltánnal, a MOB főtitkárával.

A férfi mezőnyben is lesz magyar induló, ezt az UCI már korábban, május végén jelezte a magyar szövetség felé. A három válogató alkalmával Parti András (EuroOne Cube Pro MTB Team) érdemelte ki a londoni szereplést.

A magyar női eredmények tekintetében minimális volt a lemaradás a kvótát még éppen szerző nemzetekhez képest, a magyar szövetség ez ügyben levélben fel is vette a nemzetközi szervezettel a kapcsolatot. Vélhetően akadt olyan versenyző, aki lemondta a londoni szereplést, így a felszabadult, kvótát érő helyre léphetett előre magyar sportoló: a válogatók alapján Benkó Barbara, a Focus MIG Team versenyzője.

Mountain Bike-ban az elmúlt két esztendő eredményeit vették figyelembe, a kvalifikációt a nemzet szerezte meg. A pontgyűjtő magyar válogatottat Benkó mellett Dósa Eszter és Módos Gabriella alkotta.

Benkó megérdemelten került a legjobb versenyzők közé, akik indulhatnak az olimpián; 2008-ban, juniorként világbajnoki ezüstérmes, 2009-ben, az U23-asok között világ- és Európa-bajnoki hatodik, 2010-ben Eb-ötödik, vébé-hetedik helyet szerzett, 2011-ben többszörös világkupa-dobogós, összetett második; az olimpiai szám sokszoros magyar bajnoka.

Barbara a közelmúltban szerzett bokasérüléséből gyógyulóban van. „Amerika, Kanada, majd franciaországi világkupa szerepel a programomban, és természetesen szeretnék egy újabb magyar bajnoki címet szerezni még a londoni utazás előtt az olimpiai számban. Mindent megteszek a sikerért, de az biztos, az olimpia miatt vigyázni fogok magamra, kevesebbet fogok kockáztatni!” – nyilatkozta a magyar kerekes.

Hegyikerékpárban a két kvóta jelentős sikernek és előrelépésnek számíthat a sportág megítélése szempontjából. Athénban Vinczeffy Zsolt, Pekingben Parti András állt rajthoz; Londonban Parti és Benkó személyében egy-egy férfi és női kerekes képviseli majd Magyarországot.

A Digi Sport még májusban készített egy műsort a pilisvörösvári versenyzővel, amely IDE kattintva tekinthető meg. A Varkapu.info-nak is néhány hónapja adott interjút Barbi, amikor még nem volt biztos az indulása. Ezt a cikket alább, a Kapcsolódó cikkek között találja!

(bikemag.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Szurkolásra biztos nagy szükségem lesz – Interjú Benkó Barbival

Címkék: , , , , ,